Συχνουρία: ένα σύμπτωμα με διαφορετικά αίτια
Συχνουρία καλείται το παθολογικό σύμπτωμα που χαρακτηρίζεται από αύξηση της συνήθους συχνότητας διούρησης που εμφανίζει ένα συγκεκριμένος οργανισμός. Είναι ένα σύμπτωμα που προτιμά της γυναίκες. Σύμφωνα με μελέτες μία στις έξι γυναίκες και ένας στους επτά άνδρες υποφέρουν από συχνουρία με ποσοστά που ξεπερνούν το 17% σε ηλικίες άνω των 40 ετών.
Advertisment
Η συχνουρία μπορεί να εμφανίζεται μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας ή μόνο κατά τη νύχτα (νυκτουρία) ή να εμφανίζεται και κατά την ημέρα και κατά τη νύχτα. Η συχνουρία μπορεί να υποβαθμίσει δραματικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντα και την ικανότητα επιτέλεσης συνήθων καθηκόντων. Σε αρκετές περιπτώσεις η νυκτουρία προκαλεί αυπνία στον πάσχοντα ή στο σύντροφο που κοιμάται με τον πάσχοντα. Αυτά τα φαινόμενα οδηγούν σε επίμονες περιπτώσεις στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.
Διαβάστε επίσης από τη Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Advertisment
Τα ούρα αποτελούν έναν από τους καθρέπτες της υγείας του σώματος. Η πραγματικότητα αυτή ήταν γνωστή από τα αρχαία χρόνια. Με επισκόπηση των ούρων κατά την αρχαιότητα, οι ιατροί προσπαθούσαν να διαγνώσουν εάν η νόσος από την οποία έπασχε ο ασθενής, θα είχε ή όχι μοιραία κατάληξη. Τα ούρα παράγονται στο ουροποιητικό σύστημα. Το ουροποιητικό σύστημα περιλαμβάνει τα νεφρά, τους σωλήνες που συνδέουν τα νεφρά με την κύστη (ουρητήρες), την ουροδόχο κύστη, τον σωλήνα μέσω του οποίου τα ούρα εκχέονται προς τα έξω (ουρήθρα).
Στον υγιή οργανισμό, πολλοί παράγοντες διαμορφώνουν τη συχνότητα της διούρησης με κυριότερους την ιδιοσυγκρασία, την πρόσληψη νερού, την περιβαλλοντική θερμοκρασία και την δομή των τροφίμων. Η συχνοουρία είναι σύνηθες σύμπτωμα όταν στα πλαίσια μιας δίαιτας ο πάσχων έχει αυξήσει σημαντικά την πρόσληψη νερού. Επίσης συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα μπορεί να προκαλέσουν το αλκοόλ και οι καφέδες γιατί έχουν διουρητική δράση. Η συχνοουρία, μπορεί να αποτελεί παρενέργεια φαρμάκων ιδιαίτερα σε άτομα που ακολουθούν χρόνιες θεραπείες με διουρητικά ή σε ηλικιωμένους που ακολουθούν θεραπείες με νευροληπτικά φάρμακα.
Η συχνοουρία είναι επίσης συχνή κατά την εγκυμοσύνη ειδικά το τρίτο τρίμηνο λόγω της πίεσης από το βάρος του μωρού στην κύστη. Προβλήματα κύστης μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποιες γυναίκες και λόγω βλαβών που προκλήθηκαν από τον τοκετό. Το στρες μπορεί να προκαλέσει συχνοουρία, η οποία όμως υποχωρεί όταν το άτομο περάσει σε φάση χαλάρωσης. Παρόλα αυτά η συχνοουρία μπορεί να συνδέεται και με παθολογικά προβλήματα.
Τα πιο συνήθη παθολογικά προβλήματα που συνδέονται με το παθολογικό αυτό σύμπτωμα
· Ο σακχαρώδης διαβήτης. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία σοβαρή μεταβολική διαταραχή στην οποία αυξάνονται οι τιμές του σακχάρου στο αίμα. Στα πρώιμα στάδια πολλές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα, αλλά προοδευτικώς συχνά αναπτύσσεται συχνουρία.
· Το αυξημένο ουρικό οξύ αίματος
· Νευρολογικές παθήσεις που αλλοιώνουν τα αντανακλαστικά της ουρήσεως, όπως συμβαίνει για παράδειγμα σε περιπτώσεις απομυελινωτικής νόσου.
· Ορισμένα καρδιολογικά νοσήματα όπως η καρδιακή ανεπάρκεια.
· Ορισμένα συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα που προσβάλλουν τον νεφρό, όπως ο ερυθηματώδης λύκος.
· Ορμονικές διαταραχές, όπως συμβαίνει στον άποιο διαβήτη, όπου υπάρχει διαταραχή της αντιδιουρητικής ορμόνης, μίας ειδικής ορμόνης που εκκρίνεται στον οργανισμό και ρυθμίζει την ποσότητα των αποβαλλόμενων ούρων.
· Ορισμένες φλεγμονές όπως συστηματικές ιώσεις αναπνευστικού. Στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος η συχνοουρία συνοδεύεται συνήθως κι από άλλα συμπτώματα όπως τσούξιμο, κρυάδες, πόνο στη μέση ή και πυρετό.
· Ορισμένα καρκινώματα (π.χ. κοιλιακά καρκινώματα που πιέζουν την ουροδόχο κύστη).
• Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη
· Στη φάση της εμμηνόπαυσης και σε μεγαλύτερες ηλικίες η συχνουρία είναι συχνή και μπορεί να αποτελεί ένδειξη ακράτειας.
Οι πάσχοντες από συχνουρία πρέπει να αποφεύγουν τα αγχογόνα ερεθίσματα, τα αλκοολούχα ποτά καφέ, τσάι, αφεψήματα, χυμούς energy drinks αναψυκτικά διότι αυξάνουν την έπειξη για ούρηση. Η σωστή παθολογική εξέταση έχει κομβικό ρόλο στην ορθή διάγνωση και την αιτιολογική θεραπεία. Ο εργαστηριακός έλεγχος παραγγέλλεται ανάλογα με τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης.
Έχει καταχωρηθεί στην διεθνή εγκυκλοπαίδεια WHO IS WHO.
- Αναιμία: Η πιο συχνή παθολογική αιτία χρόνιας κόπωσης - 25 Δεκεμβρίου 2017
- Πονόλαιμος: Αιτίες και μέτρα αντιμετώπισης - 27 Νοεμβρίου 2017
- Κρυολόγημα, ίωση και γρίπη: Κοινές και λανθασμένες αντιλήψεις - 24 Νοεμβρίου 2017