, ,

7 πράγματα που μπορούμε να μάθουμε από τα κατοικίδιά μας

Τα κατοικίδιά μας αποτελούν ένα από τα ευτυχέστερα κομμάτια της ζωής μας και μπορούν να επιδράσουν άμεσα στην οικογενειακή δυναμική. Η ικανότητά τους να

7 πράγματα που μπορούμε να μάθουμε από τα κατοικίδιά μας

Τα κατοικίδιά μας αποτελούν ένα από τα ευτυχέστερα κομμάτια της ζωής μας και μπορούν να επιδράσουν άμεσα στην οικογενειακή δυναμική. Η ικανότητά τους να αγαπούν και να νοιάζονται άνευ όρων για εμάς τα ξεχωρίζει και οι ζωές μας αλλάζουν δραστικά, αμέσως μόλις πάρουμε την απόφαση να υιοθετήσουμε ένα κατοικίδιο. Για την ακρίβεια, μια έρευνα για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων που διεξήχθη στην Αμερική το 1999 αποκάλυψε ότι πάνω από το 50% των ερωτηθέντων ήταν πρόθυμοι να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να σώσουν το κατοικίδιό τους και το 48% θεωρούσαν τον εαυτό τους συναισθηματικά εξαρτημένο από αυτό.

Το σίγουρο είναι ότι λαμβάνουμε ένα μεγάλο φάσμα συναισθηματικών οφελών από τα κατοικίδιά μας και μπορούμε να διδαχθούμε πολλά για το πώς να ζούμε αν εστιάσουμε για λίγο στο πώς εκείνα ζουν τις δικές τους μέρες.

Advertisment

Τα σπουδαιότερα μαθήματα που μπορούμε να διδαχθούμε από τα κατοικίδιά μας

1. Να περπατάμε κάθε μέρα

Αν έχετε ένα ή δύο σκύλους στο σπίτι, σίγουρα γνωρίζετε τον ενθουσιασμό τους μόλις τους πείτε ότι θα πάνε βόλτα. Αυτές οι βόλτες αποτελούν την τέλεια ευκαιρία άσκησης και εξερεύνησης για τους σκύλους, οπότε ίσως να ήρθε η ώρα να ενσωματώσουμε κι εμείς τον ίδιο ενθουσιασμό για τις δικές μας βόλτες. Το περπάτημα βοηθά στην καύση θερμίδων, στην απώλεια βάρους, στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, στα γερά κόκκαλα, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου (ειδικά τα πρωινά) και στη βελτίωση της συνολικής υγείας μας. Επιπλέον, αποτελεί την ασφαλέστερη και λιγότερη κοπιαστική γυμναστική, συγκρινόμενη με άλλους τύπους.

2. Να είμαστε περίεργοι να ανακαλύπτουμε νέα πράγματα

Ακόμα και αν το γνωστό ρητό λέει ότι «η περιέργεια σκότωσε τη γάτα», η τάση εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πραγμάτων πρόκειται για σπουδαίο χαρακτηριστικό. Μας βοηθά να έρθουμε σε επαφή με νέες σκέψεις και ιδέες και ποτέ δε γνωρίζουμε πότε θα ανακαλύψουμε κάτι σημαντικό. Οι άνθρωποι που έχουν τη φυσική τάση της περιέργειας με τη θετική έννοια, βρίσκουν πάντα έναν τρόπο να δημιουργούν και να παράγουν συνεχώς και σε αυτή τη διαδικασία μαθαίνουν για τον κόσμο γύρω τους. Αυτή ακριβώς η παραγωγικότητα θα σας γεμίσει αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, αφού θα νιώθετε αυτάρκεις.

3. Να κάνουμε και λίγες ανοησίες

Τα κατοικίδιά μας φαίνονται ορισμένες φορές αστεία, όταν παίζουν, αλλά οι περισσότεροι ποτέ δεν έχουμε σκεφτεί να είμαστε τόσο ασυγκράτητοι και ζωηροί όσο εκείνα. Ωστόσο, αν ποτέ δεν είμαστε τόσο χαλαροί και «ανόητοι», δεν θα απολαμβάνουμε στο μέγιστο τη ζωή μας. Όταν μπαίνουμε στην ενήλικη ζωή, βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από ανθρώπους και γεγονότα που μας απομακρύνουν από την αστεία, χαλαρή πλευρά της ζωής. Αν κάποιες φορές όμως αφηνόμαστε, θα ενδυναμώσουμε εκτός από την αίσθηση του χιούμορ μας και την καρδιά μας, όπως έδειξε μια έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Maryland.

Advertisment

4. Να περιποιούμαστε τον εαυτό μας

Οι γάτες περιποιούνται συχνά τον εαυτό τους, μερικές φορές σε σημείο να αναρωτιόμαστε αν το παρακάνουν. Ωστόσο, η φροντίδα της υγιεινής μας πρόκειται για ένα απαραίτητο μέρος της ζωής, επειδή μας κάνει να νιώθουμε υγιείς και υπέροχα με τον εαυτό μας. Είναι ζωτικής σημασίας διαδικασία, καθώς διατηρεί την προσωπική μας υγιεινή και υγεία. Ένα άτομο που είναι ντυμένο όμορφα και εμφανίζεται περιποιημένο δεν δείχνει απλά υπέροχα, αλλά νιώθει και έτσι, αυξάνοντας την αυτοπεποίθηση του.

5. Να παίρνουμε τον μεσημεριανό μας ύπνο

Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι το κατοικίδιό σας δεν παραλείπει να παίρνει έναν σύντομο υπνάκο τουλάχιστον μια φορά την ημέρα και μάλλον κάνει πολύ καλά. Μια έρευνα που διεξήχθη στο τμήμα Δημόσιας Υγείας του Harvard συμπέρανε ότι οι συμμετέχοντες που έπαιρναν τη σιέστα τους τακτικά είχαν σχεδόν 40% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις από εκείνους που δεν κοιμόντουσαν μέσα στη μέρα. Βεβαίως είναι γνωστό ότι ο σύντομος ύπνος μας βοηθά να αναζωογονηθούμε και να είμαστε σε εγρήγορση για το υπόλοιπο της ημέρας.

6. Να κάνουμε φίλους

Τα ζώα είναι κοινωνικά όντα, σχεδόν σαν κι εμάς. Μπορεί να θεωρείτε ότι ο σκύλος σας κάνει αρκετά γρήγορα φίλους, αλλά αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να έχει μια καταπληκτική επίδραση πάνω μας. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Epidemiology and Community Health έδειξε ότι οι άνθρωποι που είχαν αρκετούς φίλους είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο απ’ ότι τα άτομα με λιγότερους φίλους. Στο τέλος μιας τρελής ημέρας, αυτό που πρέπει να μας μένει είναι οι υπέροχοι φίλοι μας, στους οποίος μπορούμε να βασιστούμε, για να ζήσουμε πολλά χρόνια μαζί τους.

7. Να ζούμε τη στιγμή

Οι άνθρωποι αποτελούμε τα μόνα είδη που έχουμε επιδείξει την ικανότητα να σκεφτόμαστε το παρελθόν και το μέλλον, κάτι που βέβαια είναι σπουδαίο, αφού έτσι μπορούμε να ξαναζούμε παλιές στιγμές και να σχεδιάζουμε ένα αποτελεσματικό μέλλον. Ωστόσο, τελικά πολλοί από εμάς ξεχνάμε να ζούμε στο παρόν και οδηγούμαστε σε κατάθλιψη και άγχος, επειδή σκεφτόμαστε τόσο μα τόσο πολύ για το παρελθόν ή το μέλλον. Η ικανότητα να ζούμε τη στιγμή και η ενσυνειδητότητα έχουν πολλά οφέλη στο νου και στο σώμα μας, αφού πρώτα απ’ όλα μας κρατά γαλήνιους και ήρεμους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Tiktoker έσωσε σκύλο που τον βρήκε στη θάλασσα στα ανοιχτά της Πάρου!
Μπορούν οι σκύλοι να “μυρίσουν” το PTSD; Ερευνητές απαντούν
Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο: Τι είναι και οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση