, ,

Και όμως η πανδημία του Covid-19 επηρέασε μέχρι και τον ύπνο

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας ο ύπνος έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.  

Και όμως η πανδημία του Covid-19 επηρέασε μέχρι και τον ύπνο

Με το έλεγχο πλέον της πανδημίας, έχει βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα του ύπνου των ανθρώπων. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια νέα μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου (AASM) σύμφωνα με την οποία, κατά την έναρξη της πανδημίας στο 31% των ανθρώπων είχε επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό η καλή ποιότητα του ύπνου του.  Το ποσοστό ήταν πολύ χαμηλότερο -μείωση 25%- συγκριτικά με έρευνα του 2021, η οποία είχε διαπιστώσει ότι το 56% των ανθρώπων είχαν αϋπνία που σχετίζεται με την πανδημία.

Η κλινική ψυχολόγος Τζένιφερ Μάρτιν και πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου, δήλωσε ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας, «Το άγχος και η αβεβαιότητα που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, οδήγησαν σε αύξηση των διαταραχών που αφορούν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου».

Advertisment

«Ενώ κάποιοι άνθρωποι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου, τα καλά νέα είναι ότι ο γενικός πληθυσμός αισθάνεται τον αντίκτυπο της πανδημίας λιγότερο τώρα σε σχέση με πέρυσι. Όσοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου, πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους για να καθορίσουν τον καλύτερο τρόπο βελτίωσης του νυχτερινού ύπνου τους», τονίζει η Μάρτιν.

Σε όσους έλαβαν μέρος στην έρευνα και συνέχιζαν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ποιότητα του ύπνου τους, το 61% είχε δυσκολία στην έναρξη του ύπνου, ενώ στο 47% είχε επηρεαστεί η ποιότητα του ύπνου στο βαθύ στάδιο, ενώ στο 39% είχαν μειωθεί οι ώρες ύπνου με το 33% να βλέπει όνειρα που διαταράσσουν τον ύπνο.

Σε όσους ακόμα αντιμετωπίζουν προβλήματα στα διάφορα στάδια του ύπνου τους, η Ακαδημία προτείνει κάποιες νέες τεχνικές για έναν πιο υγιεινό ύπνο.

Advertisment

  • Θα πρέπει να διατηρηθεί σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Οι ελάχιστές ώρες να είναι επτά κάθε βράδυ. Σταθερό το πρόγραμμά του ύπνου, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων.
  • Η αποφύγετε οθόνες κινητών, τηλεόρασης τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον ύπνο μπορεί να μειώσει το άγχος.  Απενεργοποιήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές.
  • Χαλαρώστε 30 λεπτά πριν τον ύπνο διαβάζοντας ένα βιβλίο, κάντε διαλογισμό ή ένα ζεστό μπάνιο.
  • Ο χώρος ύπνου σας πρέπει να είναι δροσερός, ήσυχος, σκοτεινός και γαλήνιος χωρίς τηλεοράσεις ή τηλέφωνα.

Στην έρευνα που έγινε μέσο διαδικτύου,  έλαβαν μέρος 2.000 ενήλικες Αμερικανοί, στους οποίους δόθηκε ηλεκτρονικά σχετικό ερωτηματολόγιο στο οποίο και απάντησαν την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου του 2022.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Βράζετε από θυμό; Η κίνηση που θα εκτονώσει τα νεύρα σας αμέσως
Τι στο καλό είναι η επιτυχία τέλος πάντων;
Χειραγώγηση: Τι κάνουν όσοι επιλέγουν να μην πέσουν θύματα
Μαθαίνοντας να επιθυμούμε τα πράγματα όπως συμβαίνουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση