Η αντιμετώπιση του καρκίνου ετοιμάζει… υπέρβαση, καθώς Αμερικάνοι και Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να φτιάξουν υπερσύγχρονα νανορομπότ τα οποία περνούν μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και εντοπίζουν τα καρκινικά κύτταρα.
Με ειδικό προγραμματισμό στο λογισμικό τους, τα νανορομπότ καταφέρνουν και εντοπίζουν με ακρίβεια τους κακοήθεις όγκους στο σώμα και τους αποκόβουν από την κυκλοφορία του αίματος. Το αποτέλεσμα είναι να συρρικνώνονται σταδιακά και να τέλος να διαλύονται δίχως να αφήνουν ίχνη.
Advertisment
Οι επικεφαλής των ερευνών οι οποίες διεξάγονται στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα αλλά και στο Εθνικό Κέντρο Νανοεπιστήμης και Τεχνολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, λένε πως έχουν δημιουργήσει ένα εντελώς αυτόνομο σύστημα νανοκατασκευών (ρομπότ) οι οποίες περνούν μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία τα οποία τροφοδοτούν τα καρκινικά κύτταρα.
Φτάνουν έτσι κατευθείαν στον στόχο και του αποκόβουν κάθε ζωτική παροχή. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδος καρκίνου επειδή τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον εκάστοτε όγκο, παραμένουν ίδια σε κάθε περίπτωση. Οι έρευνες έχουν πάει πολύ καλά σε πειραματόζωα και οι ήδη ετοιμάζονται τα προγράμματα για τα πρώτα πειράματα σε ανθρώπους.
Νανοϊατρική ονομάζεται ο κλάδος αυτός που συνδέει την Ιατρική με τη Νανοτεχνολογία, τεχνολογία η οποία κατασκευάζει μηχανισμούς και εργαλεία τα οποία έχουν μέγεθος δισεκατομμυριοστών του μέτρου. Έτσι, ένα νανορομπότ εύκολα συνοδεύεται από το ένζυμο – κλειδί, τη θρομβίνη καθώς και μια άλλη ουσία η οποία το καθοδηγεί μέσα από το κυκλοφορικό σύστημα του σώματος προς τα καρκινικά κύτταρα συγκεκριμένα, και όχι σε υγιή.
Advertisment
Πολλά νανορομπότ καταφτάνουν στον όγκο και απελευθερώνουν το ένζυμο το οποίο αποκόπτει τη ροή αίματος προς αυτόν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το όνομα του ενζύμου “θρομβίνη” μιας και προκαλεί μια απειροελάχιστη θρόμβωση στα αγγεία που τροφοδοτούν τον όγκο κι έτσι όλα τελειώνουν σαν ένα μικροσκοπικό έμφραγμα το οποίο καταλήγει να εξοντώσει τον όγκο.
Οι επιστήμονες είναι πολύ αισιόδοξοι για τη συνολική έκβαση των πειραμάτων και σύντομα ευελπιστούν να παραδώσουν τα νανοόπλα στη μάχη κατά του καρκίνου. Μάλιστα ήδη έχουν αρχίσει να μελετούν την χρήση αυτής της τεχνολογίας και σε άλλες ασθένειες.