,

Ποιο είναι το πρόβλημα με τα αγαπημένα σας gadgets; Πάνω από 2.000 μελέτες δίνουν την απάντηση

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: «Καθώς οι κοινωνίες μας συνεχίζουν να βιομηχανοποιούνται και η τεχνολογική επανάσταση συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς, έχει παρατηρηθεί μια

Ποιο είναι το πρόβλημα με τα αγαπημένα σας gadgets; Πάνω από 2.000 μελέτες δίνουν την απάντηση

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:

«Καθώς οι κοινωνίες μας συνεχίζουν να βιομηχανοποιούνται και η τεχνολογική επανάσταση συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς, έχει παρατηρηθεί μια αύξηση χωρίς προηγούμενο στον αριθμό και την ποικιλία των πηγών ηλεκτρομαγνητικού πεδίου (EMF). Αυτές οι πηγές περιλαμβάνουν τους υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα, την τεχνολογία Wifi και τους σταθμούς βάσης τηλεπικοινωνιών. Αν και αυτές οι συσκευές μας έχουν λύσει τα χέρια και έχουν διευκολύνει τη ζωή μας σε πολλά επίπεδα, συνοδεύονται από ανησυχίες για πιθανούς κινδύνους υγείας εξαιτίας των εκπομπών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Εδώ και πολλά χρόνια, σημειώνονται πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που αναφέρουν διάφορα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Αν και μια μερίδα αναφέρει συνήθως ήπια συμπτώματα, η οποία και αποφασίζει να αποφεύγει τα πεδία αυτά όσο περισσότερο μπορεί, άλλοι επηρεάζονται τόσο σοβαρά, που δυσκολεύονται να εργαστούν και αλλάζουν ολόκληρο τον τρόπο ζωής τους. Αυτή η αρκετά διαδεδομένη ευαισθησία προσδιορίζεται γενικά ως «ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία».

Advertisment

Το παραπάνω κείμενο προέρχεται από μια συνδυαστική έρευνα του Εργαστηρίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Παγκόσμιου συνεδρίου για το ΕΕΤΤ και τα μη συγκεκριμένα συμπτώματα υγείας και της αναφοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάνω στο ζήτημα της ηλεκτρομαγνητικής υπερευαισθησίας.

Ωστόσο, πολλά από τα δεδομένα φαίνεται να αμφισβητούνται κατά κάποιο τρόπο από άλλες δημοσιεύσεις και επιστήμονες. Για παράδειγμα, κάποιοι τονίζουν ότι οι ευαισθησίες είναι κυρίως ψυχολογικές, παρά οργανικές ή ότι τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε προϋπάρχουσες ψυχιατρικές διαταραχές, όπως επίσης και σε ακραίες καταστάσεις στρες και δεν οφείλονται άμεσα στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Καταλήγουν λοιπόν στο ότι πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στη θεραπεία των ατόμων αυτών και στην κλινική τους εικόνα και όχι στη μείωση ή εξάλειψη του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου στο σπίτι ή στην εργασία.

Αυτά τα επιχειρήματα θυμίζουν λίγο το σκάνδαλο της Monsanto όπου για δεκαετίες υπήρχαν διάφορες δημοσιεύσεις όπου τόνιζαν τον κίνδυνο του φυτοφαρμάκου glyphosate, μέχρι που πρόσφατα παραδέχτηκαν ότι είναι καρκινογόνο. Γιατί λοιπόν χρειάζονται τόσα χρόνια για να εξεταστούν τέτοια δεδομένα; Μήπως βλέπουμε το ίδιο επεισόδιο και με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία;

Advertisment

Αν δεν είναι ανησυχητικό, τότε γιατί…

Αν δεν είναι τόσο ανησυχητικό το φαινόμενο, όσο πολλοί πιστεύουν, τότε γιατί πάνω από 200 επιστήμονες από περισσότερες από 40 χώρες υπογράφουν προς τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με αυτό το ζήτημα; Οι πληροφορίες από τον ΠΟΥ υπάρχουν πάνω από μία δεκαετία και το 2015 αυτή η ομάδα επιστημόνων πίεσε τα Ηνωμένα Έθνη και τους οργανισμούς της να ενθαρρύνουν μέτρα προστασίας και να κάνουν περιβαλλοντικές μετρήσεις. Ζήτησαν επίσης από τον ΠΟΥ να ενημερώσει το κοινό σχετικά με τους κινδύνους στην υγεία, ειδικά σε έγκυες γυναίκες και παιδιά και να αξιολογήσει μέσα από μελέτες την επίδραση του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου σε κάθε ζωντανό οργανισμό. Γιατί να υπάρχουν πάνω από 2.000 αναθεωρημένες δημοσιεύσεις που ζητούν προσοχή σε αυτό το θέμα;

Διάφορες τέτοιες επιστημονικές δημοσιεύσεις έχουν βρει ότι το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο επιδρά στους ζωντανούς οργανισμούς σε όρια πολύ πάνω από τις διεθνείς οδηγίες έκθεσης που υιοθετούνται από τα περισσότερα βιομηχανοποιημένα έθνη. Και υπάρχει μια αντίφαση στο πώς λειτουργεί ως προς αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αν και δέχεται τη σύσταση που κατηγοριοποιεί την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ως «πιθανώς καρκινογόνα», επίσης, σε άμεση αντίθεση με αυτή την προειδοποίηση, συστήνει την υιοθέτηση εξαιρετικά χαλαρών μέτρων ως προς την προστασία μας. Αυτά τα μέτρα χρησιμοποιούνται από «ανεξάρτητες βιομηχανίες».

Είναι πολύ σημαντικό εδώ να τονίσουμε το ρόλο της βιομηχανίας στο ζήτημα αυτό, αφού η σημερινή επιστήμη, δυστυχώς, μολύνεται από την διαφθορά των μεγάλων επιχειρήσεων και την επιστημονική απάτη. Αυτός και μόνο είναι ένας σοβαρός παράγοντας που παρακωλύει την διαδικασία υιοθέτησης σοβαρών μέτρων προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Έχετε ηλεκτρομαγνητική ευαισθησία; Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;

Για αρχή, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μην ανησυχείτε, αφού σχετίζεται με το πόσο ισχυρή είναι πραγματικά η σύνδεση νου-σώματος. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι παιδικοί εγκέφαλοι απορροφούν περισσότερη ακτινοβολία από εκείνη των ενηλίκων.

Θα βοηθούσε τους γονείς και τους φορείς χάραξης πολιτικής, αν υπήρχε μια επικρατούσα άποψη ανάμεσα στους επιστήμονες και στις αρμόδιες οργανώσεις, η οποία θα αναγνώριζε τουλάχιστον ότι δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια όσον αφορά στη χρόνια έκθεση σε χαμηλές δόσεις ραδιοσυχνότητας, αλλά παρ’ όλα αυτά εκείνη σχετίζεται με εμφάνιση προβλημάτων σε κάποιους ανθρώπους. Γι’ αυτό, είναι η λογική η μείωση της έκθεσης, με δική μας πρωτοβουλία, ειδικά των παιδιών σε αυτή. Θα πρέπει να τηρούνται τα καθημερινά μέτρα με την ίδια σοβαρότητα που τηρούνται και όλα όσα αφορούν στην υγεία, όπως για παράδειγμα της διατροφής.

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν αρκετά ανάμεσα στους πάσχοντες, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: διατάραξη του ύπνου, κόπωση, κατάθλιψη, μαθησιακές δυσκολίες, ταραχή, εκνευρισμός, προβλήματα συγκέντρωσης, πονοκέφαλοι, επεισόδια αμνησίας, συχνές λοιμώξεις, αλλαγές στην πίεση του αίματος, πόνο στις αρθρώσεις, μούδιασμα, απώλεια ακοής, πρόβλημα στην ισορροπία, εμβοή, προβλήματα όρασης και ζαλάδες. Έχουν αναφερθεί επίσης καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως ταχυκαρδία, αν και αυτά είναι σχετικά σπάνια. Πολλά από τα αναφερόμενα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα της πολλαπλής χημικής ευαισθησίας.

Κάποια μέτρα που μπορείτε να λάβετε είναι:

• Μην αφήνετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί πολύ το κινητό τηλέφωνο

• Διατηρήστε και εσείς τη χρήση του στο ελάχιστο

• Μειώστε ή διακόψτε τη χρήση άλλων ασύρματων συσκευών

• Περιορίστε τη χρήση κινητού τηλεφώνου σε περιοχές με εξαιρετικό σήμα

• Αποφύγετε να κρατάτε/ κουβαλάτε το κινητό σας τηλέφωνο πάνω στο σώμα σας και μην κοιμάστε με αυτό κάτω από το μαξιλάρι σας ή κοντά στο κεφάλι σας

• Μην υποθέτετε ότι το ένα τηλέφωνο είναι ασφαλέστερο από το άλλο. Δεν υπάρχει κάποια διαφορά ανάμεσά τους

• Σεβαστείτε τους άλλους, κάποιοι από αυτούς είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Έτσι, τέτοια άτομα μπορεί να νιώσουν τις επιδράσεις των κινητών τηλεφώνων των άλλων στο ίδιο δωμάτιο, ακόμα και όταν είναι ανοιχτό, αλλά δεν χρησιμοποιείται

• Περπατήστε με γυμνά πόδια στο πάτωμα

• Μην ανησυχείτε υπερβολικά. Η δύναμη του συνειδητού σε σχέση με την υγεία μας είναι τεράστια. Αυτό έχει αποδειχτεί από πρόσφατα ευρήματα με την κβαντική φυσική, το φαινόμενο placebo και με πολλά άλλα ενδιαφέροντα φαινόμενα, όπως η νευροπλαστικότητα. Αυτό μπορεί και να εξηγήσει το γιατί ενώ κάποιοι άνθρωποι που έχουν ανθυγιεινούς τρόπους ζωής, δεν ανησυχούν και έτσι ζουν περισσότερο. Το ανθρώπινο σώμα προσαρμόζεται εύκολα- απλά χρειάζεται μια βοήθεια και από εμάς.

Τέλος, υπάρχουν και κάποιες συσκευές που μπορούν να περιορίσουν τις επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, μεσολαβώντας ανάμεσα σε αυτό και εσάς. Ωστόσο, αν και έχουν ελεγχθεί σε εργαστηριακές συνθήκες από επιστήμονες, δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθούν στην αγορά.

Πληροφορίες από collective-evolution.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση