,

Τα εσωτερικά αίτια των δερματικών προβλημάτων και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Μήπως έχεις δερματικά προβλήματα όπως ψωρίαση, έκζεμα, κνίδωση ή ακμή; Αν ναι, εστιάσου στη σχέση που έχεις με την ιδέα να νιώθεις ασφάλεια και σιγουριά

Τα εσωτερικά αίτια των δερματικών προβλημάτων και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Μήπως έχεις δερματικά προβλήματα όπως ψωρίαση, έκζεμα, κνίδωση ή ακμή; Αν ναι, εστιάσου στη σχέση που έχεις με την ιδέα να νιώθεις ασφάλεια και σιγουριά μέσα στον κόσμο.

Παρόλο που οι άνθρωποι με δερματολογικά προβλήματα έχουν συνήθως μια φαινομενικά συγκροτημένη ζωή, το καταφέρνουν με υπερβολικό έλεγχο. Οι άνθρωποι αυτοί είναι βράχοι σταθερότητας και ιδιαίτερα αξιόπιστοι…

Advertisment

Αρκεί να μην αλλάξει κάτι. Η ζωή τους είναι εστιασμένη στη ρουτίνα και πάλι στη ρουτίνα, γιατί είναι οικεία, τους δημιουργεί ασφάλεια. Όμως η αληθινή ζωή δεν είναι πάντα ασφαλής και προβλέψιμη και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα για αυτούς.

Η φυσική ροή της ζωής, με τα πήγαινε και έλα της, τους δημιουργεί μεγάλη ανησυχία, κι αυτό με τη σειρά του εκδηλώνεται με δερματολογικά προβλήματα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές που συσχετίζονται με τα προβλήματα αυτά, όπως η έλλειψη ευελιξίας στη ζωή, έχουν να κάνουν επίσης και με τα προβλήματα στις αρθρώσεις. Οι άνθρωποι που εμφανίζουν κάτι από τη μία κατηγορία, συχνά παρουσιάζουν προβλήματα και από την άλλη.

Advertisment

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η συνταγή μας για την υγεία εδώ. Πρώτα απ’ όλα είναι η αναγνώριση των μηνυμάτων που σου στέλνει το σώμα σου. Στη συνέχεια, έρχονται οι δηλώσεις για να ενισχύσεις τα υγιή πρότυπα σκέψης που θα οδηγήσουν σε ένα δέρμα καθαρό, σε ένα δέρμα που λάμπει από υγεία.

Μια καλή γενική δήλωση για τα δερματικά προβλήματα που απορρέουν από το φόβο και την ανησυχία σε σχέση με τις αλλαγές είναι η εξής:

«Προστατεύω στοργικά τον εαυτό μου με σκέψεις χαράς και γαλήνης. Το παρελθόν έχει ξεχαστεί και συγχωρεθεί. Τώρα είμαι ελεύθερος»

Τα προβλήματα του δέρματος παίρνουν διάφορες μορφές. Επομένως, οι δηλώσεις που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις κάποια από αυτές εξαρτώνται από τη συγκεκριμένη διαταραχή.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα

1. Ακμή

Αν έχεις ακμή, τότε τα αρνητικά νοητικά πρότυπα σχετίζονται με την αποδοχή του εαυτού σου. Επομένως, η κατάλληλη δήλωση είναι:

Είμαι μια θεία έκφραση της ζωής. Αγαπώ και αποδέχομαι τον εαυτό μου όπως είναι αυτή τη στιγμή.

2. Έκζεμα

Το έκζεμα έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό και με τα καταπιεσμένα συναισθήματα που έρχονται στην επιφάνεια. Για να εξουδετερώσεις την επίδραση αυτών των συναισθημάτων, η θεραπευτική δήλωση είναι:

Η αρμονία, η ειρήνη, η αγάπη και η χαρά, με περιβάλλουν και κυριαρχούν μέσα μου. Νιώθω ασφάλεια και σιγουριά στη ζωή μου.

3. Κνίδωση

Η κνίδωση έχει να κάνει με μικρούς, κρυμμένους φόβους και με την τάση να μετατρέπουμε τα μικροπροβλήματα σε βουνά. Η κατάλληλη θεραπευτική δήλωση εδώ είναι:

Φέρνω τη γαλήνη σε κάθε γωνιά της ζωής μου.

