Το 50% της επιτυχίας σου καθορίζεται από την επικοινωνία. Πώς να την βελτιώσεις

Έχεις νιώσει ποτέ ότι δεν μπορείς να ταυτιστείς με τους άλλους ανθρώπους; Έχεις νιώσει ποτέ πως παρόλες τις προσπάθειες που κάνεις οι άλλοι άνθρωποι

Το 50% της επιτυχίας σου καθορίζεται από την επικοινωνία. Πώς να την βελτιώσεις

Έχεις νιώσει ποτέ ότι δεν μπορείς να ταυτιστείς με τους άλλους ανθρώπους; Έχεις νιώσει ποτέ πως παρόλες τις προσπάθειες που κάνεις οι άλλοι άνθρωποι αντιδρούν σε αυτό που τους ζητάς; Ακόμα και αν είναι οι άνθρωποι που αγαπάς; Έχεις νιώσει ποτέ ότι δεν είναι εύκολο να σπάσεις τον πάγο με ανθρώπους που μπορεί να βρίσκεσαι και κυριαρχεί αμηχανία στις συζητήσεις σου;

Το 50% της επιτυχίας σου καθορίζεται από την επικοινωνία. Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι ένας βασικός παράγοντας για να πετύχουμε σε ό,τι κι αν θέλουμε να κάνουμε στην ζωή μας. Αν το σκεφτείς λίγο καλύτερα, αυτό που υπάρχει αυτή την στιγμή εκεί πέρα έξω στην κοινωνία δεν είναι πρόβλημα ούτε κρίσης, ούτε δύσκολης εποχής, ούτε τίποτα από όλα αυτά που λέγονται. Το Νο 1 πρόβλημα αυτή τη στιγμή που υπάρχει είναι πρόβλημα επικοινωνίας.

Advertisment

Σήμα που εστάλη δεν είναι απαραίτητα και σήμα που ελήφθη

Θα παρατηρήσεις ζευγάρια να χωρίζουν, όχι γιατί δεν αγαπιούνται. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το 80% αυτή την στιγμή που χωρίζουν ότι δεν αγαπιούνται. Χωρίζουν γιατί η αγάπη που νιώθει ο ένας για τον άλλον δεν μπορεί να φτάσει από τον έναν στον άλλον. Σήμα που εστάλη δεν είναι απαραίτητα και σήμα που ελήφθη. Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη. Για ποιο λόγο; Γιατί δεν μπορούν να επικοινωνήσουν σωστά και κατάλληλα το μήνυμά τους. Θα το παρατηρήσεις και με τους φίλους σου. Δεν θα δεις πλέον πάρα πολύ καλές και ισχυρές φιλίες. Θα δεις πάρα πολλούς ανθρώπους μόνους τους. Για ποιο λόγο; Γιατί το μήνυμα δεν μπορεί να φτάσει. Τι είναι αυτό λοιπόν που θα καθορίσει αν το μήνυμα σου φτάσει ή δεν φτάσει στην άλλη πλευρά;

Η σημασία της μη λεκτικής επικοινωνίας

Θέλω να θυμάσαι πως όσο κι αν προσπαθείς να λες τα κατάλληλα πράγματα δεν είναι αυτό που παίζει τόσο μεγάλο ρόλο. Σίγουρα είναι σημαντικό αλλά δεν είναι το πιο σημαντικό. Οι λέξεις που λες, ο τρόπος που επικοινωνείς μέσω των λέξεων, πραγματικά επηρεάζουν κατά 7% της επικοινωνία σου με τους άλλους ανθρώπους. Αυτό που πραγματικά καθορίζει την επικοινωνία σου όμως είναι η μη λεκτική επικοινωνία. Είναι αυτά που δεν λες.

Γνώριζες πως στα πρώτα 3 δευτερόλεπτα σχηματίζουμε 11 εντυπώσεις για τον άλλον άνθρωπο; Το ίδιο συμβαίνει και με τον άλλον άνθρωπο για εμάς. Έτσι λοιπόν πραγματικά αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που καθορίζει την ποιότητα της επικοινωνίας; Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν δώσει χιλιάδες ευρώ σε σεμινάρια και εκατοντάδες ώρες χρόνου στο να μπορέσουν να επικοινωνήσουν. Και παρόλα αυτά η επικοινωνία τους δεν είναι σε εκείνα τα επίπεδα που πραγματικά θα άξιζαν με όλη αυτή την προσπάθεια που έχουν καταβάλει.

Advertisment

Τι κρύβεται πίσω από την επικοινωνία που πραγματικά μπορεί να κάνει την διαφορά στη ζωή σου και στα αποτελέσματα σου; Αυτό που καθορίζει την ποιότητα της επικοινωνίας σου είναι το πόσο εύκολα και πόσο πολύ γίνεσαι αρεστός στους άλλους ανθρώπους.

Επικοινωνία και κοινά χαρακτηριστικά

Θέλω λοιπόν να παρατηρήσεις το εξής: Φέρε δύο ανθρώπους στο μυαλό σου. Ο πρώτος θέλω να είναι ένας άνθρωπος που επικοινωνείς πολύ απλά, πολύ εύκολα και απολαμβάνεις να είσαι μαζί του. Και ο δεύτερος θέλω να είναι ένας άνθρωπος ο οποίος σε παίρνει τηλέφωνο και δεν θέλεις να το σηκώσεις. Αν σκεφτείς πίσω από το αν συμφωνείτε ή δεν συμφωνείτε ή αν κάνετε τα ίδια πράγματα, ο άνθρωπος που θέλεις να επικοινωνείς είναι ένας άνθρωπος που σου αρέσει και ο άνθρωπος που δεν θέλεις να επικοινωνείς είναι ένας άνθρωπος που δεν σου αρέσει. Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει τους ανθρώπους να αρέσει ο ένας στον άλλον; Τα κοινά χαρακτηριστικά. Τείνουμε λοιπόν οι άνθρωποι να ελκόμαστε με κάτι το οποίο είναι οικείο για εμάς. Και τι είναι οικείο για εμάς; Κάτι κοινό.

Σου έχει συμβεί ποτέ να βρίσκεσαι σε μία παρέα που υπάρχει αμηχανία και εκεί που δεν έχετε τι να πείτε ξαφνικά να μαθαίνεις ότι ένας άνθρωπος έχει το ίδιο χόμπι μαζί σου ή είσαστε από το ίδιο χωριό και αμέσως η συζήτηση να αρχίζει να κυλάει; Τι άλλαξε; Βρήκατε ένα κοινό. Άρα λοιπόν εάν θέλεις να ελέγξεις το 50% της επιτυχίας σου που είναι η επικοινωνία χρειάζεται να ελέγξεις εκείνους τους τρόπους που θα σε κάνουν αρεστό στους άλλους ανθρώπους.

Επιτυχία = Ευελιξία

Μα κάποιος θα πει: “Μάνο όμως εγώ δεν θα είμαι ο εαυτός μου, εγώ είμαι αυτός.”. Ποιος είσαι; Όχι. Δεν είσαι αυτό που κάνεις. Μεγάλωσες σε μία οικογένεια με κάποιους ανθρώπους, πήγες σε συγκεκριμένα σχολεία, έλαβες συγκεκριμένες γνώσεις και ανέπτυξες συγκεκριμένα συμπεριφορικά μοτίβα. Δεν είσαι οι συμπεριφορές σου όπως καταλαβαίνεις. Αυτή είναι η απόρροια των γνώσεων που έχεις. Έτσι λοιπόν αυτό που σου προτείνω δεν είναι να αφαιρέσεις αυτό που κάνεις τώρα αλλά να προσθέσεις και άλλα πράγματα. Γιατί επιτυχία ίσον ευελιξία. Εάν θέλεις να πετύχεις χρειάζεται να γίνεις ευέλικτος.

Έτσι λοιπόν τι είναι αυτό που χρειάζεται να κάνεις για να κατακτήσεις τα πρώτα βήματα για να γίνεις αρεστός στους άλλους ανθρώπους, να μπορείς να επικοινωνείς το μήνυμα σου και να αποκτήσεις τον βαθμό της επιτυχίας που πραγματικά σου αξίζει;

Επικοινωνία και περιβάλλον

Χρειάζεται να προσαρμόζεσαι στο περιβάλλον στο οποίο θέλεις να ενταχθείς. Όλα τα περιβάλλοντα έχουν κάποιους κανόνες. Είναι σαν το παιχνίδι. Αν αγνοήσεις τους κανόνες ενός παιχνιδιού θα χάσεις. Εάν αγνοήσεις τους κανόνες του περιβάλλοντος που θέλεις να ενταχθείς προφανώς δεν θα μπορείς να ενταχθείς. Έτσι λοιπόν εάν θέλεις να μπεις σε ένα περιβάλλον χρειάζεται να γνωρίζεις ποιοι είναι οι κανόνες του. Πώς ντύνονται, πώς συμπεριφέρονται, πώς κινούνται.

Φαντάσου λοιπόν να θέλω να επικοινωνήσω με τον μηχανικό που μου φτιάχνει το αμάξι και να πάω με ένα κουστούμι με γραβάτα. Δεν θα μου πει κάτι αλλά καταλαβαίνεις ότι δεν μπορώ να δημιουργήσω ταύτιση με αυτόν τον άνθρωπο. Την ίδια στιγμή όμως δεν μπορώ να πάω με φόρμα στον γιατρό μου. Δεν υπάρχει καλό ή κακό. Υπάρχει διαφορετικό. Έτσι λοιπόν όπως όταν θα πας σε ένα μικρό παιδάκι και θα του κάνεις “Κουπεπε, Κουπεπε”, έτσι όταν θα πας και στον γιατρό θα του πεις “Γεια σας” ή θα πας στον δικηγόρο και θα του μιλήσεις με έναν διαφορετικό τρόπο. Θα πας στην κοπέλα σου ή στον σύντροφο σου και θα μιλήσεις με έναν διαφορετικό τρόπο. Χρειάζεται να προσαρμόζεις το στιλ της επικοινωνίας σου με βάση αυτό που κάνει ο άλλος άνθρωπος. Για ποιο λόγο; Γιατί ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Για να φτάσει το μήνυμά σου στον άλλον άνθρωπο χρειάζεται να επικοινωνείς με τον τρόπο που ο άλλος αντιλαμβάνεται. Και πώς θα καταλάβεις πώς αντιλαμβάνεται ο άλλος άνθρωπος; Συνήθως οι άνθρωποι τείνουμε να επικοινωνούμε με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε. Άρα αρκεί να έχεις τα αφτιά σου ανοιχτά, τα μάτια σου ορθάνοιχτα και όλες τις αισθήσεις του σώματος σου εκεί παρούσες έτσι ώστε να αντιληφθείς το πως επικοινωνεί ο άλλος άνθρωπος και να επικοινωνήσεις με τον κατάλληλο τρόπο.

Κάνε την διαφορά

Αυτό δεν σημαίνει ότι χάνεις τον εαυτό σου αλλά γίνεσαι ευέλικτος και ανακαλύπτεις και άλλες πτυχές του εαυτού σου. Όταν λοιπόν μάθεις να είσαι τόσο ευέλικτος όσο χρειάζεται για να επικοινωνείς με τον τρόπο που επικοινωνεί ο άλλος τότε το επόμενο βήμα ποιο είναι; Να κάνεις την διαφορά. Να ηγηθείς της παρέας μιας ομάδας και να αλλάξεις όλους τους κανόνες που δεν σου αρέσουν. Αλλά μόνο τότε μπορείς να αλλάξεις τους κανόνες. Γιατί τότε θα είσαι ηγέτης. Άρα:

1. Προσαρμόζεσαι στους κανόνες της ομάδας

2. Ηγείσαι της ομάδας κάνοντας την διαφορά

3. Αλλάζεις τα πάντα

Γιατί είσαι μοναδικός. Γιατί είσαι υπέροχος. Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δεν μπορούμε να σώσουμε τους άλλους από τον εαυτό τους
Η θαυματουργή δύναμη του υποσυνείδητου
Ξεπερνώντας την περιοριστική πεποίθηση του "δεν είμαι δημιουργικός/ή"
Υπάρχει μια πλευρά της προσωπικότητάς μας που παραμένει ξένη για εμάς, ενώ οι άλλοι μπορούν να τη δουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση