Όλοι τους ξέρουμε… το θέμα είναι να μην πέσουμε κι εμείς στην ίδια παγίδα

Όλοι τους ξέρουμε. Είναι αυτοί που γεμίζουν τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες τους, σέλφι, φιλτραρισμένες, είτε μόνοι είτε με άλλους, που ανεβάζουν συνέχεια

Όλοι τους ξέρουμε... το θέμα είναι να μην πέσουμε κι εμείς στην ίδια παγίδα

Όλοι τους ξέρουμε. Είναι αυτοί που γεμίζουν τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες τους, σέλφι, φιλτραρισμένες, είτε μόνοι είτε με άλλους, που ανεβάζουν συνέχεια που είναι και τι κάνουν και που, προ πάντων, διαφημίζουν συνεχώς πόσο καλά είναι. Μπορεί να είναι διάσημοι, αλλά οι περισσότεροι δεν είναι. Πολύ, όμως, θα ήθελαν να ήταν. Είναι αυτοί οι άνθρωποι, που όπως ο Νάρκισσος θαύμαζε την ίδια του την ομορφιά και στο τέλος πνίγηκε – έτσι κι αυτοί θέλουν να αυτό-προβάλλονται συνεχώς και να απορροφούν ζωή από το κάθε θετικό σχόλιο που – υποκριτικά ή αληθινά – λαμβάνουν από άλλους.

Είναι όλοι αυτοί που μας κουράζουν όταν εμφανίζονται τόσο συχνά στις σελίδες μας, αλλά για τους οποίους όλοι συζητάμε ούτως ή άλλως, εκπληρώνοντας έτσι και τον πρωταρχικό τους στόχο. Οι νάρκισσοι είναι πλέον μέρος της ζωής μας, και η παγίδα είναι να προσπαθήσουμε να μην γίνουμε σαν κι αυτούς.

Η ανάγκη για τόση και τόσο συχνή αυτοπροβολή υποδηλώνει πως κάτι μας λείπει – κάτι που προσπαθούμε να εφησυχάσουμε μέσω της δημόσιας επιβράβευσης και τα αμέτρητα «λάικ» που μαζεύουμε. Αυτό επιδιώκουν και οι τόσοι νάρκισσοι που έχουν κατακλύσει τα διαδικτυακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης Να διαφημίζουν σε όλους πόσο καλά είναι και πόσο υπέροχη και αψεγάδιαστη είναι η ζωή τους.

Έχουν εθιστεί τόσο που εξαρτώνται από τις θετικές αντιδράσεις των εικονικών τους «φίλων» για να μπορέσουν να είναι χαρούμενοι. Γιατί τέτοιοι χαρακτήρες δεν είναι ποτέ αληθινά ευτυχισμένοι. Ίσως για λίγο. Μέχρι την επόμενη σέλφι.

Οι άνθρωποι όμως που συμπεριφέρονται έτσι μέσα σε φιλίες, οικογένειες, σχέσεις, καταλήγουν να φέρονται εγωιστικά. Γιατί όταν κάποιος κάνει κάτι για να ευχαριστήσει, να εκπλήξει ευχάριστα κάποιον άλλον, κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, θα έπρεπε να το κάνει από καρδιάς, αδιαφορώντας για το τι θα του κοστίσει του ίδιου. Όταν όμως το χρησιμοποιεί ως παράδειγμα για τις ανιδιοτελείς του πράξεις και αναφέρεται σε αυτό συχνά, τότε είναι εμφανές ότι η πράξη έγινε για σκοπούς δικιάς του προβολής. Για να βρεθεί αυτός για άλλη μια φορά στο επίκεντρο, για να γεμίσει τους πόρους του από την ευχαρίστηση που αντλεί όταν όλοι του λένε τι καλά που έκανε.

Καταντάει να είναι εγωιστής γιατί πλέον φτάνει στο σημείο να μην λαμβάνει καν υπόψη τη γνώμη ή τα αισθήματα κάποιου άλλου, φτάνει να βγαίνει στο φως η δικιά του καλοσύνη. Αυτό είναι ακόμα πιο εμφανές όταν δεν αναγνωρίζει ή εκτιμάει όλα αυτά που κάνει κάποιος άλλος για αυτόν, αλλά αντιθέτως απλά επαναλαμβάνει μόνο όσα κάνει ο ίδιος. Ειδικά όταν σε σχέσεις υπάρχει ένας όχι-και-τόσο-νάρκισσος, η συμπεριφορά ενός νάρκισσου πληγώνει ανεπανόρθωτα. Κι αν αυτός ο ίδιος δεν παραδεχτεί γιατί θέλει τόσο πολύ να είναι συνέχεια στραμμένα τα φώτα πάνω του, γιατί θέλει πάντα να τρέχει όπου του φωνάζουν και να δείχνεται παντού, τότε το θέμα δε θα λυθεί ούτε θα γιατρευτεί ποτέ.

Ο ναρκισσισμός περιγράφεται ως ένα είδος ψυχικής διαταραχής, μια τάση υπέρμετρου εγωκεντρισμού και ατομικισμού. Όλοι οι άνθρωποι φέρουμε ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, μια και αυτό είναι αναγκαίο για την οντογενετική μας εξέλιξη. Κυνηγάμε την αναγνώριση για να αυξήσουμε την αυτοεκτίμηση μας. Θεωρούμε πως αυτό είναι εφικτό άμα κι όταν αναπαράγουμε μια ιδεώδη εικόνα του εαυτού μας. Έτσι οι νάρκισσοι πείθουν ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό πως δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς να ικανοποιούν την ανάγκη τους να τους θαυμάζουν, φτάνοντας στο σημείο να θεωρούν πως είναι και καλύτεροι, πως έχουν μια «υπεραξία» σε σχέση με τους άλλους.

Δυστυχώς, οι νάρκισσοι έχουν απώτερο σκοπό την ανάδειξη του εαυτού τους, μερικές φορές λειτουργώντας εις βάρους του περίγυρού τους. Ζούμε σε μια κοινωνία που όχι μόνο τροφοδοτεί τέτοιες συμπεριφορές, τις αναπαράγει και τις πληθαίνει κιόλας. Πόσο καλύτερη, όμως, θα ήταν η ζωή όλων μας, αν αντί να ξοδεύαμε ώρες ολόκληρες φτιάχνοντας μια εικονική ζωή, την καλλιεργούσαμε στ’ αλήθεια και γεμίζαμε το μυαλό μας με πράγματα που όντως αποκτούν αξία και συμβάλλουν σε κάτι.

Συντάκτης | Μαρία - Χριστίνα Δουλάμη

Δημοσιογράφος, μεταφράστρια και σύμβουλος επικοινωνίας. Γράφω για ό,τι με εκφράζει και έχω κάτι να πω. Διαβάζω πολύ, χορεύω, ταξιδεύω, και πιστεύω πως η ζωή πρέπει να απολαμβάνεται με πάθος. Θεωρώ πως καμία προσπάθεια δεν είναι χαμένη. Λατρεύω τα όμορφα χαμόγελα και τα όνειρα που κάνουμε με τα μάτια ανοιχτά.

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Συντάκτης | Μαρία - Χριστίνα Δουλάμη

Δημοσιογράφος, μεταφράστρια και σύμβουλος επικοινωνίας. Γράφω για ό,τι με εκφράζει και έχω κάτι να πω. Διαβάζω πολύ, χορεύω, ταξιδεύω, και πιστεύω πως η ζωή πρέπει να απολαμβάνεται με πάθος. Θεωρώ πως καμία προσπάθεια δεν είναι χαμένη. Λατρεύω τα όμορφα χαμόγελα και τα όνειρα που κάνουμε με τα μάτια ανοιχτά.

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Αξίζει να διαβάσετε

ΕΚΔΟΣΕΙΣ key books
ΕΚΔΟΣΕΙΣ key books

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε