Γιόγκα: Είναι πιο αποτελεσματική το πρωί ή το βράδυ;

Η γιόγκα αποτελεί τόσο πνευματική, όσο και σωματική άσκηση και γι’ αυτό μας ωφελεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που την χρειαζόμαστε

Γιόγκα: Είναι πιο αποτελεσματική το πρωί ή το βράδυ;

Η γιόγκα αποτελεί τόσο πνευματική, όσο και σωματική άσκηση και γι’ αυτό μας ωφελεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που την χρειαζόμαστε περισσότερο μια συγκεκριμένη ώρα, ανάλογα με το καθημερινό μας πρόγραμμα, τον οργανισμό μας και τον τύπο της προσωπικότητάς μας. Ένας πρωινός τύπος ίσως χρειάζεται την ευεργετική και κινητήρια δύναμη ορισμένων ασάνων για να ξεκινήσει τη μέρα, ενώ κάποιος που αργεί να ξυπνήσει μπορεί να νιώθει έτοιμος με τη δύση του ηλίου.

Χαιρετισμός στον ήλιο

Η πολύ πρωινή ώρα, πριν την ανατολή, θεωρείται μια πνευματικά φορτισμένη ώρα της ημέρας στην παράδοση των βεδίκων και γι’ αυτό είναι ιδανική για γιόγκα. Αν προτιμάτε την πρωινή λοιπόν γιόγκα, τότε ο χαιρετισμός στον ήλιο πρέπει να περιλαμβάνεται στις ασκήσεις σας. Αυτές οι άσανες προθερμαίνουν το σώμα σας, τονώνουν και τεντώνουν σωστά τον κορμό σας.

Advertisment

Γιόγκα το βράδυ

Η γιόγκα πριν τον ύπνο είναι σίγουρα χαλαρωτική και βοηθά στον ποιοτικότερο και πιο ξεκούραστο ύπνο. Αποφύγετε τις άσανες που ξυπνούν το σώμα και τον νου και έτσι δεν ενδείκνυνται για χαλάρωση, όπως κάμψεις που απαιτούν δύναμη. Εστιάστε στην αναπνοή, σε στάσεις όπως η στάση παιδιού (balasana), κατά την οποία τεντώνουμε τους μύες της πλάτης, ξεπιανόμαστε και βοηθάμε στη διαδικασία της πέψης.

Συμβουλές

Δεν υπάρχει ώρα της ημέρας που να είναι τέλεια για όλους, όσον αφορά στη γιόγκα. Ο καλύτερος κανόνας που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι να σιγουρευτείτε ότι όταν θα κάνετε, δεν θα υπάρχουν περισπασμοί. Επιλέξτε μια ώρα της ημέρας, όπου θα είναι λιγότερο πιθανό κάποιος να σας διακόψει, είτε αυτό είναι νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Μην την επιλέξετε αν είστε ήδη νυσταγμένοι ή πολύ κουρασμένοι· απολαμβάνουμε τα οφέλη της γιόγκα, μόνο όταν έχουμε πλήρη συνείδηση της κάθε κίνησης. Επίσης, όπως και με κάθε είδος άσκησης, περιμένετε τουλάχιστον δύο ώρες μετά το φαγητό, ώστε να αποφύγετε να νιώσετε δυσφορία.

Η συνέπεια είναι επίσης παράγοντας κλειδί στη γιόγκα· είναι ίσως πιο σημαντική και από την ώρα που θα διαλέξετε για να ασκηθείτε. Όσο πιο τακτικά προσπαθείτε να κάνετε τις ίδιες στάσεις, τόσο περισσότερο θα παρατηρήσετε πώς η εξάσκησή τους προκαλεί θετικές αλλαγές στο σώμα και στη ζωή σας. Με τον καιρό, θα έχετε την ικανότητα να κινήστε πιο βαθιά στις στάσεις σας, κάτι που θα σας δυσκολεύει στην αρχή. Αυτό απαιτεί βεβαίως πειθαρχημένη εξάσκηση. Αν έχετε τη δυνατότητα, εξερευνήστε περισσότερα για τις στάσεις και τις δυνατότητές σας, συμμετέχοντας σε μαθήματα. Εξάλλου, η γιόγκα σχετίζεται πολύ με την πνευματική σύνδεση με τους άλλους.

Advertisment

Αν απολαμβάνετε τη γιόγκα ως μέρος κάποιου προγράμματος γυμναστικής ή/και υγιεινής διατροφής, μπορεί να αναρωτιέστε αν υπάρχει η «τέλεια» ώρα της ημέρας για άσανες. Ίσως νιώθετε πιο δραστήριοι και γεμάτοι ενέργεια μετά από ένα πολύ πρωινό μάθημα γιόγκα και γι’ αυτό πιστεύετε ότι θα ήταν καλύτερο να κάνετε μόνο το πρωί. Όμως, το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει σωστή ή λάθος ώρα για γιόγκα. Η επιλογή της ώρας εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες.

Η ώρα της ημέρας όμως, όπως προείπαμε, καθορίζει τις στάσεις και τις ασκήσεις που θα κάνετε, ανάλογα με το ποιες μας χαρίζουν ενέργεια και ποιες χαλάρωση!

Πρωινή γιόγκα

Ένα πρωινό μάθημα γιόγκα θα διευκολύνει το ξύπνημά σας με απαλές κινήσεις, αμέσως μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι. Γι’ αυτό, είναι καλύτερα να κάνετε λίγες επιπλέον στάσεις κόμπρα (Bhujangasana) πριν την πρώτη στάση chaturanga και λίγες διατάσεις προς τα μπροστά στην αρχή. Ο χαιρετισμός στον ήλιο βέβαια είναι κατάλληλος για να ξυπνήσει το σώμα σας και μετά από πολλές κινήσεις ισορροπίας, ο δάσκαλός σας είναι πιθανό να συνεχίσει με κάποιες απαλές αναστροφές και με ασκήσεις για άνοιγμα της καρδιάς, όπως η στάση της καμήλας, της γέφυρας και του τροχού. Αυτές οι στάσεις θα σας κάνουν να νιώσετε αναζωογονημένοι- ίσως περισσότερο και από μια κούπα καφέ! Επίσης, επιλέξτε κατακόρυφο (αν είστε σε προχωρημένο επίπεδο) για να στείλετε φρέσκο οξυγόνο στον εγκέφαλό σας. Έτσι, θα νιώσετε έτοιμοι/ες να ξεκινήσετε με δυναμικότητα τη μέρα σας.

Βραδινή γιόγκα

Η ιδανική βραδινή γιόγκα είναι εκείνη που θα σας ηρεμήσει και χαλαρώσει μετά από μια δύσκολη μέρα. Η απογευματινή γιόγκα (μετά τη δουλειά) είναι λίγο διαφορετική- έχει πιο έντονες ασκήσεις, με άνοιγμα της καρδιάς, ίσως και κατακόρυφο. Όμως, αν κάνετε αργά το βράδυ (λίγες ώρες πριν τον ύπνο), θα θέλετε να αποφύγετε τις ενεργητικές αναστροφές ή το άνοιγμα της καρδιάς. Το πιο πιθανό είναι και ο δάσκαλός σας να σας προτείνει χαλαρωτικές στάσεις, όπως η στάση μισό περιστέρι και οι αναδιπλώσεις και κάμψεις προς τα εμπρός. Οι στροφές είναι επίσης εξαιρετικά χαλαρωτικές. Είναι καλύτερο όμως να μιλήσετε πριν το μάθημα με τον δάσκαλό σας, γιατί εκείνος μπορεί να έχει κάτι διαφορετικό στο μυαλό του από αυτό που εσείς χρειάζεστε.

Αρχίστε να προσέχετε ποιες είναι εκείνες οι στάσεις που επηρεάζουν τα επίπεδα ενέργειάς σας και σε ποια ώρα της ημέρας. Έτσι, θα συνδεθείτε περισσότερο με το σώμα σας και τις ανάγκες του. Να θυμάστε- εσείς είστε ο καλύτερος οδηγός του!

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση