Χυμός μήλου και δυσκοιλιότητα: Πόσο αποτελεσματικός είναι;
Το ζήτημα της δυσκοιλιότητας επηρεάζει πολλούς ανθρώπους σε όλες τις ηλικίες. Είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες κοιλιακού άλγους και δυσφορίας παγκοσμίως. Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν βρει ότι οι ηλικιωμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να ταλαιπωρηθούν από δυσκοιλιότητα απ’ ότι τα άτομα νεαρότερης ηλικίας.
Advertisment
Τα καθαρτικά, τα μαλακτικά και τα συμπληρώματα ινών βρίσκονται στο ντουλάπι των περισσότερων σπιτιών για ώρα ανάγκης. Αλλά, η υπερβολική πρόσληψη μαλακτικών μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές, όπως πρήξιμο και αφυδάτωση μέχρι και εξάρτηση από τα καθαρτικά φαρμακευτικά σκευάσματα. Η καλύτερη θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα είναι η ενσωμάτωση στην καθημερινή μας διατροφή πολλών φυτικών ινών και τροφών ολικής αλέσεως, όπως επίσης πολλά φρούτα, με παράδειγμα το μήλο.
Διαβάστε:
Πηκτίνη: Ποιες τροφές την περιέχουν, πώς μας αποτοξινώνει και συνταγή για να τη φτιάξετε
Advertisment
Δυσκοιλιότητα: Απαλλαγείτε με διατροφή, βότανα και εναλλακτικές θεραπείες
Πώς δρα ο χυμός μήλου στη δυσκοιλιότητα
Ο χυμός μήλου περιέχει σορβιτόλη, ένα φυσικό σάκχαρο, που μεταβολίζεται από το ανθρώπινο γαστρεντερικό σύστημα πολύ αργά. Η δυσκολία απορρόφησης και η επακόλουθη γαστρεντερική δυσφορία που προκαλούνται από τη σορβιτόλη του χυμού είναι που κάνουν το μήλο τελικά να δρα ως καθαρτικό. Η σορβιτόλη μαλακώνει τα κόπρανα, αντλώντας νερό στο παχύ έντερο και ενεργοποιώντας την κινητικότητά του, ανακουφίζοντας έτσι από τη δυσκοιλιότητα.
Όταν καταναλώνεται, η σορβιτόλη παραμένει κατά ένα μεγάλο μέρος μη μεταβολισμένη στο λεπτό έντερο και δρα ως μια ανεπεξέργαστη ουσία, που τα βακτήρια του εντέρου δεν μπορούν να ζυμώσουν. Εκείνη η ποσότητα που έχει υποστεί ζύμωση απελευθερώνει αέρια, που οδηγούν σε διάρροια και πρήξιμο.
Το μήλο και ο χυμός μήλου περιέχουν φυσική σορβιτόλη, που ερεθίζει το γαστρεντερικό σας σύστημα και προκαλεί διάρροια. Αν αγοράζετε συσκευασμένο χυμό, τότε πιθανώς να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας και με πρόσθετη τεχνητή σορβιτόλη, που μπορεί να επιδεινώνει την κατάσταση. Να επιλέγετε πάντα τον φρέσκο χυμό μήλου. Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι η σορβιτόλη βρίσκεται και σε άλλα φρούτα, όπως τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα αχλάδια, τα βερίκοκα και στα δαμάσκηνα.
Τελικά ο χυμός μήλου μας ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα;
Ναι, αλλά η δράση του είναι ήπια, αν συγκριθεί με άλλες φυσικές θεραπείες, όπως ο χυμός δαμάσκηνου! Η παρενέργεια της σορβιτόλης να προκαλεί διάρροια δεν θα πρέπει να θεωρηθεί όμως ως λόγος γα τον οποίο ο χυμός πρέπει να χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από δυσκοιλιότητα. Για την ακρίβεια, η μεγάλη πρόσληψη χυμού μήλου μεταφράζεται σε μεγαλύτερες ποσότητες σορβιτόλης στο έντερό σας, κάτι που του προκαλεί έντονο ερεθισμό. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει κατά πολύ το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Οι περισσότεροι από εμάς αγοράζουμε συσκευασμένο χυμό μήλου, που είναι φορτωμένος με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, χρωστικές ουσίες και άλλα συντηρητικά. Η μηδενική περιεκτικότητα αυτού σε φυτικές ίνες, μαζί με τη ζάχαρη, μπορούν να προκαλέσουν παιδική παχυσαρκία κα διαβήτη, αν καταναλώνονται συχνά. Την επόμενη φορά που εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο δυσκολεύεται λόγω δυσκοιλιότητας, φτιάξτε μόνοι σας λίγο χυμό μήλου, φρέσκο και χωρίς επιπλέον σάκχαρα.
Να θυμάστε όμως ότι πρέπει να πίνετε και αρκετό νερό, ώστε να ενισχύσετε την επίδραση του χυμού. Για να έχετε τακτική κινητικότητα στο έντερο σας, ακολουθήστε μια δίαιτα πλούσια σε τροφές ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά. Μείνετε μακριά από επεξεργασμένες τροφές που δεν περιέχουν ίνες και μείνετε ενυδατωμένοι για να βοηθήσετε την ομαλή λειτουργία του εντέρου σας.
[toggle title="Πηγές"]
1. Roque, Maria Vazquez, and Ernest P. Bouras. “Epidemiology and management of chronic constipation in elderly patients.” Clinical interventions in aging 10 (2015): 919.
2. Arcangelo,Virginia Poole.Peterson,Andrew M.Pharmacotherapeutics for Advanced Practice: A Practical Approach, Volume 536.Lippincott Williams & Wilkins, 2006
3. Sorbitol content of food. FOOD INTOLERANCE DIAGNOSTICS
4. Hoekstra, J. H., A. A. M. W. Van Kempen, and C. M. F. Kneepkens. “Apple Juice Malabsorption: Fructose or Sorbitol?.” Journal of pediatric gastroenterology and nutrition 16, no. 1 (1993): 39-42
5. Wang, Y. Claire, Sara N. Bleich, and Steven L. Gortmaker. “Increasing caloric contribution from sugar-sweetened beverages and 100% fruit juices among US children and adolescents, 1988–2004.” Pediatrics 121, no. 6 (2008): e1604-e1614.
6. Teller, Christopher.Powerful Constipation Natural Remedies, Lulu Press, Inc.2014
[/toggle]