Ο εγκέφαλος των εσωστρεφών: Γιατί συνήθως… σκέφτονται πολύ;

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν με άνεση να κάνουν απλά πράγματα, όπως να διαλέξουν να παρακολουθήσουν μια ταινία ή να αποφασίσουν τι θα φάνε στο

Ο εγκέφαλος των εσωστρεφών: Γιατί συνήθως σκέφτονται πολύ

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν με άνεση να κάνουν απλά πράγματα, όπως να διαλέξουν να παρακολουθήσουν μια ταινία ή να αποφασίσουν τι θα φάνε στο δείπνο, χωρίς να απαιτείται πολύς χρόνος ή ενέργεια. Όμως, πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτές οι επιλογές δεν είναι καθόλου εύκολες για τους εσωστρεφείς. Πράγματι, η επιστήμη απέδειξε ότι ο εγκέφαλος ενός εσωστρεφούς λειτουργεί λίγο διαφορετικά από τον εγκέφαλο ενός εξωστρεφή.

Ο Γερμανός ψυχολόγος Hans Eysenck υποστηρίζει ότι οι εσωστρεφείς γεννιούνται με υψηλή διέγερση του εγκεφαλικού φλοιού και επίσης είναι ικανοί να επεξεργάζονται περισσότερες πληροφορίες ανά δευτερόλεπτο σε σύγκριση με τους εξωστρεφείς. Εντούτοις, αυτό επίσης σημαίνει ότι σε καταστάσεις και περιβάλλονται με πολυάριθμα ταυτόχρονα ερεθίσματα ένας εσωστρεφής δυσκολεύεται εξαιρετικά να σκεφτεί σωστά.

Advertisment

Πιο συγκεκριμένα, έρευνες με τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) δείχνουν ότι οι εσωστρεφείς παρουσιάζουν μεγαλύτερη ροή αίματος στον μετωπιαίο λοβό και στον πρόσθιο θάλαμο κι αυτές οι περιοχές του ανθρώπινου εγκεφάλου ενεργοποιούνται για την ανάκληση γεγονότων, τον σχεδιασμό και την επίλυση προβλημάτων.

Με όλα αυτά κατά νου, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι λίγοι είναι εκείνοι που κατέχουν τα μοναδικά εκείνα χαρακτηριστικά που απαιτούνται, ώστε να γίνουν και να παραμείνουν καλοί φίλοι με έναν εσωστρεφή. Ο φίλος ενός εσωστρεφούς πρέπει να μπορεί να τον προστατεύει από το να αυτό-κατηγορείται συνέχεια για την ιδιαίτερη προσωπικότητά του και πρέπει να τον βοηθήσει να σταματήσει να σκέφτεται συνεχώς για τόσα δεκάδες διαφορετικά θέματα ταυτόχρονα.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο- και ορισμένες φορές αδύνατο- για έναν εσωστρεφή να συγκεντρωθεί ανάμεσα σε πολλούς ανθρώπους, γι’ αυτό και συνήθως νιώθουν άνετα όταν είναι μόνοι ή με λίγα και ξεχωριστά άτομα.

Advertisment

Κι όμως, οι εσωστρεφείς συνήθως διαθέτουν εξαιρετικά βαθιές σκέψεις και η παρέα τους αξίζει τους συμβιβασμούς και τις περιέργειες του χαρακτήρα τους. Να θυμάστε ότι οι εσωστρεφείς πρέπει πάντα να προσαρμόζουν τις σκέψεις, λέξεις και πράξεις τους, έτσι ώστε οι εξωστρεφείς να τους καταλαβαίνουν και κατανοούν. Αυτό φαίνεται ότι είναι ένα από τα δυνατά τους στοιχεία μάλιστα, αφού έρευνα έχει αποδείξει ότι οι καλύτερες ομάδες αποτελούνται από εξωστρεφείς σε συνδυασμό όμως και με εσωστρεφείς.

Πολλές εξέχουσες και σημαντικές προσωπικότητες ήταν και είναι εσωστρεφείς άνθρωποι, ο Αϊνστάιν, ο Γκάντι, ο Bill Gates, o Abraham Lincoln και ο Warren Buffett. Οι εσωστρεφείς πάντα θα θέτουν όρια σε αυτά που αποκαλύπτουν, συχνά θα υπεραναλύουν πριν πάρουν τις αποφάσεις τους και θα προτιμούν την ησυχία, αντί για τις μεγάλες παρέες. Παρ’ όλα αυτά, αν δεν σας δυσκολεύουν ιδιαίτερα αυτά τα χαρακτηριστικά, τότε δεν χρειάζεται να το ξανασκεφτείτε για να τους βάλετε στη ζωή σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θέλεις να μάθεις γιατί γερνάει ο άνθρωπος; Για να αντιληφθεί τι πραγματικά έχει αξία στη ζωή...
Αντί να είμαστε «καλοί», να γίνουμε συνειδητοί
Δίδαξε στους άλλους πώς θέλεις να σου φέρονται
Ο πόνος μπορεί να γίνει προορισμός, καθώς σε οδηγεί να καταλάβεις "Οι Ιθάκες τι σημαίνουν"

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση