Οι πιο υγιεινές ποικιλίες τσαγιού που θα βρείτε στην αγορά

Το τσάι είναι ομολογουμένως ένα από τα καλύτερα ροφήματα στον κόσμο. Διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιικές ιδιότητες και μας χαλαρώνει, ειδικά όταν το πίνουμε

Οι πιο υγιεινές ποικιλίες τσαγιού που θα βρείτε στην αγορά

Το τσάι είναι ομολογουμένως ένα από τα καλύτερα ροφήματα στον κόσμο. Διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιικές ιδιότητες και μας χαλαρώνει, ειδικά όταν το πίνουμε ζεστό. Δύσκολα μπορεί να το βαρεθούμε, αφού υπάρχουν τόσες διαφορετικές ποικιλίες και γεύσεις. Μπορείτε να επιλέξετε εσείς τον συνδυασμό που θέλετε σε συνάρτηση με την προτίμηση, τη διάθεσή σας, ακόμα και την κατάσταση της υγείας σας.

Όλα τα «αυθεντικά» είδη όπως το μαύρο, το πράσινο, το λευκό τσάι και το τσάι oolong ουσιαστικά προέρχονται από το ίδιο φυτό που ονομάζεται Camellia sinensis. Αλλά αυτό που τα κάνει μοναδικά είναι ο τρόπος που καλλιεργούνται, συλλέγονται και ετοιμάζονται. Αυτό χαρίζει και στο κάθε είδος ξεχωριστά, διαφορετικά οφέλη. Το τσάι μπορεί να ταξινομηθεί, εξετάζοντας το ποσοστό καφεΐνης, αντιοξειδωτικών και καθαρότητας, οι οποίοι αποτελούν τους τρεις επίσημοι παράγοντες κατηγοριοποίησης.

Advertisment

Οι 4 πιο υγιεινές ποικιλίες τσαγιού

1. Λευκό τσάι

Το λευκό τσάι παράγεται από τα νεαρότερα άνθη και φύλλα του φυτού, τα οποία, αφού συλλεχθούν, τα αφήνουν να μαραθούν και να χάσουν την υγρασία τους, έτσι ώστε να μην οξειδωθούν. Επειδή η επεξεργασία που υφίσταται είναι ελάχιστη, περιέχει τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με τα άλλα είδη. Έχει ήπια γεύση, είναι εύκολο στην προετοιμασία του και έχει τη μικρότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Αν λοιπόν δεν είστε μεγάλοι φαν της καφεΐνης, αλλά θέλετε να πιείτε κάτι χαλαρωτικό και ζεστό, τότε το λευκό τσάι είναι για εσάς το καταλληλότερο.

2. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι πια το δημοφιλέστερο είδος τσαγιού. Η συγκομιδή γίνεται λίγο αργότερα σε σχέση με του λευκού τσαγιού, αλλά δεν περνά από διεργασίες οξείδωσης όπως το μαύρο και το τσάι oolong. Αυτό επιτρέπει στο μεγαλύτερο μέρος των κατεχινών να παραμείνουν στο τσάι. Οι κατεχίνες, ειδικά οι επιγαλλοκατεχίνες (EGCG), είναι γνωστό ότι έχουν πολλά οφέλη στην υγεία μας. Βελτιώνουν την όψη της επιδερμίδας, μειώνουν την καρκινική ανάπτυξη, τονώνουν την εγκεφαλική λειτουργία και τον μεταβολισμό, επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης, προστατεύουν από εγκεφαλικές νόσους, αντιστρέφουν τις συνέπειες του διαβήτη και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

3. Μαύρο τσάι

Όταν τα φύλλα του τσαγιού συλλέγονται, ώστε να παραχθεί το μαύρο τσάι, στην ουσία ενεργοποιούνται τα ένζυμά τους. Με αυτό τον τρόπο, προκαλείται οξείδωση των φύλλων που τα κάνει να μαραθούν. Ανάλογα με τη θερμοκρασία και τα επίπεδα υγρασίας μέσα στα οποία αποθηκεύονται, τα φύλλα τους γίνονται καφέ και σταδιακά επιτυγχάνεται το επιθυμητό άρωμα και η γεύση. Όταν τα φύλλα τσαγιού οξειδωθούν, οι κατεχίνες που αρχικά βρίσκονται σε αυτά, μετατρέπονται σε τεϊοφλαβίνες, που είναι επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Advertisment

Τα πολλά είδη μαύρου τσαγιού, όπως το earl grey, το English breakfast ή το Irish breakfast, που είναι διαθέσιμα στην αγορά, πρόκειται στην ουσία για συνδυασμούς διαφορετικών ποικιλιών τσαγιού, που παράγονται σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Αυτά τα είδη δεν διαφέρουν ιδιαίτερα ως προς τα οφέλη που μας προσφέρουν, οπότε η επιλογή σας εξαρτάται αποκλειστικά από την προτίμησή σας.

4. Τσάι oolong

Το τσάι Oolong αποτελεί ένα ημι-επεξεργασμένο τσάι που υποβάλλεται σε μια σύντομη διεργασία οξείδωσης. Όταν επιλέγονται τα φύλλα, αφήνονται για να υποστούν μικρή ζύμωση, πριν τυλιχτούν καλά ή ψηθούν. Το ρόφημά του έχει λίγο πιο έντονο χρώμα από το πράσινο τσάι, αλλά δεν είναι τόσο σκούρο, όσο το μαύρο. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, τότε το τσάι oolong είναι το καταλληλότερο για εσάς.

Σύμφωνα με έρευνες, η συχνή κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, τονώνοντας το μεταβολισμό του λίπους, όπως ακριβώς και το πράσινο τσάι. Και το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι έχει πια αποδειχθεί πως μπορεί ακόμα και να εμποδίσει τη δημιουργία νέων λιποκυττάρων!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Comfort food: Γιατί τρώμε ανθυγιεινά όταν είμαστε θλιμμένοι
11 λόγοι για τους οποίους είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστεί η ψυχαναγκαστική υπερφαγία
Πρωτεΐνη: Οι 9 καλύτερες και χειρότερες πηγές
Διατροφικές διαταραχές: Είναι συχνές σε έναν στους τέσσερις εφήβους με αυτή την πάθηση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση