Είχατε ποτέ κάποια διαφωνία με κάποιον που ακόμα κι αν είχε αποδεχθεί ότι έκανε λάθος, αρνιόταν να το παραδεχτεί; Είναι πολύ πιθανό να είχατε να κάνετε με έναν άκαμπτο άνθρωπο. Αλλά από την άλλη πλευρά, ο συνομιλητής σας μπορεί να έβλεπε κι εσάς ως άκαμπτους. Μπορεί να αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας ως ευέλικτο αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι έτσι.
Οι άκαμπτοι άνθρωποι χρειάζονται μια δυνατή, απόλυτη αρχή στη ζωή τους, Δεν πιστεύουν στα “ίσως” και έχουν την πεποίθηση ότι υπάρχουν απόλυτες αλήθειες και λύσεις στη ζωή.
Advertisment
Ο κοινωνικός ψυχολόγος Milton Rokeach, συγγραφέας του βιβλίου “The Open and Closed Mind”, είναι αυθεντία στις άκαμπτες προσωπικότητες. Το τεστ του που αποκαλείται Κλίμακα D μετράει τον δογματισμό και χρησιμοποιείται ευρέως σε έρευνες που προσπαθούν να προσδιορίσουν την ευελιξία της σκέψης, τους ανοικτούς ή κλειστούς ορίζοντες.
Οι άκαμπτοι άνθρωποι είναι συνήθως υπερ-συντηρητικοί που αντιστέκονται στην αλλαγή. Απεχθάνονται την αναποφασιστικότητα και τις καταστάσεις που τους προκαλούν αβεβαιότητα. Έχουν απόλυτες πεποιθήσεις ακόμα και για ζητήματα πολιτικής ή θρησκευτικών πιστεύω και βάζουν εύκολα υβριστικές ή υποβιβαστικές ταμπέλες σε οτιδήποτε δεν συμφωνεί ή απλά είναι διαφορετικό από τις δικές τους απόψεις. Επικεντρώνονται αποκλειστικά στις δικές τους απόψεις και οι πιο ακραίοι από αυτούς μπορεί να μην είναι συναισθηματικά υγιείς ή να είναι κοινωνικά προκλητικοί. Συνήθως, είναι πιο εχθρικοί προς τους άλλους και ρέπουν προς τη συνομωσιολογία όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τις πεποιθήσεις τους.
Οι άκαμπτοι άνθρωποι δεν ανέχονται τις αξίες που διαφέρουν από τις δικές τους. Όταν απονέμουν δικαιοσύνη στους φίλους τους, στους υφιστάμενούς τους ή στα παιδιά τους, τότε, επιλέγουν σκληρές τιμωρίες. Παρόλο το γεγονός όμως ότι προσπαθούν να ελέγξουν τους άλλους, οι τύποι D είναι εξαιρετικά συμβατικοί στη συμπεριφορά τους – αισθάνονται ζωτική ανάγκη να πορεύονται με την “κοινή γνώμη” και νιώθουν πιο ασφαλείς σε ένα δομημένο, προβλέψιμο περιβάλλον στο οποίο αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου συνόλου.
Advertisment
Ας μην ξεγελιόμαστε όμως, όλοι μας σε κάποιο βαθμό είμαστε άκαμπτοι. Δεν υπάρχει ούτε ένας κλάδος ο οποίος να μην φιλοξενεί ανθρώπους κλειστών οριζόντων. Ωστόσο, έχουν παρατηρηθεί μεγάλες διαφοροποιήσεις από επάγγελμα σε επάγγελμα. Για παράδειγμα οι δικηγόροι (όχι οι δικαστές) έχουν πολύ μικρότερο ποσοστό τύπων D. Πιθανότατα, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δικηγόροι καλούνται να μπουν στη θέση του πελάτη τους και να τον υπερασπιστούν σε κάθε περίσταση, με αποτέλεσμα να αποκτούν μια πιο σφαιρική αντίληψη και να καταρρίπτουν πολλά ισχυρά στερεότυπα μέσα τους. Στην άλλη άκρη βρίσκονται τα σώματα ασφαλείας με αποκορύφωση το στρατό και συγκεκριμένα το στρατό ξηράς.
Τελικά, όλοι έχουμε ισχυρές πεποιθήσεις για τη ζωή και τα πράγματα. Το θέμα είναι πόσο ισχυρές είναι αυτές οι πεποιθήσεις και εάν έχουμε την ικανότητα να αποδεχτούμε ότι και οι άλλοι έχουν τις δικές τους πεποιθήσεις για τα πράγματα.
[viralQuiz id=179]
Photo: Author/Depositphotos