4. Εξανθήματα

Τα εξανθήματα σχετίζονται γενικά με την ενόχλησή μας επειδή τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως ακριβώς τα έχουμε σχεδιάσει, και η ανάλογη δήλωση έχει να κάνει με την υπομονή:

Αγαπώ και αποδέχομαι τον εαυτό μου. Είμαι σε αρμονία με την πορεία της ζωής.

5. Ψωρίαση

Αν έχεις ψωρίαση, τότε φοβάσαι ότι θα πληγωθείς και ίσως αρνείσαι να αναλάβεις την ευθύνη για τα ίδια σου τα συναισθήματα. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποίησε τη δήλωση:

Ανοίγομαι με ζωντάνια στις χαρές της ζωής. Αξίζω και δέχομαι το καλύτερο στη ζωή. Αγαπώ και αποδέχομαι τον εαυτό μου”.

Δοκίμασε κάποιες από τις δηλώσεις που αναφέρονται εδώ για να βρεις την κατάλληλη δήλωση για το πρόβλημα που σε απασχολεί. Για να αντιμετωπίσεις κάποια άλλα συναισθηματικά ζητήματα που προκαλούν δερματολογικά προβλήματα, είναι απαραίτητο να δουλέψεις πάνω στην ικανότητά σου να χειρίζεσαι την αλλαγή.

Όπως λένε, η αλλαγή είναι το μόνο σταθερό πράγμα στη ζωή. Επομένως, τι μπορείς να κάνεις; Ίσως ο ευκολότερος τρόπος να προσεγγίσεις αυτό το θέμα είναι να σπάσεις μία μία τις ρουτίνες που έχεις δημιουργήσει.

Παρόλο που αυτό που θα σου πω μοιάζει αντιφατικό, είναι πολύ αποτελεσματικό: βάλε στο πρόγραμμά σου λίγο αυθορμητισμό! Μια στο τόσο, προγραμμάτισε χρόνο για να πας εκεί που θα σε πάνε τα πράγματα.

Για παράδειγμα, αφιέρωσε μια ώρα απλώς για να περπατήσεις. Δες τι θα συναντήσεις στο δρόμο σου. Έτσι βάζεις στη ζωή σου λίγη ποικιλία, για να καταλάβεις ότι ο κόσμος χωρίς αυστηρό πρόγραμμα δεν είναι δα και τόσο τρομερός.

Ή, κάνε κάτι πιο δραστικό: ασχολήσου με μια δραστηριότητα που έχει μέσα της, από τη φύση της, λίγο χάος. Βάλε τον εαυτό σου σε μία κατάσταση όπου είναι αδύνατον να έχεις τον απόλυτο έλεγχο – γίνε εθελοντής σε ένα άσυλο ή σε ένα νηπιαγωγείο. Ποιος ξέρει τι μπορεί να συμβεί εκεί;

Εξέτασε τους διάφορους τομείς της ζωής σου και εντόπισε κάποια σημεία στα οποία μπορείς να χαλαρώσεις λιγάκι τα γκέμια. Ίσως να μην θέλεις να παραδόσεις τον έλεγχο μέσα στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, αλλά ίσως η ώρα του παιχνιδιού με το παιδί σου θα μπορούσε να είναι πιο ελεύθερη.

Ο στόχος όλων αυτών των προτάσεων είναι να αναπτύξεις ευελιξία. Όσο πιο ευέλικτος είσαι, τόσο καλύτερα χειρίζεσαι την αλλαγή. Η αυτοπεποίθηση που αποκτάς με την ικανότητά σου να δουλεύεις μαζί με τον κόσμο – και όχι εναντίον του – μειώνει την ανησυχία που νιώθεις στην καθημερινότητά σου.

“Όλα είναι καλά” Louise L. Hay & Mona Lisa Schulz εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας – Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μελέτη συνδέει την κατάθλιψη με τη θερμοκρασία του σώματος
bruce lipton_hero
Για «τι» θα μιλήσουμε στην ψυχοθεραπεία;
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση