Δυσκοιλιότητα: Απαλλαγείτε με διατροφή, βότανα και εναλλακτικές θεραπείες

Σίγουρα η δυσκοιλιότητα δεν είναι και το πιο ευχάριστο θέμα προς συζήτηση, αλλά η αλήθεια είναι ότι για τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από αυτή,

10 τροφές που βοηθούν στη δυσκοιλιότητα

Σίγουρα η δυσκοιλιότητα δεν είναι και το πιο ευχάριστο θέμα προς συζήτηση, αλλά η αλήθεια είναι ότι για τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από αυτή, η λύση είναι περισσότερο μια απεγνωσμένη ανάγκη παρά μια απλή επιθυμία. Το θέμα με τη δυσκοιλιότητα είναι επίσης ότι μεγαλώνει όσο το αφήνουμε· δηλαδή όσο πιο πολύ το έχουμε, τόσο δυσκολότερο γίνεται να το επιλύσουμε και ύστερα ο μόνος τρόπος είναι μέσω φαρμάκων. Για να το αποφύγουμε όμως αυτό και για να έχουμε υγιές γαστρεντερικό σύστημα, χρειάζεται να εξετάσουμε λίγο τη διατροφή μας και να προτιμάμε τροφές που μας βοηθούν να επισκεπτόμαστε την τουαλέτα φυσιολογικά.

Οι πιο κοινές αιτίες της δυσκοιλιότητας

Οι κοινές αιτίες ενός διαταραγμένου γαστρεντερικού συστήματος είναι γενικού τύπου – αφυδάτωση, αναβλητικότητα όταν νιώθουμε ότι πρέπει να ενεργηθούμε, έλλειψη άσκησης και διατροφή φτωχή σε ίνες συνιστούν τους κύριους ενόχους. Αλλά ποιες είναι οι πιο ασυνήθιστες;

Advertisment

1. Πολλά φάρμακα

Αν λαμβάνετε πολλά παυσίπονα- είτε αυτά είναι για τον πονοκέφαλο, είτε για τον πόνο της μέσης, αυτά τα φάρμακα μπορούν να βάλουν φρένο στη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με τη λήψη πολλών πολυβιταμινών, ακόμα και με τη λήψη πολλών καθαρτικών ή αντιόξινα φάρμακα.

2. Στρες

Το στρες αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα, καθώς τείνει να συσσωρεύεται στο μυαλό μας, να μπλοκάρει τα συναισθήματα μας όπως επίσης και την πεπτική οδό. Το στρες χαμηλού επιπέδου και το άγχος κάνουν τον οργανισμό μας να μειώνει ή να καταπιέζει τα γαστρεντερικά μας αντανακλαστικά, προκαλώντας δυσκοιλιότητα.

3. Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Μια γενικά ιδιοπαθής πάθηση- οι πάσχοντες από αυτή έχουν επίσης κοιλιακό πόνο μαζί με το βάσανο της δυσκοιλιότητας και ειλικρινά, αυτό αντιμετωπίζεται καλύτερα με διατροφή, άσκηση και θεραπεία, παρά με σκέτη ισχυρή φαρμακευτική αγωγή.

Advertisment

4. Διατροφικές διαταραχές

Είναι αρκετά απλό, όταν η πρόσληψη τροφής δεν είναι ισορροπημένη, πολύ σπάνια ή σε άσχετες, ακανόνιστες ώρες, το ίδιο θα είναι και οι επισκέψεις σας στην τουαλέτα.

5. Διαβήτης και νευρολογικά προβλήματα

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεύρα, οι οποίες με τη σειρά τους ενδεχομένως να επηρεάσουν τη διαδικασία πέψης. Οι περισσότεροι άνθρωποι με προχωρημένο διαβήτη το γνωρίζουν αυτό, ωστόσο όσοι υποφέρουν από συχνή δυσκοιλιότητα πρέπει να φροντίσουν να κάνουν έναν έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους. Παράλληλα, οι νευρολογικές καταστάσεις, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση ή η νόσος του Parkinson μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Συνήθως, όμως, μία τέτοια κατάσταση συνοδεύεται από δυσκολία στην ούρηση, στο βάδισμα κλπ.

6. Υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός, η υπολειτουργία δηλαδή του θυρεοειδούς αδένα, επιβραδύνει τις μεταβολικές διαδικασίες του οργανισμού, μεταξύ των οποίων και τη λειτουργία του εντέρου. Αυτό δε σημαίνει βέβαια, ότι όποιος πάσχει από υποθυρεοειδισμό έχει απαραίτητα δυσκοιλιότητας ή αντίθετα όποιος έχει δυσκοιλιότητα, ότι πάσχει από υποθυρεοειδισμό. Παρόλα αυτά, είναι συχνό φαινόμενο, ειδικά σε νεαρά άτομα, η δυσκοιλιότητα να συνδέεται με υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

7. Πίεση και αντιαλλεργικά φάρμακα

Η δυσκοιλιότητα ενδεχομένως να είναι μία παρενέργεια κοινών φαρμάκων, που χορηγούνται για τη ρύθμιση της υψηλής πίεσης, όπως είναι για παράδειγμα τα διουρητικά χάπια.

Τα συγκεκριμένα μάλιστα, αυξάνουν την παραγωγή ούρων, «ξεπλένοντας» στην ουσία το νερό από τον οργανισμό. Ωστόσο, το νερό είναι απαραίτητο για να διατηρεί τα κόπρανα μαλακά και να τα αποβάλλει από τον οργανισμό.

Παρόμοια προβλήματα δυσκοιλιότητας προκαλούν και τα αντιισταμινικά φάρμακα, που χορηγούνται για τη θεραπεία των αλλεργιών.

8. Βιταμίνες

Σε γενικές γραμμές, οι βιταμίνες δεν προκαλούν δυσκοιλιότητα, αλλά ορισμένα συγκεκριμένα συστατικά τους, όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος, ενδεχομένως να δημιουργήσουν πρόβλημα.

9. Κατάχρηση καθαρτικού

Μερικά από τα καθαρτικά λειτουργούν για την τόνωση της δραστηριότητας του εντέρου, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες και τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. Αν χρησιμοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούν να προκαλέσουν εξάρτηση, άρα και δυσλειτουργία στο έντερο. Προσοχή βέβαια, γιατί δεν κάνει να λαμβάνετε οποιοδήποτε φάρμακο, συμπεριλαμβανομένων των καθαρτικών, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο αναφέρουν οι συστάσεις του γιατρού σας και οι οδηγίες του φαρμάκου.

10. Αντιόξινα

Τα αντιόξινα είναι ιδανικά για την καταπολέμηση της καούρας, αλλά ιδιαίτερα όσα περιέχουν ασβέστιο ή αργίλιο, προκαλούν δυσκοιλιότητα. Για να μειώσετε την καούρα αλλά και τις πιθανότητες δυσκοιλιότητας, καταναλώστε λιγότερα λιπαρά τρόφιμα και περισσότερες φυτικές ίνες.

11. Κατάθλιψη και αντικαταθλιπτικά

Όπως και ο υποθυρεοειδισμός, έτσι και η κατάθλιψη προκαλεί μια γενική επιβράδυνση των ομαλών λειτουργιών του σώματος, η οποία μπορεί επίσης να επηρεάσει το έντερο.

Άτομα με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, το οποίο μπορεί να συνδέεται στενά με την κατάθλιψη, είναι επίσης επιρρεπείς στη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, η δυσκοιλιότητα μπορεί να συσχετιστεί με αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αν και δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς αποδείξεις, που να αιτιολογούν γιατί συμβαίνει αυτό.

12. Γαλακτοκομικά

Μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά χαμηλή σε φυτικές ίνες, μπορεί να επιβραδύνει την πέψη. Η προφανής λύση είναι να μειώστε την πρόσληψη αυτών των τροφίμων και να αυξήσει την πρόσληψη φυτικών ινών σε 20 με 35 γραμμάρια την ημέρα.

Επιπλέον, για να μειώσετε τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας, αποφύγετε τα έτοιμα φαγητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι γενικά χαμηλά σε φυτικές ίνες.

13. Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου

Οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ΙΦΝΕ), περιλαμβάνουν δυο νοσήματα: την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn. Πρόκειται για χρόνιες φλεγμονές του εντέρου, που προσβάλλουν συνήθως άτομα νεαρής ηλικίας και των δύο φύλων. Και οι δύο ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν κράμπες, απώλεια βάρους, αιματηρές κενώσεις και άλλα προβλήματα υγείας. Η χρόνια διάρροια είναι ένα κοινό σύμπτωμα των δύο, ωστόσο, η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι ένα πρόβλημα. Στην ελκώδη κολίτιδα, η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι ένα σημάδι της φλεγμονής στο ορθό, ενώ στη νόσο του Crohn μπορεί να είναι ένα σημάδι κάποιας απόφραξης στο λεπτό έντερο.

Διαβάστε τη μαρτυρία ενός άνδρα που υπέφερε από χρόνια δυσκοιλιότητα και πως απαλλάχθηκε από αυτή εδώ

https://enallaktikidrasi.com/2017/04/trofes-voithoun-dyskoiliotita/

Τροφές και βότανα που αντιμετωπίζουν τη δυσκοιλιότητα

1. Αποξηραμένα δαμάσκηνα

Ένα μόνο αποξηραμένο δαμάσκηνο έχει περίπου 1 γραμμάριο ινών- αρκετά δυνατό και ό,τι πρέπει, για να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα. Τα σάκχαρα στο δαμάσκηνο (η φρουκτάνη και η σορβιτόλη) έχουν επίσης καθαρτικά αποτελέσματα.

2. Ακτινίδιο

Ένα φλιτζάνι ακτινίδια σας δίνει 5 γραμμάρια φυτικών ινών, δεν σας φουσκώνουν και επίσης έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που οφείλονται στη βιταμίνη C, που έχει μεγάλες ποσότητες.

3. Λιναρόσπορος

Μια κουταλιά της σούπας αλεσμένου λιναρόσπορου περιέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών- και αφού είναι αλεσμένοι, μπορείτε να τους προσθέσετε σχεδόν παντού- στα smoothies, στα δημητριακά στο πρωινό ή ακόμα και σε σαλάτες και λαχανικά. Διαβάστε τις ιδιότητες του λιναρόσπορου

4. Πορτοκάλι

Τρώγοντας τους καρπούς του επιτυγχάνεται θωράκιση του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια και παράλληλα αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα. Η φλούδα του πορτοκαλιού είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για όσους αντιμετωπίζουν δυσλειτουργία σε αυτόν τον τομέα. Μεταξύ άλλων το πορτοκάλι περιέχει βιταμίνες C, A και D, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο και σίδηρο. Θεραπευτική δράση έχει επίσης το αιθέριο έλαιο που παράγεται από τη φλούδα του -κατά της βρογχίτιδας- όπως επίσης τα φύλλα και τα άνθη της – τονωτικά της καρδιάς και κατά της αϋπνίας.

5. Βρώμη

Αν προτιμήσετε τις νιφάδες βρώμης για πρωινό, θα σας προσφέρουν κάτι περισσότερο από μείωση της χοληστερόλης. Μισό φλιτζάνι βρώμης περιέχει 2γραμμάτια διαλυτών και μη διαλυτών ινών- αυτά τα δύο μαζί ενεργοποιούν το έντερο σας και διευκολύνουν σε περίπτωση δυσκοιλιότητας.

6. Ποπ κορν

3 φλιτζάνια ποπκορν (την υγιεινή εκδοχή τους όμως) σας δίνουν 3 γραμμάρια ινών με μόλις 93 θερμίδες και επίσης όταν είναι αλατισμένα σας αποτρέπουν από το να αναζητήσετε τα ανθυγιεινά πατατάκια.

7. Φασόλια

Τα φασόλια μας προσφέρουν σχεδόν τη διπλή ποσότητα ινών από τα λαχανικά- και έχουν επίσης πολλές χρήσεις, μπορούν να προστεθούν σε σούπες, σαλάτες και στην κατσαρόλα.

8. Μήλα

Τα μήλα δεν κάνουν μόνο τον γιατρό πέρα λόγω των θρεπτικών συστατικών τους, αλλά επίσης η πηκτίνη που περιέχουν αποτελεί μια σημαντική πηγή διαλυτών ινών που βοηθά στη δυσκοιλιότητα. Διαβάστε ποιες τροφές περιέχουν πηκτίνη και πως να φτιάξετε σπιτική πηκτίνη

9. Γιαούρτι

Το γιαούρτι, εκτός του ότι είναι μια εύγεστη τροφή, βοηθά επίσης στις περιπτώσεις ανώμαλων κενώσεων. Τα βακτηρίδια, στο γάλα που έχει υποστεί ζύμωση, χρησιμοποιούν τη ζάχαρη που υπάρχει σ’ αυτό και την μετατρέπουν σε ωφέλιμο γαλακτικό οξύ. Η ζάχαρη του γάλακτος βοηθά επίσης να κάνουμε μαλακά και πολλά περιττώματα, που περνούν από τα έντερα με μεγάλη ευκολία. Τα φιλικά βακτηρίδια του γιαουρτιού, επίσης, συνθέτουν τις βιταμίνες Β, τόσο σημαντικές για καλή κένωση.

10. Πεπόνι

Γνωστό για τις καθαρτικές του ιδιότητες το πεπόνι περιέχει όπως όλα τα φρούτα φυτικές ίνες που μπορούν να ανακουφίσουν όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Παράλληλα, αυτό το δροσιστικό φρούτο ενισχύει τον οργανισμό, καθώς η σάρκα του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Ε και C. Το πεπόνι κατάγεται από την Ινδία, ενώ οι Ελληνες το γνώρισαν με τη διάδοση του χριστιανισμού.

11. Καφές

Η καφεΐνη είναι διεγερτική, οπότε μπορεί να ενεργοποιήσει το έντερο σας. Αλλά προσέξτε να μην καταναλώσετε πολύ, καθώς θα σας αφυδατώσει και αυτό θα επιδεινώσει στο τέλος τα πράγματα.

12. Σπανάκι

Το πλεονέκτημά του σε σχέση με τα καθαρτικά της φαρμακοβιομηχανίας είναι, όπως εξηγούν οι βοτανολόγοι, ότι δρα με εξαιρετικά αποτελέσματα ως καθαρτικό χωρίς όμως να προκαλεί ερεθισμούς, πόνους ή εθισμό όπως τα φάρμακα κατά της δυσκοιλιότητας. Μια παλιά συνταγή υποστηρίζει ότι η ολιγοήμερη κατανάλωση χυμού ο οποίος αποτελείται από σπανάκι και μήλο σε ίσα μέρη καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Οι ειδικοί εξηγούν ότι απαιτείται η κατανάλωση τουλάχιστον δύο ποτηριών χυμού ημερησίως. Το σπανάκι περιέχει σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνες Α, Β, C και D.

13. Λάχανο

Όταν καταναλώνεται ωμό το λάχανο, ή ο ζωμός του, συνιστά θαυμάσιο φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας. Τα φύλλα του περιέχουν βιταμίνες Α, Β, C, θείο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο και μαγγάνιο. Οι Ρωμαίοι το αποκαλούσαν «φάρμακο του φτωχού» και είναι εντυπωσιακό ότι ενώ καταναλώνεται ευρέως σε σαλάτες οι φαρμακευτικές του ιδιότητες δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό.

14. Αλθαία

Η αλθαία είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη, ενώ στα χρόνια της τουρκοκρατίας χρησιμοποιούνταν συχνά για πνευμονικές παθήσεις και φλεγμονές των εντέρων. Το φυτό περιέχει συστατικά όπως το άμυλο, η βεταϊνη, η ασπαραγίνη, η φυτική κόλλα και η πηκτίνη που βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει πολλές παθήσεις αλλά και να καταπολεμήσει δυσάρεστα συμπτώματά τους όπως είναι η δυσκοιλιότητα. Αν και η αλθαία μπορεί να παρασκευαστεί με πολλούς τρόπους, ανάλογα με την ασθένεια που πρόκειται να καταπολεμήσει, καταλληλότερο για τη δυσκοιλιότητα είναι το αφέψημα από τη σκόνη της ρίζας της. Για να φτιάξουμε το μείγμα χρειαζόμαστε σκόνη από ρίζες αλθαίας και γλυκόριζας σε αναλογία δύο προς ένα. Τοποθετούμε το μείγμα σε φακελάκι, το διαλύουμε σε νερό και πίνουμε ένα ποτήρι κάθε πρωί.

15. Δρακοντιά

Η δρακοντιά, γνωστή και ως άρο, είναι ένα από τα βότανα με την ισχυρότερη δράση κατά της δυσκοιλιότητας. Μπορεί να χορηγηθεί ως σκόνη, σε ποσότητα μεταξύ 5 – 20 γραμμαρίων, ενώ πολλοί συνιστούν και αφέψημα από τη ρίζα της. Η κατανάλωση της δρακοντιάς χρειάζεται μεγάλη προσοχή αφού περιέχει την ισχυρή δηλητηριώδη ουσία αροϊνη. Πρέπει οπωσδήποτε να φυλάσσεται σε σημείο όπου δεν μπορούν να τη βρουν τα παιδιά γιατί οι κόκκινες ρόγες της έχουν γλυκιά γεύση και αποτελούν «μαγνήτη» για τις μικρές ηλικίες.

16. Ντομάτα

Έχει αρκετές φαρμακευτικές ιδιότητες, μια εκ των οποίων είναι ότι καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Αναπτύσσει δράση ακόμη κι όταν καταναλώνεται με τη μορφή χυμών. Η ντομάτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, φώσφορο και σίδηρο.

17. Πράσο

Βοηθά όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα και καταπολεμά τα παράσιτα του εντέρου. Από την άλλη, σύμφωνα με τους διαιτολόγους, μια ολιγοήμερη δίαιτα με πράσα είναι ικανή να σταματήσει τη διάρροια. Ο άνθρωπος το χρησιμοποιεί για περισσότερα από 5.000 χρόνια, καθώς σύμφωνα με ευρήματα το πράσο καλλιεργείτο στην Αίγυπτο από το 3200 π.Χ.

18. Σιταρόχορτο

Το σιταρόχορτο είναι το βλαστάρι του σπόρου του σιταριού, πριν αυτό εξελιχθεί σε σιτάρι. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Ιδιαίτερα για την καλλιέργεια και παραγωγή φύτρων σε εσωτερικούς χώρους, συχνά, χρησιμοποιούνται δίσκοι με θρεπτικό χώμα για γλάστρες. Το βασικό συστατικό του σιταρόχορτου είναι η Χλωροφύλλη (μέχρι και 70%), η οποία, αν και εξάγεται από πολλά φυτά, στο σιταρόχορτο, βρίσκεται στην καλύτερη μορφή της, μιας και περιέχει πάνω από 100 στοιχεία, απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό, χωρίς να έχει καθόλου τοξικότητα σε οποιαδήποτε ποσότητα, σε αντίθεση με τα φύλλα διαφόρων άλλων φυτών και δένδρων. Το σιταρόχορτο είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α, Ε, Κ, C, Β6 και Β12. Περιέχει επίσης, Κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο, ασβέστιο, φώσφορο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη. Περιέχει φυτικές ίνες, 17 αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία και είναι πλούσιο σε πρωτεϊνες. Διαβάστε: Σιταρόχορτο: Οι θαυμαστές ιδιότητες του ταπεινού φυτού και τρόπος χρήσης

Υπάρχουν πολλές ακόμα τροφές που μπορούν να σας ανακουφίσουν και τις οποίες μπορείτε να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή, ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν σας λείπει το πολύ σημαντικό συστατικό των ινών. Κάποια παραδείγματα είναι το καφέ ρύζι, τα λαχανικά, τα όσπρια και φυσικά το νερό και το πράσινο τσάι. Συνεπώς, να θυμάστε ότι πρέπει να τρέφεστε σωστά, να πίνετε πολύ νερό, να πηγαίνετε τουαλέτα όποτε χρειάζεται και φυσικά να γυμνάζεστε. Αν εσείς νιώθετε υγιείς, το ίδιο θα κάνει και το γαστρεντερικό σας σύστημα.

Πίνακας τροφών με φυτικές ίνες

Λαχανικά
100γρ
Φυτικές Ίνες
Γραμμάρια κατά
προσέγγιση
Φρούτα
100γρ
Φυτικές Ίνες
Γραμμάρια κατά προσέγγιση
Πατάτες1Μήλα1,5
Γλυκοπατάτες2Φράουλες2
Ντομάτα φρέσκια1,5Βερίκοκα2
Αγγούρι0,5Μπανάνες1,3
Πιπεριά πράσινη1,5Κεράσια1,5
Κολοκυθάκια0,5Ξηροί χουρμάδες8,5
Σπανάκι6,5Πεπόνι0,5
Λάχανο3Καρπούζι0,5
Σπαράγγια1Πορτοκάλι1,5
Μπρόκολα4Χυμός προτοκάλι0,1
Καρότα3Ροδάκινα1
Κουνουπίδι2Αχλάδια1,5
Μαρούλι0,8Γκρέιπ φρουτ0,5
Ραδίκια1Χυμός γκρέιπ φρουτ0,1
Φασόλια ξηρά7,5Δαμάσκηνα ξηρά13,5
Φασόλια πράσινα3Σταφύλια0,5
Φακές4Σταφίδα7
Μπιζέλια5Σύκα2,5
Μελιτζάνες0,9Σύκα ξερά18,5
Μπάμιες1

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ 100γρ.ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ γρ.

¶σπρο ψωμί ή φρυγανιές3
Ψωμί σικάλεως ή φρυγανιές7
Ψωμί ολικής αλέσεως7
All-Bran26,7
Corn flakes11
Pop-corn2,2
Ζυμαρικά0,5
Ρύζι1

Σούπερ συνταγή για την δυσκοιλιότητα

Αν έχετε σημαντικό πρόβλημα δυσκοιλιότητας, τότε αυτή η συνταγή θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη. Και δεδομένου ότι το έντερο είναι ο βασιλιάς και ρυθμιστής της υγείας μας, η αποκατάσταση του είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία σας Ο βοτανολόγος Δόκτορ Ντιούκ συμπληρώνει στη συνταγή  φρούτα πλούσια σε ίνες που ενισχύουν ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα της παρακάτω συνταγής.

Υλικά.

115 γραμμάρια σπόροι πεντάνευρου.
Αποβουτυρωμένο γάλα
Φρέσκα φρούτα.

Εκτέλεση:

Βάλτε τους σπόρους σε ένα μπολ και γεμίστε το με γάλα. Προσθέστε φρούτα της αρεσκείας σας και φάτε το όποτε το κρίνετε απαραίτητο.

Εκτός από την παραπάνω συνταγή, είναι σημαντικό να αλλάξετε  κάποιες συνήθειες στη ζωή σας:
Εισάγετε στη ζωή σας περισσότερες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, καταναλώστε περισσότερα φρούτα και ωμά λαχανικά και πείτε αντίο στο αυτοκίνητό σας. Το περπάτημα και γενικότερα η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της καλή υγείας του εντέρου και συνολικά του σώματός σας

Πάντα να απευθύνεστε στον γιατρό σας πριν τη χρήση οποιασδήποτε συνταγής και ειδικά εάν κάνετε και παράλληλη φαρμακευτική αγωγή.

https://enallaktikidrasi.com/2017/04/trofes-voithoun-dyskoiliotita/

Εναλλακτικές θεραπείες που αντιμετωπίζουν τη δυσκοιλιότητα

Ωτοβελονισμός

Ο Ωτοβελονισμός μπορεί αποδεδειγμένα να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη χρόνια δυσκοιλιότητα σύμφωνα με μετα- ανάλυση 17 δημοσιευμένων μελετών από το Νοσοκομείο Νάντζινγκ, το Πανεπιστήμιο Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής, το Νοσοκομείο Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής και το Πανεπιστήμιο Δημόσιας Υγείας της Νοτιοανατολικής Κίνας.

Αρωματοθεραπεία

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν με πολλούς τρόπους το έντερο, π.χ. τα αιθέρια έλαια κανέλλας και κίτρου όταν λαμβάνονται εσωτερικά έχουν αποτελεσματική δράση στην ισορροπημένη διαδικασία της κένωσης

Γεμμοθεραπεία

Η Γεμμοθεραπεία αποτελεί εξελιγμένο κλάδο της φυτοθεραπείας (μέρος της οποίας είναι και η χορήγηση βοτάνων και φυτών είτε ως αποξηραμένο φυτό, δηλαδή με μορφή τσαγιού είτε ως βάμμα, με τη διαφορά ότι στη γεμμοθεραπεία τα χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού είναι τα εμβρυικά του κύτταρα, για παράδειγμα τα φρέσκια μπουμπούκια. Τα γεμμοθεραπευτικά σκευάσματα χορηγούνται με τη μορφή πόσιμου διαλύματος. Σε αυτήν την περίπτωση χορηγείται δυναμοποιημένο διάλυμα του φυτού ταραξάκο.

Ρεφλεξολογία

Απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό που μπορεί να σας βοηθήσει χρησιμοποιώντας τη μέθοδο αυτή που συνίσταται στην πίεση κατάλληλων σημείων στα άκρα, γεγονός που ενεργοποιεί κάποια αντανακλαστικά στο σώμα μας. Το αποτέλεσμα μπορεί να σας εκπλήξει.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αυτά είναι τα φρούτα με τη μικρότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη
Συναισθηματική υπερφαγία: Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι τρώμε για να καλύψουμε τα συναισθηματικά μας κενά
Δεκατιανό: 10 ιδανικά σνακ γεύματα που είναι τόσο νόστιμα όσο και θρεπτικά
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση