Ωραίες οι συμβουλές, αλλά στην πράξη τι γίνεται;

Διαβάζουμε και δίνουμε πολλές συμβουλές για το πώς να αλλάξουμε την ζωή μας. Στην πράξη όμως τι γίνεται; Συνάντησα στις Σέρρες, στο δρόμο έναν

Ωραίες οι συμβουλές, αλλά στην πράξη τι γίνεται;

Διαβάζουμε και δίνουμε πολλές συμβουλές για το πώς να αλλάξουμε την ζωή μας. Στην πράξη όμως τι γίνεται;
Συνάντησα στις Σέρρες, στο δρόμο έναν αναγνώστη του blog ο οποίος μου είπε:

«Εσείς δεν είστε που γράφετε τα άρθρα ψυχολογίας στο ίντερνετ; Που ήσασταν πριν μαθηματικός;»
«Ναι, εγώ» απάντησα και χάρηκα γιατί πρώτη φορά με αναγνώρισαν στο δρόμο. (Όλοι έχουμε και το ψώνιο μας…)
«Πολύ ωραία και χρήσιμα αυτά που γράφετε. Στην πράξη όμως, πώς τα εφαρμόζουμε;»

Advertisment

Σκέφτηκα ότι είχε δίκιο όπως το ρώτησε. Η αλήθεια είναι ότι προσπαθώ να είμαι πολύ προσγειωμένος και ρεαλιστικός σε ό,τι λέω. Ταυτόχρονα υπάρχει αναγκαστικά μια απόσταση ανάμεσα στο να διαβάζεις κάτι και να το κάνεις πράξη στη ζωή σου. Τι γίνεται λοιπόν εκεί; Πώς είναι τα πράγματα στην πραγματική ζωή; Μπορούμε να αλλάξουμε εύκολα όλα όσα μας δυσκολεύουν; Ή μήπως χρειάζεται πολύ κόπος και προσπάθεια;

Η απάντηση στα δυο τελευταία ερωτήματα είναι ναι και ναι. Ναι, πολλές φορές μπορούμε να αλλάξουμε εύκολα όσα μας δυσκολεύουν και ναι, αρκετές φορές θα χρειαστεί πολύς κόπος και προσπάθεια. Για τα ίδια πράγματα.

Από τη θεωρία στην πράξη

Στην πραγματική ζωή θα διαβάσουμε ένα άρθρο και θα μας φανεί ενδιαφέρον. Μπορεί να πούμε: «Ναι, ρε συ. Καλά τα λέει. Αυτό ακριβώς σκεφτόμουν και δεν ήξερα πώς να το εκφράσω» Και μετά οι περισσότεροι θα διαβάσουμε το επόμενο άρθρο. Ή θα πιούμε τον καφέ μας. Ή θα ασχοληθούμε με τα παιδιά, το facebook ή οτιδήποτε μας απασχολεί.

Advertisment

Για να καταφέρει το άρθρο ή το βιβλίο, να μας κινητοποιήσει και να αναλάβουμε δράση θα χρειαστεί ο σπόρος που φυτεύει να βρει και εύφορο έδαφος μέσα μας. Θα χρειαστεί να τρωγόμαστε και λιγάκι με τα ρούχα μας. Να ψαχνόμαστε για το τι να κάνουμε. Να έχουμε έντονη την ανησυχία. Τότε το άρθρο μπορεί να δράσει ως καταλύτης και να μας οδηγήσει στη δράση. Μπορεί να γίνει το έξτρα σπρώξιμο που χρειαζόμασταν ώστε να σηκωθούμε και να πούμε «Σήμερα είναι η μέρα!»

Από τη θεωρία στη δράση

Ακόμα και αν δεν είμαστε εύφοροι για δράση όμως, ένα καλό άρθρο ποτέ δεν πάει χαμένο. Φαντάσου την εικόνα που τρεις άντρες προσπαθούν να κυλήσουν ένα μεγάλο βράχο στην κατηφορική πλευρά ενός λόφου. Μπορεί να ιδρώνουν και να ζορίζονται αλλά να μην τα καταφέρνουν. Και έρχεται ένα παιδί και σπρώχνει και αυτό λίγο και τελικά ο βράχος κινείται και παίρνει μετά την κατηφόρα.

Έτσι κάθε άρθρο χτίζει τη δύναμη της αλλαγής μέσα μας, οργώνει το εσωτερικό μας έδαφος και το ποτίζει, μέχρι που θα έρθει η στιγμή που όλη αυτή η εσωτερική διεργασία θα μεταφραστεί σε πράξη. Μέχρι που το εκατοστό ή χιλιοστό άρθρο ή βιβλίο θα μας βρει έτοιμους και θα μας σπρώξει να αναλάβουμε δράση. Μην τα παρατάτε λοιπόν. Ετοιμάζετε τον εαυτό σας με κάθε χρήσιμη πληροφορία που παίρνετε.

Η δράση στην πράξη

Κάποιος θα πει: «Ωραία όλα αυτή θεωρητική ανάλυση (πάλι), αλλά εγώ τι να κάνω στην πράξη;»
Στην πράξη για να αλλάξεις κάτι, θα χρειαστεί να το θέλεις αρκετά. Θα χρειαστεί να το θέλεις τόσο ώστε να ξεπεράσεις τις αντιστάσεις του παλιού κατεστημένου. Θα χρειαστεί να θέλεις τόσο την αλλαγή ώστε να κινητοποιείς τον εαυτό σου ακόμα και όταν το μυαλό σου λέει «Άστο μωρέ τώρα. Έλα να κάνουμε αυτό που έχουμε συνηθίσει. Το βολικό. Το γνώριμο»

Και σε όλη αυτή τη διαδικασία θα χρειαστεί να γνωρίζεις ότι δε θα είναι εύκολο και δεν πειράζει. Να ξέρεις ότι πολλές φορές θα κάνεις τα αντίθετα από αυτά που λες ότι θέλεις και δεν πειράζει. Προβλέπεται. Θα ξεκινήσεις και ίσως σταματήσεις πολλές φορές. Δεν πειράζει. Έτσι είναι η φύση μας. Ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να επαναλαμβάνει γνώριμα μοτίβα. Έτσι δουλεύει. Είναι φυσιολογικό να μην τα καταφέρνεις να πετύχεις τον μεγαλεπήβολο στόχο σου εύκολα.

Αν το θυμάσαι αυτό τότε δε θα σε κατηγορείς όταν θα τα παρατάς. Δε θα σε λες «αδύναμο», «άχρηστο». Θα ξέρεις ότι είναι μέρος της διαδικασίας. Δε φταις εσύ. Κάποιοι θα τα καταφέρνουν πιο εύκολα από εσένα. Τι να κάνουμε τώρα. Μπράβο τους. Εσύ έχεις τους δικούς σου ρυθμούς και χρόνους. Ίσως δεν είναι ακόμα αρκετά εύφορο το έδαφος μέσα σου. Ίσως εσένα να σε ζορίζει περισσότερο αυτό που σε ταλαιπωρεί. Όσο πιο δύσκολο είναι αυτό με το οποίο παλεύουμε τόσο μεγαλύτερη προσπάθεια θα χρειαστεί για να το αλλάξουμε.

Δε σημαίνει ότι η δική τους πάλη είναι πιο εύκολη. Μπορεί να είναι περισσότερο προετοιμασμένοι. Περισσότερο αποφασισμένοι. Περισσότερο απελπισμένοι. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη για την αλλαγή από την απελπισία εξάλλου. Για σένα έχει σημασία μόνο ο δικός σου αγώνας.

Να ξέρεις ότι στην πράξη θα χρειαστεί ισχυρή θέληση. Να ξέρεις ότι στη δράση θα χρειαστεί επιμονή και κατανόηση για τα πισωγυρίσματα. Είναι στο πρόγραμμα. Συνέχισε να διαβάζεις και που ξέρεις; Μπορεί το επόμενο άρθρο να γίνει ο δικός σου καταλύτης!

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σύστημα Eisenhower: Πώς να διαχειριστείτε το χρόνο για παραγωγικότητα και επιτυχία
Η Θεωρία του Φοίνικα: Αναγέννηση μέσα από τις δυσκολίες και την αυτοβελτίωση
Ξεπερνώντας τις προκλήσεις: 7 στρατηγικές για να μετατρέψεις τις δυσκολίες σε ευκαιρίες προσωπικής ανάπτυξης
Ευτυχία: Έρευνα εξετάζει το ρόλο που παίζουν οι προσδοκίες που έχουμε από τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση