,

Πώς να γίνετε καλοί ομιλητές και ακόμα καλύτεροι ακροατές

Υπάρχουν δύο πλευρές σε κάθε συζήτηση και οι δύο είναι απαραίτητες στην τέχνη της επικοινωνίας. Σε τι επίπεδο βρίσκονται λοιπόν οι επικοινωνιακές σας δεξιότητες;

Πώς να γίνετε καλοί ομιλητές και ακόμα καλύτεροι ακροατές

Υπάρχουν δύο πλευρές σε κάθε συζήτηση και οι δύο είναι απαραίτητες στην τέχνη της επικοινωνίας. Σε τι επίπεδο βρίσκονται λοιπόν οι επικοινωνιακές σας δεξιότητες; Αναλογιστείτε για λίγο: είστε φειδωλός στην ομιλία σας ή φλυαρείτε; Είστε προσεκτικός ομιλητής ή έχετε την τάση να διακόπτετε; Να οι τρόποι με τους οποίους θα τελειοποιηθείτε στην τέχνη της επικοινωνίας- και στις δύο πλευρές της:

Όταν είναι η σειρά σας να μιλήσετε…

1. Ξεκαθαρίστε τις σκέψεις σας

Η πιο συχνή πηγή σύγχυσης είναι οι μπερδεμένες σκέψεις. Έχουμε μια ιδέα, την οποία όμως δεν έχουμε συγκεκριμενοποιήσει. Ή έχουμε τόσα πολλά που θέλουμε να πούμε που τελικά δεν καταφέρνουμε να τα επικοινωνήσουμε. Ή η άποψή μας για κάτι είναι τόσο ισχυρή που δεν μπορούμε να την κρατήσουμε μέσα μας. Ως αποτέλεσμα, είμαστε ανεπαρκώς προετοιμασμένοι όταν μιλάμε τελικά και τους συγχύζουμε όλους. Ο πρώτος κανόνας της ξεκάθαρης ομιλίας είναι να σκεφτόμαστε πριν πούμε το οτιδήποτε. Οργανώστε λοιπόν τις σκέψεις σας.

Advertisment

2. Πείτε αυτό που εννοείτε

Πείτε ακριβώς αυτό που έχετε σκοπό να πείτε και μην αφήνετε κενά στο περιεχόμενο των σκέψεων που εκφράζετε.

3. Φτάστε στην ουσία

Οι αποτελεσματικοί ομιλητές δεν υπεκφεύγουν. Αν θέλετε κάτι, απλά ζητήστε το. Αν επιθυμείτε κάποιος να κάνει κάτι, πείτε ξεκάθαρα αυτό που θέλετε να γίνει.

4. Να είστε περιεκτικοί/συνοπτικοί

Μη σπαταλάτε αδίκως λέξεις. Η σύγχυση αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των λέξεων που χρησιμοποιούνται. Μιλήστε ξεκάθαρα και συνοπτικά, χρησιμοποιώντας τις μικρότερες και πιο οικείες λέξεις.

Advertisment

5. Να είστε αληθινοί

Ο καθένας μας έχει μια ξεχωριστή προσωπικότητα- μια ανάμιξη χαρακτηριστικών, μοτίβων σκέψης και τρόπων- η οποία μπορεί να μας βοηθήσει να επικοινωνήσουμε ευκολότερα. Για μέγιστη σαφήνεια, προτιμήστε να είστε φυσικοί και να αφήσετε ελεύθερο τον πραγματικό σας εαυτό. Με αυτό τον τρόπο, θα είστε πιο πειστικοί και πολύ πιο άνετοι.

6. Μιλήστε με εικόνες

Το κλισέ ότι «μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις» δεν είναι πάντα αλήθεια. Όμως, οι λέξεις που βοηθούν τους ανθρώπους να φανταστούν και να οπτικοποιήσουν στο νου τους ιδέες και έννοιες μπορούν να αποτελέσουν ιδιαιτέρους χρήσιμα εργαλεία κατά την προσπάθεια επικοινωνίας.

Αλλά η ομιλία ή η μετάδοση μηνυμάτων αποτελεί μόνο το μισό της διαδικασίας. Για να επικοινωνείτε επιτυχώς, πρέπει να γνωρίζετε επίσης πώς να ακούτε, να λαμβάνετε μηνύματα.

Αν προσεγγίζετε μια διασταύρωση στην οποία δεν έχετε ορατότητα, προειδοποιείτε χρησιμοποιώντας την κόρνα του αυτοκινήτου σας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το σημαντικότερο μέρος της επικοινωνιακής σας δραστηριότητας. Εκείνο που μετρά εξίσου συμβαίνει όταν σταματάτε, κοιτάτε και ακούτε- η ακρόαση είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.

Επομένως, όταν είναι η σειρά σας να ακούσετε…

1. Κάντε το προσεκτικά και με ενδιαφέρον

Η δεξιότητα της ακρόασης, όπως της ομιλίας ή της γραφής, απαιτεί γνήσιο ενδιαφέρον και προσοχή. Αν δεν συγκεντρώνεστε στο να ακούτε, δεν θα μάθετε τελικά και πολλά, αλλά επίσης δεν θα θυμάστε όσα σημαντικά ειπώθηκαν. Οι περισσότεροι από εμάς συγκρατούμε μόνο το 25% αυτών που ακούμε- γι’ αυτό, αν μπορέσετε να αυξήσετε τη συγκέντρωση και την κατανόησή σας, μπορείτε και να αυξήσετε την επικοινωνιακή σας αποτελεσματικότητα. Και να θυμάστε ότι αν δεν ακούτε, δεν μαθαίνετε!

2. Χρησιμοποιήστε τα μάτια σας

Αν ακούτε μόνο με τα αυτιά σας, χάνετε ένα μεγάλο μέρος του μηνύματος. Οι καλοί ακροατές κρατούν τα μάτια τους ανοιχτά, όταν αφουγκράζονται τον άλλο. Αναζητήστε τα συναισθήματα. Το πρόσωπο είναι το πιο «εύγλωττο», εκφραστικό επικοινωνιακό μέσο- μάθετε να διαβάζετε τα μηνύματα του. Όσο ο ομιλητής μπορεί να σας επικοινωνεί κάτι λεκτικά, το πρόσωπό του μπορεί να λέει: «σοβαρολογώ», «αστειεύομαι», «με πονά που στο λέω αυτό» ή «νιώθω ανακούφιση λέγοντάς σου αυτό».

3. Παρατηρήστε τα μη λεκτικά σήματα από τους άλλους

• Τρίψιμο του ματιού. Όταν ακούτε, «υποθέτω πως έχεις δίκιο» και ο ομιλητής τρίβει το μάτι του, προσπαθήστε ξανά. Το τρίψιμο του ενός ματιού συχνά δείχνει ότι ο συνομιλητής σας δυσκολεύεται να αποδεχτεί ή να επεξεργαστεί κάτι.

• Η νευρική κίνηση των ποδιών. Όταν μια δήλωση συνοδεύεται από νευρική, επαναλαμβανόμενη κίνηση των ποδιών, συνήθως δείχνει έλλειψη αυτοπεποίθησης.

• Τρίψιμο των δαχτύλων. Όταν παρατηρείτε το τρίψιμο του αντίχειρα με τον δείκτη μαζί, συχνά σημαίνει ότι ο ομιλητής αποκρύπτει ή παραλείπει να πει κάτι.

• Έντονο βλέμμα και τρεμόπαιγμα των ματιών. Όταν παρατηρήσετε ότι το άλλο άτομο κοιτά επίμονα προς το ταβάνι και ανοιγοκλείνει γρήγορα τα μάτια του, το θέμα που συζητείται είναι υπό επεξεργασία και εξέταση.

• Στραβά χαμόγελα. Τα πιο αυθεντικά χαμόγελα είναι τα συμμετρικά. Και οι περισσότερες εκφράσεις του προσώπου βγαίνουν αυθόρμητα. Αν ένα χαμόγελο είναι προσεκτικά στραβό, το πιο πιθανό είναι πως είναι ψεύτικο.

• Μάτια που αποφεύγουν την επαφή. Η ελλιπής οπτική επαφή μπορεί να αποτελεί σημάδι χαμηλής αυτοπεποίθησης, αλλά μπορεί επίσης να δείχνει ότι ο ομιλητής δεν είναι απόλυτα ειλικρινής.

Βέβαια, δεν θα ήταν καθόλου σοφό να παίρνετε αποφάσεις βασιζόμενοι μόνο σε αυτά τα εμφανή σημάδια. Αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορούν να σας δώσουν κάποιες πολύτιμες οδηγίες ως προς το είδος των ερωτήσεων που μπορείτε να κάνετε και να προετοιμαστείτε λίγο για τις απαντήσεις που θα δεχτείτε.

4. Διευκολύνετε τα πράγματα

Οι άνθρωποι που είναι απαίσιοι ακροατές θα βρουν αντίσταση από την άλλη πλευρά, και θα δυσκολευτούν να λάβουν χρήσιμες πληροφορίες. Οι καλοί ακροατές, από την άλλη πλευρά, διευκολύνουν πολύ τους άλλους να τους πουν όσα επιθυμούν να μάθουν. Δείχνουν ξεκάθαρα ότι ενδιαφέρονται για το τι εκφράζει η άλλη πλευρά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

leaderman
spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση