, ,

Εσύ πόσο hygge είσαι; 15+1 τρόποι για να βάλεις το hygge στη ζωή σου

Πριν από περίπου ένα χρόνο είχα τη χαρά να ανακαλύψω ένα βιβλίο και μαζί μια λέξη, μια αρκετά περίεργη λέξη, η οποία όμως εσωκλείει

Εσύ πόσο hygge είσαι;

Πριν από περίπου ένα χρόνο είχα τη χαρά να ανακαλύψω ένα βιβλίο και μαζί μια λέξη, μια αρκετά περίεργη λέξη, η οποία όμως εσωκλείει όλη τη φιλοσοφία που έχω για τη ζωή και το ευ ζην γενικώς.

Παρότι λάτρης του μίνιμαλ σκανδιναβικού design ομολογώ πως δεν είχα ιδέα ότι υπάρχει μια σκανδιναβική λέξη που να περιγράφει τόσο καλά μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής. Και φυσικά δεν ήξερα ότι οι Σκανδιναβοί και ιδιαίτερα οι Δανοί έχουν αναπτύξει ολόκληρη κουλτούρα γύρω από αυτό το συγκεκριμένο lifestyle που απ’ ότι φαίνεται είναι και αυτό που τους κάνει τόσο ευτυχισμένους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που συγκαταλέγονται στους πιο ευτυχισμένους λαούς στον πλανήτη.

Advertisment

Hygge είναι η λέξη και προφέρεται hoogah, αλλά το πώς θα την προφέρεις δεν έχει και τόση σημασία. Όπως είπε και ένας από τους μεγαλύτερους φιλόσοφους της εποχής μας (ο Winnie the Pooh!), όταν ρωτήθηκε πώς να προφέρει ένα συγκεκριμένο συναίσθημα είπε: «Δεν το προφέρεις, το βιώνεις». Έτσι και το hygge δεν είναι μια λέξη μόνο είναι το συναίσθημα που προκύπτει από τις μικρές απολαύσεις της ζωής.

Είναι περισσότερο ατμόσφαιρα και εμπειρία και λιγότερο αντικείμενα, αν και αυτά παίζουν το ρόλο τους στη δημιουργία ενός hygge περιβάλλοντος. Αναφέρεται πολλές φορές σαν η τέχνη του να δημιουργείς οικειότητα ή η ανάπαυση της ψυχής (cosiness of the soul) ή η απουσία όποιας ενόχλησης ή συναισθηματικής φόρτισης.

Είναι κατά κάποιο τρόπο η δανέζικη αντίληψη της ζεστασιάς, του αναπαυτικού, του ασφαλούς, του άνετου, χαλαρού, απολαυστικού και είναι μια κατάσταση στην οποία επιδιώκουν να βρίσκονται όσο πιο συχνά μπορούν οι κάτοικοι της Δανίας. Ουσιαστικά εστιάζει στις μικρές απολαύσεις της ζωής που είναι προσιτές σε όλους μας αλλά συχνά τις αφήνουμε να μας προσπεράσουν.

Advertisment

Για παράδειγμα μια στιγμή hygge είναι αυτή που απολαμβάνουμε μια κούπα καφέ ή τσαγιού στη ζεστασιά του σπιτιού μας, πλέκουμε δίπλα στο τζάκι, ανάβουμε αρωματικά κεριά, τρώμε ένα ωραίο γλυκό, βγαίνουμε με φίλους για φαγητό, διαβάζουμε κυριακάτικες εφημερίδες σε μια αναπαυτική πολυθρόνα. Οτιδήποτε μας «γεμίζει» και μας φέρνει ευφορία και δεν σχετίζεται με πηγές άγχους.

Ειδικά ο χρόνος που περνάμε με τους αγαπημένους μας είναι ο πυρήνας του hygge και αποτελεί προτεραιότητα σε όσους ακολουθούν αυτό τον τρόπο ζωής. Για παράδειγμα δεν είναι καθόλου hygge να μιλάει κάποιος στο τηλέφωνο με έναν φίλο και παράλληλα να κάνει δουλειές στο σπίτι ή να είναι έξω με ένα φίλο και να ασχολείται με το κινητό του. Προτεραιότητα είναι να αφιερώσεις όλη σου την προσοχή στον φίλο σου και σε αυτό που κάνεις την κάθε στιγμή.

Στη hygge «φιλοσοφία» δεν πρέπει ποτέ να νιώθει κάποιος ενοχές επειδή κάθεται στον καναπέ και βλέπει τηλεόραση, σκεπτόμενος πως θα έπρεπε να κάνει «κάτι». «Ήδη κάνεις κάτι. Κάνεις hygge-ing!» Επίσης αν πεις σε έναν Δανό οικοδεσπότη ότι η βραδιά που πέρασες στο σπίτι του ήταν hyggelige είναι το καλύτερο κομπλιμέντο που μπορείς να τους κάνεις και θα του δώσει πολύ μεγάλη χαρά.

Για μένα το hygge είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αυτό-φροντίδα (self-care), συνδυασμένη όμως και με τη συναναστροφή με άλλους ανθρώπους και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που αποπνέει ασφάλεια και άνεση. Γι’ αυτό και μου αρέσει να το λέω Hygge Wellness.

Το Happiness Research Institute της Δανίας (ναι υπάρχει και τέτοιο!) έχει βρει ότι μπορεί να είναι οι ανεπτυγμένες κοινωνικές σχέσεις των Δανών που τους κάνουν τους πιο ευτυχισμένους μιας και ο πυρήνας του hygge είναι ακριβώς αυτό.

Αν βρίσκεις το φθινόπωρο και το χειμώνα δύσκολο μπορείς να ωφεληθείς από μια μεγάλη δόση Δανέζικου hygge στη ζωή σου!

Εσύ πόσο hygge είσαι; 15 + 1 τρόποι για να βάλεις το hyggy στη ζωή σου

15+1 τρόπους για να το απολαύσεις

1. Απόκτησε το σωστό φωτισμό

Σαν λάτρης του απαλού φωτισμού και ειδικά των κεριών και των πολλών μικρών πορτατίφ μέσα στο χώρο, χάρηκα πολύ όταν διάβασα ότι ακριβώς έτσι είναι μια ατμόσφαιρα hygge.  Διακόσμησε το χώρο σου με μικρές πηγές φωτός και βεβαιώσου ότι οι λάμπες που επιλέγεις βγάζουν ζεστό φως. Τα λαμπάκια όλο το χρόνο και όχι μόνο τα Χριστούγεννα μπορούν επίσης να δημιουργήσουν μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα.

2. Δημιούργησε μια hygge γωνιά στο σπίτι σου

Μια γωνία hygge στο σπίτι σου είναι μια ζεστή, ασφαλής φωλιά που μπορείς να χωθείς και να χαλαρώσεις μετά από μια απαιτητική ημέρα. Βάλε στο σκηνικό μαξιλάρες, ζεστές κουβέρτες, χαμηλό φωτισμό, μια άνετη πολυθρόνα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να την κάνει πιο άνετη. Χρησιμοποίησε την για διάβασμα, διαλογισμό, πλέξιμο ή απλή χαλάρωση.

3. Φτιάξε μια λίστα βιβλίων για φθινόπωρο/χειμώνα

Το να διαβάζεις βιβλία χωμένος στην άνετη, ζεστή hygge γωνιά σου είναι η τέλεια hygge δραστηριότητα για να φέρεις μια αίσθηση wellbeing στη ζωή σου. Φτιάξε μια λίστα βιβλίων και δες πόσα περισσότερα μπορείς να διαβάσεις μέσα στο χειμώνα.

4. Προσκαλέστε φίλους και οικογένεια και περάστε χρόνο μαζί

Οι κοινωνικές συναναστροφές είναι ο πυρήνας του hygge. Προσκάλεσε τους αγαπημένους σου σε ένα δείπνο το οποίο δεν είναι απαραίτητο να είναι κάτι φανταχτερό. Ένα hygge δείπνο έχει να κάνει με απλό αλλά νόστιμο φαγητό το οποίο συνήθως μαγειρεύεται από όλους μαζί.

5. Καλόμαθε τον εαυτό σου

Το κέικ, τα κουλουράκια και τα γλυκά γενικά είναι απαραίτητο συστατικό του hygge. Η προετοιμασία τους και περισσότερο η στιγμή που τα απολαμβάνεις, πόσο μάλλον όταν είσαι με αγαπημένα πρόσωπα, είναι μια σημαντική hygge στιγμή. Σαν λάτρης της υγιεινής διατροφής θα πρότεινα να χρησιμοποιήσεις πιο υγιεινά υλικά για την προετοιμασία των γλυκών όπως μέλι αντί για ζάχαρη, αλεύρι ζέας ή βρώμης, γάλα αμυγδάλου, ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας αντί για βούτυρο. Α και ακόμα καλύτερα να ζυμώσετε και να πλάσετε όλοι μαζί!

6. Πάρε μέρος στο κίνημα slow food

Αφιέρωσε ένα ολόκληρο απόγευμα στην κουζίνα δοκιμάζοντας να μαγειρέψεις παραδοσιακές συνταγές κατά προτίμηση με τοπικά προϊόντα. Το μαγείρεμα μπορεί να είναι πολύ χαλαρωτικό και αναζωογονητικό έτσι αναζήτησε παραδοσιακές συνταγές ή δοκίμασε να φτιάξεις πίτες ή ψωμί.

7. Απόλαυσε τον καφέ σου

Μια κούπα ζεστό ρόφημα είναι βάλσαμο για την ψυχή. Προσωπικά δεν μου αρέσει ο καφές αλλά λατρεύω το τσάι και τα βότανα. Τα ζεστά ροφήματα είναι σούπερ hygge και στη Δανία πολλές φορές αναφέρονται στον καφέ σαν kaffehygge!

8. Επέλεξε μαλακά λευκά είδη & ρούχα

Βάλε τις μαλακές πιτζάμες και τα καλτσάκια σου, τύλιξε τον εαυτό σου με μια ζεστή μαλακή κουβέρτα (κατά προτίμηση από φυσικά υλικά όπως το μαλλί) ή βούλιαξε σε μαλακά μαξιλάρια. Ένα ζεστό και άνετο περιβάλλον αυξάνει τα επίπεδα hygge.

Εσύ πόσο hygge είσαι; 15 + 1 τρόποι για να βάλεις το hyggy στη ζωή σου

9. Ξεκίνα μια νέα συνήθεια με τους φίλους ή την οικογένεια σου

Ένας τρόπος που προάγει την κοινωνική συναναστροφή είναι να δημιουργήσεις εβδομαδιαίες ή μηνιαίες συνήθειες με τους αγαπημένους σου. Π.χ. μια βραδιά επιτραπέζιου παιχνιδιού ή ταινία και ποπ-κορν ή συνάντηση στο μπαρ της γειτονιάς. Οργάνωσε κάτι που θα σε φέρει πιο κοντά στους φίλους και την οικογένεια σου και θα δημιουργήσει ευχάριστες αναμνήσεις.

10. Έλα σε επαφή με τη φύση

Η φύση είναι από τα μεγαλύτερα γιατρικά της ψυχής. Όταν είμαστε κοντά της τείνουμε να μην ασχολούμαστε τόσο με την τεχνολογία. Είμαστε πιο συνειδητοί, πιο ήρεμοι και μπορούμε να συνδεθούμε καλύτερα με τον εαυτό μας. Δοκίμασε μια βόλτα στη θάλασσα, στο βουνό ή στο πάρκο της γειτονιάς σου. Και θυμήσου να πάρεις και μερικές βαθιές ανάσες…

11. Ξεκίνα ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Κούρνιαξε στην hygge γωνία σου και γράψε στο πιο όμορφο τετράδιο που έχεις όλα αυτά για τα οποία είσαι ευγνώμων.

12. Θέσε κάποιες ώρες technology-free

Προγραμμάτισε με την οικογένεια σου μέσα στην ημέρα κάποιες ώρες που δεν θα ασχολείστε με την τεχνολογία (κινητό, laptop, tablet, TV κλπ). Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά, να μιλήσετε για τα νέα της ημέρας, να μοιραστείτε απόψεις και σκέψεις, να μαγειρέψετε ή να κάνετε κατασκευές όλοι μαζί (π.χ. χριστουγεννιάτικα στολίδια).

13. Αναθεώρησε το καθημερινό σου πρόγραμμα

Πως θα χαρακτήριζες την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής σου ζωής; Προσπάθησε να εντάξεις μέσα στην ημέρα σου μερικές hygge στιγμές, τα οφέλη θα είναι θεαματικά και στους δυο τομείς της ζωής σου.

14. Κάνε τη γυμναστική σου πιο ζεστή& ευχάριστη

Αντί να είσαι συνέχεια σε ένα γυμναστήριο κάνοντας διάδρομο, κάνε yoga ή Pilates σε χαμηλό φωτισμό. Το τρέξιμο ή το περπάτημα σε όχι και τόσο ζεστό καιρό μπορεί επίσης να είναι hygge όταν στο σπίτι σε περιμένει μια κούπα ζεστό ρόφημα ή ένα πιάτο σούπα.

15. Βάλε την αρωματοθεραπεία στη ζωή σου

Η χρήση αιθέριων ελαίων στο σπίτι ή στη δουλειά μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ τη διάθεσή σου και να μειώσει το στρες και την ανησυχία. Τα φυσικά αρωματισμένα με αιθέρια έλαια κεριά είναι μια νότα hygge στο σπίτι αλλά και στο γραφείο. Τα Χριστούγεννα η αγαπημένη μου μυρωδιά είναι ο συνδυασμός πορτοκάλι-κανέλα-γαρύφαλλο. Δίνει στο σπίτι μια εντελώς hygge νότα σαν να βγήκαν μόλις τα κουλουράκια από το φούρνο.

16. Υιοθέτησε ένα γατάκι

Οι γάτες είναι τα πιο hygge ζώα. Αγαπούν τη ζέστη, την άνεση και το σπίτι όσο κανένα άλλο ζώο. Φαντάσου τη στιγμή που είσαι χωμένος στον καναπέ σου κάτω από τη ζεστή κουβέρτα σου και έχεις αγκαλιά τη γάτα σου που γουργουρίζει από ευχαρίστηση, πιο hygge στιγμή δεν γίνεται. Επιπλέον όπως είναι γνωστό οι γάτες βοηθούν πολύ στη μείωση του στρες συν το γεγονός ότι απομακρύνουν τις αρνητικές ενέργειες από το χώρο στον οποίο βρίσκονται.

Όσο δύσκολα και αν είναι κάποια πράγματα στη ζωή σου πάντα μπορείς να βελτιώσεις τον τρόπο που τα βλέπεις και τα βιώνεις. Και όταν γίνει αυτό κάπως με έναν τρόπο μαγικό βελτιώνονται και αυτά.
Βάλε λίγη hygge μαγεία στη ζωή σου γιατί η ζωή με φίλους, γέλια, καλό φαγητό και ζεστές κάλτσες είναι καλύτερη…!

Αν θες να μάθεις περισσότερα για το hygge lifestyle προτείνω το The little Book of Hygge

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση