,

Σενάρια καταστροφής… πόσο τα χρειάζομαι;

Σενάρια καταστροφής λίγο πολύ όλοι κάνουμε με το μυαλό μας, θες το ένστικτο της επιβίωσης που είναι χαραγμένο στα κύτταρά μας δισεκατομμύρια χρονια τώρα,

Σενάρια καταστροφής... πόσο τα χρειάζομαι;

Σενάρια καταστροφής λίγο πολύ όλοι κάνουμε με το μυαλό μας, θες το ένστικτο της επιβίωσης που είναι χαραγμένο στα κύτταρά μας δισεκατομμύρια χρονια τώρα, θες η καθημερινή καταστροφολογία που επικρατεί γύρω μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης, θες το επιπλέον άγχος της τελειότητας που έχουμε κάποιοι… αυτόματα μπαίνουμε στη διαδικασία να σκεφτούμε το αρνητικό. Τις περισσότερες φορές για να προλάβουμε το κακό, ή μάλλον το υποτιθέμενο κακό γιατί στην πραγματικότητα κακό δεν υπάρχει, η σκέψη μας το δημιουργεί. Και όταν γίνει αυτό δυο πιθανά σενάρια είναι αυτά που θα προκύψουν.

Το πρώτο, αφού το σκέφτομαι και σε ένα βαθμό το ζω άρα μπορεί και να το πάθω (αυτοεκπληρούμενη προφητεία) και το δεύτερο να μπω στη διαδικασία αδίκως να αγχωθώ, η κορτιζόλη μου να χτυπήσει κόκκινο, να χάσω τη διαύγεια και τη συνοχή μου και φυσικά να καταστρέψω την υγεία μου. Και όλα αυτά για ποιό λόγο;

Advertisment

Τα σενάρια αυτά μπορεί να είναι μικρής συναισθηματικής έντασης όπως: αν δε χτυπήσει το ξυπνητήρι και δεν προλάβω το αεροπλάνο και χάσω τη συνάντηση με τον πελάτη ή αν τα πάω χάλια στην παρουσιάση που έχω να κάνω μπροστά στο γενικό διευθυντή της εταιρείας ή αν πεθάνει ο Jagger και δεν προλάβω να δω live τους Rolling Stones και άλλα τέτοια.

Μπορεί όμως να είναι και σενάρια πολύ πιο μεγάλης έντασης π.χ. περνάω το δρόμο και με χτυπάει αυτοκίνητο και τι κρίμα που δεν είπα στη μάνα μου πόσο την αγαπώ ή ο γιός μου δεν έβαλε κράνος σήμερα και μήπως πάθει κάτι και τον κλαίω και άλλα τέτοια τραγικά. Και μόνο που τα γράφω με πιάνει στρες πόσο μάλλον στο φανταστικό μου κόσμο να τα ζω κιόλας. Τέτοια ζωή θέλω να ζήσω; Δέσμια όλων αυτών των καταστροφών, της κατήφειας και του στρες; Η απάντηση είναι ΟΧΙ! Τι θα κάνω λοιπόν;

1. Θα φωνάξω δυνατά ΣΤΟΠ στον εσωτερικό μου κριτή

Η καταστροφή που έχει αρχίσει να ζυμώνεται στο μυαλό σου ξεκινά από τον εσωτερικό κριτή σου. Που σου λέει: «θα αποτύχεις γιατί πάντα αποτυγχάνεις», «σιγά μην τα καταφέρεις εσύ», «τι σου έχει πάει καλά μέχρι τώρα για να σου πάει και αυτό;», «αυτό είναι πολύ καλό για να σου αξίζει, μπα δεν θα καταφέρεις να το πετύχεις», «δεν είσαι καλά προετοιμασμένη/ος θα αποτύχεις» και άλλα τέτοια αποθαρρυντικά λόγια.

Advertisment

Τη στιγμή λοιπόν που ακούς να σου λέει όλα αυτά πες του ένα μεγάλο ΣΤΟΠ ή πες του ένα τεράστιο ΟΧΙ ή πες ΑΚΥΡΟ και πες το δυνατά για να βγεις άμεσα από αυτή τη παγίδα. Δεν θες να περπατήσεις πάλι σε αυτό το μονοπάτι. Αντικατέστησε τις παραπάνω φράσεις με θετική παρότρυνση προς τον εαυτό σου. Πες του πόσο αξίζει και πόσο καλά μπορεί να καταφέρει ότι και να κάνει. Πες του ότι αξίζει το καλύτερο και θα το έχει.

2. Θα επικεντρωθώ στην αναπνοή μου

Εστίασε την προσοχή σου στην περιοχή της καρδιάς. Φαντάσου ότι η αναπνοή σου ρέει μέσα και έξω από την καρδιά, αναπνέοντας λίγο βαθύτερα απ’ ότι συνήθως. Ίση εισπνοή και ίση εκπνοή. Την ώρα που αναπνέεις βαθιά φέρε στο μυαλό σου εικόνες που σου προκαλούν θετικά συναισθήματα όπως αγάπη, ευγνωμοσύνη, χαρά, υπερηφάνια. Αφιέρωσε μερικά λεπτά και νιώσε αυτή την ευεργετική αίσθηση.

Αυτή η τεχνική θα ηρεμήσει το νευρικό σου σύστημα, θα επαναφέρει τη σωστή βιοχημική λειτουργία του οργανισμού και θα βοηθήσει την καρδιά σου να λειτουργεί και πάλι σε πιο αρμονικούς ρυθμούς (καρδιακή συνοχή). Επίσης θα βοηθήσει το μυαλό σου να επιστρέψει στο τώρα και να μην χάνεται σε μελλοντικούς αβάσιμους εφιάλτες.

3. Θα ψάξω στο παρελθόν για την αλήθεια

Θυμήσου στο παρελθόν πόσες φορές έχουν γίνει πραγματικότητα τα σενάρια καταστροφής που πλάθει το μυαλό σου. Καμία ή ελάχιστες μπορώ να φανταστώ. Επίσης θυμήσου πόσες φορές αγχώθηκες άδικα και τελικά τα κατάφερες μια χαρά και προφανώς μετά χαστουκιζόσουν που μπήκες στη διαδικασία να βιώνεις αυτά τα εντελώς άχρηστα σενάρια.

Το στρες που προκαλούν αυτά τα σενάρια καταστροφής, καταστρέφουν εν τέλει την υγεία σου. Απορρυθμίζουν εντελώς τη σωστή λειτουργία του μυαλού, της καρδιάς και του σώματος γενικότερα. Σου κλέβουν την ενέργεια, την απόδοση, τη διαύγεια και την ορθή σου σκέψη, σε ακινητοποιούν και αδειάζουν την εσωτερική σου μπαταρία. Τι αποφασίζεις; Θα τα κρατήσεις;

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
Βιαστήκατε να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο; Και όμως, αυτό μπορεί να είναι το μικρό μυστικό της ευτυχίας
Τι αποκαλύπτει η εμμονή με τον ψηφιακό εαυτό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση