,

Τα καβουρδισμένα φυστίκια μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις

Τα καβουρδισμένα φιστίκια είναι πιο πιθανόν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση, εν αντιθέσει με τα ωμά, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που έγινε σε ποντίκια, και

Τα καβουρδισμένα φιστίκια είναι πιο πιθανόν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση, εν αντιθέσει με τα ωμά, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που έγινε σε ποντίκια, και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, οι χημικές αλλαγές που προκαλούνται από τη διαδικασία του ψησίματος μπορεί να αφυπνίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, προκαλώντας αλλεργικές αντιδράσεις. Ωστόσο επισημαίνουν ότι επειδή η μελέτη έγινε σε πειραματόζωα, θα πρέπει να επαναληφθεί σε ανθρώπους για την εξαγωγή τελικών συμπερασμάτων.

Advertisment

Στο πλαίσιο πάντως του πειραματικού σκέλους, οι ερευνητές εξέθεσαν ομάδα ποντικιών σε πρωτεΐνες φιστικιών μέσω του στόματος ή του στομάχου. Τα πειραματόζωα είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν δείγματα καβουρδισμένων φιστικιών, τα οποία τους προκάλεσαν ισχυρότερη ανοσοποιητική αντίδραση, εν αντιθέσει με τους ωμούς ξηρούς καρπούς.

Να σημειωθεί ότι, στους ανθρώπους οι ανοσοποιητικές αντιδράσεις ποικίλουν, δηλαδή μπορεί να είναι ήπιες (και να προκαλούν δερματικά εξανθήματα) ή εξαιρετικά έντονες (με οίδημα στη στοματική κοιλότητα και αναπνευστικές δυσκολίες).

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ενδεχομένως οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται προκειμένου να ψηθούν τα φιστίκια να προκαλούν χημικές αλλαγές στην σύστασή τους, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν αλλεργική αντίδραση στον οργανισμό.

Advertisment

«Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζουμε έναν ξεκάθαρο αλλεργιογόνο παράγοντα στα φιστίκια. Και ενδεχομένως αυτός να μπορεί να αιτιολογήσει τα χαμηλότερα ποσοστά αλλεργιών στην ανατολική Ασία, όπου τα βραστά, ή ωμά φιστίκια είναι βασικό μέρος της διατροφής, εν αντιθέσει με τα καβουρδισμένα», σχολιάζει ο Δρ Κουεντιν Σατεντο, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

Ο ερευνητής τονίζει ότι η μελέτη είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο και είναι πρόωρο να συστήσει στο κοινό να αποφεύγει τα καβουρδισμένα φιστίκια και τα προϊόντα που τα περιέχουν ως συστατικό.

Να σημειωθεί πάντως ότι, η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα ήδη μελετά τρόπους παράκαμψης των χημικών αλλαγών που εντόπισαν και ευθύνονται για την ανοσοποιητική αντίδραση.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση