Ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε και να τελειώσετε την κάθε μέρα σας

Πώς ξεκινάτε μια τυπική μέρα στη ζωή σας; Γυρίζετε απλά πλευρό και σηκώνεστε αργά από το κρεβάτι, πιάνετε το κινητό σας και διαβάζετε τα

Ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε και να τελειώσετε την κάθε μέρα σας

Πώς ξεκινάτε μια τυπική μέρα στη ζωή σας; Γυρίζετε απλά πλευρό και σηκώνεστε αργά από το κρεβάτι, πιάνετε το κινητό σας και διαβάζετε τα τελευταία νέα στο χρονολόγιο του facebook και στα άλλα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, για να δείτε τι χάσατε μέσα στο βράδυ; Ή ξυπνάτε σε φρενήρεις ήδη ρυθμούς, προσπαθώντας να ετοιμάσετε τα παιδιά, το/τη σύζυγο, τον εαυτό σας, ώστε να είστε έτοιμοι και στην ώρα σας στα σχολεία και στις δουλειές σας;

Είτε κάποια από αυτά τα δύο σενάρια περιγράφουν τα πρωινά σας, είτε βρίσκεστε κάπου ανάμεσα, εδώ είμαστε πρόθυμοι να σας δείξουμε ότι θα μπορούσατε σίγουρα να ξεκινάτε τα πρωινά σας πολύ καλύτερα απ’ ό,τι κάνατε μέχρι τώρα. Μπορεί να φαντάζει λίγο απόλυτη αυτή η δήλωση. Αλλά είμαι κάποιος που στο πέρασμα του χρόνου έχω υπάρξει αρχικά αμετακίνητος ως προς την πρωινή μου ρουτίνα και μετά από μια δεκαετία αποφάσισα να αποπειραθώ να την προσαρμόσω με εκατοντάδες τρόπους. Έτσι, θέλω να πιστεύω ότι μετά από τόσο καιρό γνωρίζω δύο πράγματα παραπάνω για το πώς να ξεκινάμε τη μέρα μας με τον βέλτιστο τρόπο.

Advertisment

Εντούτοις, στο παρόν άρθρο θα ήθελα να εστιάσω σε ένα στοιχείο της πρωινής μου ρουτίνας, που ήταν παρόν από την αρχή και θα είναι κάθε μέρα, μέχρι να φύγω από τη ζωή. Γιατί; Επειδή όχι μόνο είχε την πιο εμφανή και σταθερή επίδραση πάνω μου, αλλά επίσης είναι και πολύ εύκολο να γίνει πράξη.

Δέκα για το ξεκίνημα, δέκα για το τέλος

Για μένα, ο μαγικός αριθμός είναι το 10. Ξεκινώ και ολοκληρώνω κάθε μέρα της ζωής μου, τσεκάροντας από μια λίστα 10 πραγμάτων, για τα οποία είμαι ευγνώμων. Μήπως όμως αυτά συχνά επαναλαμβάνονται; Ναι. Και είναι εντάξει αυτό; Απολύτως! Ποτέ δε θα ξεχάσω την πρώτη μέρα που το προσπάθησα. Η ανακάλυψη και μόνο τριών πραγμάτων φάνηκε στον, συνήθως απαισιόδοξο, νου μου σαν μια κοπιαστική διαδικασία. Τώρα, η ανακάλυψη και των 10 γίνεται αβίαστα.

Προσπαθήστε να καταγράψετε 10 από αυτά τώρα! Να είστε όσο γενικοί ή συγκεκριμένοι χρειάζεστε εσείς.

Advertisment

• Γενικό Παράδειγμα: Είμαι ευγνώμων που είμαι ζωντανός και σήμερα.

• Συγκεκριμένο Παράδειγμα: Είμαι ευγνώμων που η γάτα μου λατρεύει να κοιμάται δίπλα μου κάθε βράδυ.

Δεν έχει σημασία πόσο δύσκολη ή απαιτητική είναι η ζωή σας αυτή την περίοδο, αφού πάντα υπάρχουν πράγματα για τα οποία χρειάζεται να νιώθουμε ευγνώμονες. Και μέσα σε αυτό το συναίσθημα κρύβεται τεράστια δύναμη.

Κανείς δεν έχει χρόνο γι’ αυτά!

Γνωρίζω ότι κάποιοι από εσάς (ειδικά αυτοί που βρίσκονται περισσότερο στην κατηγορία του δεύτερο σεναρίου) αμφιβάλλετε για την ικανότητά σας να καταφέρετε να αφοσιώσετε χρόνο στο ήδη υπερπλήρες πρόγραμμά σας, αλλά εδώ χρειάζεται να γνωρίζετε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα προτεραιοτήτων.

Ακριβώς όπως μπορείτε να βρείτε χρόνο για να δείτε ένα επεισόδιο από την αγαπημένη σας τηλεοπτική σειρά ή να διαβάσετε το παρόν άρθρο, έτσι μπορείτε να ξεκλέψετε και λίγη ώρα για να δείτε ξεκάθαρα τι είναι σημαντικό για εσάς. Και ευτυχώς, πρόκειται για μια διαδικασία που χρειάζεται ελάχιστα λεπτά.

Το κλειδί για την ευτυχία;

Είναι η καθημερινή εξάσκηση της ευγνωμοσύνης το κλειδί για την εύρεση της ευτυχίας; Δεν έχω ιδέα. Αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι που βλάπτει και το βρίσκω εξαιρετικά βοηθητικό ως προς την απώθηση και τη διαγραφή πολλών αρνητικών μοτίβων σκέψης και πεποιθήσεων, μέσα στις οποίες πολλοί από εμάς συχνά παγιδευόμαστε.

Αν και ομολογουμένως δεν έχω επιστημονικά στοιχεία για να το στηρίξω, πιστεύω προσωπικά ότι ξεκινώντας τη μέρα με ευγνωμοσύνη, δημιουργείτε μια στέρεη βάση, πάνω στην οποία μπορείτε να αναπτύξετε μια καλύτερη οπτική για τη ζωή και τι εκείνη έχει να μας προσφέρει. Και το κλείσιμο της μέρας με τον ίδιο τρόπο, αποτελεί έναν σπουδαίο τρόπο αποφόρτισης από το στρες και την υπερένταση μιας τρελής ημέρας.

Πέτρος Ν.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση