Τι κοινό μπορεί να έχει το σώμα μας με ένα αυτοκίνητο; Η αλήθεια είναι ότι το σώμα μας είναι το αυτοκίνητο… του εαυτού μας! Μας πηγαίνει όπου θέλουμε! Όπως τα αυτοκίνητα, έτσι και το σώμα μας μπορεί να είναι γρήγορο, αργό, νέο ή μεγάλο σε ηλικία, με καλή ή κακή φυσική κατάσταση, με λίγα ή πολλά κιλά. Το πώς θα συντηρήσουμε το αυτοκίνητο μας εξαρτάται από εμας. Το ίδιο και το πώς θα συντηρήσουμε το σώμα μας.

Ένα αμάξι παραμελημένο χρόνια στο γκαράζ δεν είναι παρά μια σκονισμένη, ακίνητη και ίσως χαλασμένη μεταλλική μάζα. Το ίδιο ακριβώς είναι και ένας άνθρωπος αν μείνει χρόνια ακίνητος. Μια χαλασμένη ανθρώπινη μάζα. Και όλοι φανταζόμαστε τις συνέπειες αυτού. Όταν το αμάξι είναι νέο, έχει καλή απόδοση και είναι όμορφο, όπως ακριβώς ένας νέος άνθρωπος. Παρόλα αυτά, όπως τα πάντα στη γη, έτσι και αυτό, έπειτα από χρόνια χαλάει, σκονίζεται και φυσικά θέλει το «σέρβις» του.

Και αυτό είναι ανάλογο με το αν και πόσο έχει κακομεταχειριστεί από τον ιδιοκτήτη-εαυτό του. Μία αντιστοιχία που επηρεάζει το αμάξι-σώμα θα μπορούσε να είναι η ποιότητα καυσίμου-φαγητού. Το εξωτερικό πλύσιμο του αυτοκινήτου είναι παρόμοιο με το να κάνουμε ντους. Το εσωτερικό πλύσιμό του έχει να κάνει με το να έχουμε εσωτερική γαλήνη και ηρεμία, να καθαρίσουμε δηλαδή τον εαυτό μας από οτιδήποτε μας ρυπαίνει τη ψυχή – και φυσικά ο καθένας μπορεί να βρει το δικό του τρόπο. Το χαλασμένο αυτοκινήτο είναι η αρρώστια μας και το σέρβις είναι τα φάρμακα…

Τόσα παραδείγματα και τόσες παρομοιώσεις! Αλήθεια, ο καθένας είναι κύριος του εαυτού του. Το σώμα μας λέει και δείχνει πολλά. Και φυσικά εμείς οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι για την κατάστασή του. Ας δώσουμε στο σώμα μας ένα καλύτερο μέλλον, γιατί αυτό είναι το μέσο μας. Το σώμα μας, το μέσο μας!

Στέφανος Καράμπαλης

Συγγραφέας Στέφανος Καράμπαλης

Πολιτικός μηχανικός ΤΕ και εκπαιδευτής στο Wing Chun Kung Fu. Η ενασχόληση μου με την αρθρογραφία ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, καθώς πάντα με βασάνιζαν σκέψεις, τις οποίες έπρεπε να αποτυπώσω στο γραπτό λόγο. Έχω συμμετάσχει ως έφηβος βουλευτής στη ΙΣΤ’ Σύνοδο, έπειτα από επιλογή της έκθεσής μου. Τα άρθρα μου έχουν κυρίως περιεχόμενο φιλοσοφικό και αυτοβελτίωσης, αλλά δε περιορίζονται μόνο σε αυτά. Αγαπάω τα βιβλία, τα ταξίδια, τη φύση και τη… τοξοβολία! Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι σε αυτόν τον κόσμο θα ήταν να υπάρχει περισσότερη αγάπη, σκέψη και ευαισθητοποίηση. Μα, μήπως να ξεκινήσω πρώτα από τον εαυτό μου;

Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε