, ,

Έρευνα: Τα φάρμακα για την οστική απώλεια μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών

Η έρευνα αυτή μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση για την επιλογή φαρμάκων για τις γυναίκες με οστεοπόρωση.

Έρευνα: Τα φάρμακα για την οστική απώλεια μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της οστικής απώλειας μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ.

Οι ερευνητές του UQ συνέκριναν τα φάρμακα που έπαιρναν περισσότερες από 50.000 γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών, χρησιμοποιώντας απροσδιόριστους ιατρικούς φακέλους από το 2004-2013, για να αναλύσουν τις διαφορές σε όσες είχαν καρκίνο των ωοθηκών και όσες δεν είχαν.

Advertisment

Η υποψήφια διδάκτωρ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του UQ Karen Tuesley δήλωσε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν διφωσφονικά με βάση το άζωτο βρέθηκε ότι είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών.

«Τα ευρήματα διέφεραν μεταξύ των υποτύπων του καρκίνου των ωοθηκών και περιλάμβαναν 50% χαμηλότερο κίνδυνο για τους ενδομητριοειδείς καρκίνους και 16% για τους ορώδεις καρκίνους των ωοθηκών», δήλωσε η δρTuesley.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη γιατί αυτά τα φάρμακα μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών στις γυναίκες, αλλά προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα διφωσφονικά με βάση το άζωτο μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση της νόσου σε κύτταρα που αναπτύσσονται στο εργαστήριο». Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους στις γυναίκες.

Advertisment

Το 2021, διαγνώστηκαν 1720 περιπτώσεις καρκίνου των ωοθηκών και το 83% αυτών εμφανίστηκαν σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών, σύμφωνα με το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας.

Περισσότεροι από 200.000 Αυστραλοί συνταγογραφούνται κάθε χρόνο με διφωσφονικά που περιέχουν άζωτο, καθιστώντας τα ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα του τύπου τους στη χώρα.

Τα φάρμακα προλαμβάνουν την απώλεια οστικής μάζας και συμβάλλουν στη μείωση των καταγμάτων σε ασθενείς με οστεοπόρωση. Η επιβλέπουσα του διδακτορικού αναπληρώτρια καθηγήτρια Susan Jordan δήλωσε ότι η μελέτη αυτή είναι σημαντική επειδή οι περισσότεροι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο των ωοθηκών δεν μπορούν να τροποποιηθούν εύκολα.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία άλλων ασθενειών μπορεί να είναι χρήσιμα στην πρόληψη του καρκίνου, γεγονός που οδήγησε σε αυτή την έρευνα για τα διφωσφονικά», δήλωσε η δρ Jordan. «Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε γιατί αυτά τα φάρμακα μπορεί να επηρεάζουν διαφορετικά τους υποτύπους του καρκίνου των ωοθηκών.

Γνωρίζουμε ότι οι υπότυποι του καρκίνου των ωοθηκών φαίνονται διαφορετικοί στο μικροσκόπιο και έχουν μοναδικούς παράγοντες κινδύνου. «Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξετάζουμε κάθε υπότυπο ξεχωριστά για να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας και την κατανόηση αυτών των καρκίνων.

Η μελέτη αυτή μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση για την επιλογή φαρμάκων για τις γυναίκες με οστεοπόρωση και να υποδείξει τομείς για περαιτέρω έρευνα ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα πώς αναπτύσσεται ο καρκίνος των ωοθηκών». Η έρευνα δημοσιεύεται στο JNCI: Journal of the National Cancer Institute.

Πηγή:

www.goodnewsnetwork.org/bone-loss-medicines-linked-to-lower-ovarian-cancer-rates-queensland

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση