Βάμμα τσουκνίδας: Πώς να το φτιάξετε στο σπίτι

Φτιάξτε ισχυρό θεραπευτικό βάμμα τσουκνίδας Η τσουκνίδα είναι ένα φυτό που φυτρώνει παντού, ακόμα και στο κέντρο των μεγαλουπόλεων. Οι περισσότεροι ακόμα και σήμερα

Βάμμα τσουκνίδας: Πώς να το φτιάξετε στο σπίτι

Φτιάξτε ισχυρό θεραπευτικό βάμμα τσουκνίδας

Η τσουκνίδα είναι ένα φυτό που φυτρώνει παντού, ακόμα και στο κέντρο των μεγαλουπόλεων. Οι περισσότεροι ακόμα και σήμερα δεν έχουν αντιληφθεί την αξία αυτού του φυτού παρόλο που χρησιμοποιείται χιλιάδες χρόνια τώρα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Η τσουκνίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πάρα πολλούς τρόπους, ακόμα και στη μαγειρική. Ο πιο απλός τρόπος να λάβουμε τα οφέλη της είναι να φτιάξουμε τσάι τσουκνίδας το οποίο είναι πεντανόστιμο και δεν θέλει καμία γλυκαντική ουσία. Όμως, αν θέλουμε να λάβουμε συμπυκνωμένα τα οφέλη της, τότε χρειάζεται να φτιάξουμε ένα βάμμα τσουκνίδας το οποίο θα σας πούμε και που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

Advertisment

Πως να φτιάξετε βάμμα τσουκνίδας

Συστατικά

• 570 ml αλκοόλ 45%, όπως βότκα ή τζιν

• 120 γραμμάρια φύλλα τσουκνίδας κομμένα (τόσα όσα για να γεμίσετε το μισό βάζo)

• ένα βάζο χωρητικότητας 570 ml με καπάκι

Advertisment

• ένα ξύλινο κουτάλι

• ένα λεπτό σουρωτήρι ή τουλουπάνι

• ένα μπολ για το στράγγισμα

• ένα σκούρο μπουκάλι για να αποθηκεύσετε το βάμμα

Οδηγίες

Βάλτε τα φύλλα τσουκνίδας και το αλκοόλ στο βάζο, ανακατέψτε και κλείστε με το καπάκι. Κολλήστε μια ετικέτα στο βάζο γράφοντας πάνω το περιεχόμενό του.

Τοποθετήστε το βάζο σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για 2-3 εβδομάδες και φροντίστε να το ανακινείτε καθημερινά.

Όταν το στραγγίξετε, ρίξτε το βάμμα από το σουρωτήρι στο μπολ. Χρησιμοποιήστε το ξύλινο κουτάλι για να πιέσετε τα φύλλα που έχουν παραμείνει ωστε να βγει όλο το υγρό. Ρίξτε το βάμμα στο σκουρο μπουκάλι και κλείστε σφιχτά το καπάκι.

Που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το βάμμα τσουκνίδας

Ο πιο απλός τρόπος να χρησιμοποιήσετε το βάμμα τσουκνίδας είναι να προσθέσετε λίγες σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό και να το πιείτε. Είναι ιδανικό για όσους υποφέρουν από αλλεργίες αφού έχει αντισταμινικές ιδιότητες ενώ βοηθά σε πάρα πολλές καταστάσεις, από την απλή τόνωση του οργανισμού μέχρι την διέγερση του παγκρέατος για την περαιτέρω παραγωγή ινσουλίνης. Δείτε αναλυτικά τις ιδιότητές της στο άρθρο  Τσουκνίδα: Θεραπευτικές ιδιότητες και τρόποι χρήσης

Παρενέργειες

κατανάλωσή της τσουκνίδας θα πρέπει να γίνει με σύνεση και κατόπιν συνεννοήσεως με τον θεράποντα ιατρό σας, γιατί μπορεί να αλληλεπιδράσει με την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε.

Καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή της από γυναίκες που πάσχουν από αδενώματα της μήτρας ή κυοφορούν και από άτομα που παρουσιάζουν αυξημένη πηκτικότητα στο αίμα και αρτηριοσκλήρυνση.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Feng Shui: Τα φυτά που φέρνουν καλοτυχία και πρόοδο ενώ προστατεύουν από την αρνητική ενέργεια και την τοξικότητα
Φλούδες λεμονιού: Πώς μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε zero waste μπαχαρικό
Φασκόμηλο: Πώς να το καλλιεργήσετε μόνοι σας στο σπίτι
Πώς να καλλιεργήσετε τη δική σας ρίγανη και τι χρειάζεται να προσέξετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση