, ,

Πολυχώρος Χείρωνας: Με τα υλικά του χθες, παράθυρο στο σήμερα και το αύριο

Αφιέρωμα στον Πολυχώρο Χείρωνα Ένα παλιό εργοστάσιο, από μπετόν, μέταλλο, ξύλο και τούβλο. Οι άνθρωποι του μόχθου να λένε τις καλημέρες τους, έχοντας στο

Πολυχώρος Χείρωνας: Με τα υλικά του χθες, παράθυρο στο σήμερα και το αύριο

Αφιέρωμα στον Πολυχώρο Χείρωνα

Ένα παλιό εργοστάσιο, από μπετόν, μέταλλο, ξύλο και τούβλο. Οι άνθρωποι του μόχθου να λένε τις καλημέρες τους, έχοντας στο μυαλό τους πως ξημέρωσε μια καλύτερη ημέρα, σε μια χώρα που προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια της. Οι πρωινές ακτίνες του ήλιου λούζουν από παντού τη νέα προσπάθεια και η θέα του βουνού δίνει τις δικές της αναφορές στο σύνολο του τοπίου. Όλα αυτά αγκαλιάζουν ένα νέο εγχείρημα δύο όμορφων ανθρώπων, που από τα παλιά υλικά του χθες, ανοίγουν το παράθυρο της τέχνης στο αύριο. Κυρίες και κύριοι, καλώς ορίσατε, στον Πολυχώρο του Εγχειρήματος ΧΕΙΡΩΝΑΣ.

Advertisment

Τι είναι ο Πολυχώρος Χείρωνας

Ο Πολυχώρος Χείρωνας είναι ένας νέος χώρος, αφιερωμένος στο σκοπό της αυτοθεραπείας, και της αυτογνωσίας. Ένας πολυχώρος, στον οποίο λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις και δράσεις, με βασικό στόχο την αυτοβελτίωση μας, σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο. Ίσως να ακούγεται κάπως γενικό, στην πραγματικότητα όμως, η εξειδίκευση και ο επαγγελματισμός είναι διάχυτος σε κάθε έκφανση των δραστηριοτήτων αυτού του χώρου – ενός χώρου συνάντησης, συνεργασίας, ενημέρωσης, μάθησης, μα και αναζήτησης της αλήθειας που καθένας έχει μέσα του.

Όλες οι εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στον Πολυχώρο ΧΕΙΡΩΝΑ, έχουν ένα βασικό στόχο: την παρουσίαση και αξιοποίηση μιας ποικιλίας ολιστικών, αυτοθεραπευτικών και αυτογνωσιακών τεχνών και ταυτόχρονα την ανάδειξη της ίδιας της τέχνης ως μορφής αυτοθεραπείας και αυτογνωσίας.

Πολυχώρος Χείρωνας: Με τα υλικά του χθες, παράθυρο στο σήμερα και το αύριο
Η είσοδος

Στο παλιό εργοστάσιο

Ο καινούριος, καινοτόμος και πρότυπος για τη χώρα μας Πολυχώρος ΧΕΙΡΩΝΑΣ, βρίσκεται στην Παιανία και στεγάζεται σε ένα παλιό εργοστάσιο. Οι ιδρυτές του Εγχειρήματος Χείρωνας – Ανδρέας και Εύη – που διαχειρίζονται επίσης τον Πολυχώρο, αποφάσισαν να γυρίσουν στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης από το εξωτερικό και να επενδύσουν σε ένα καλύτερο αύριο της χώρας τους. Ανακαίνισαν με πολύ μελέτη και φροντίδα τη βόρεια πτέρυγα του παλιού εργοστασίου πλαστικών της Παιανίας, μεταμορφώνοντας τη σε έναν χώρο εκδηλώσεων εφτακοσίων τ.μ., υψηλής αισθητικής και προδιαγραφών.

Advertisment

Καλώς ήλθατε στον Χείρωνα

Φτάνοντας ο επισκέπτης και μπαίνοντας στον χώρο της υποδοχής, θα δει διάφορα αντικείμενα που θα του κάνουν εντύπωση, επιμελώς τοποθετημένα έτσι ώστε το κάθε τι να κυοφορεί τη μοναδική του σημασία και σημειολογία. Το τζάκι στο κέντρο του χώρου, εκτός από τη ζεστασιά της καύσης, θυμίζει πως η φωτιά είναι το δώρο του Προμηθέα στον άνθρωπο, το εργαλείο της εξέλιξής του. Ένας τεράστιος ζωδιακός κύκλος, ζωγραφισμένος στο βιομηχανικό δάπεδο, με τα αντίστοιχα σύμβολα του κάθε ζωδίου, αγκαλιάζει το τζάκι, τη φωτιά, τον άνθρωπο και τα έργα του.

Πολυχώρος Χείρωνας: Με τα υλικά του χθες, παράθυρο στο σήμερα και το αύριο
Ο χώρος της υποδοχής

Αίθουσες «Δίας», «Χείρωνας», «Ουρανός» και «Ερμής»

Ο Πολυχώρος διαθέτει τρεις αίθουσες εκδηλώσεων στον πρώτο όροφο και μια τέταρτη στο δεύτερο όροφο.

Πρώτη είναι η αίθουσα Δίας, δίπλα στο χώρο της υποδοχής, μεγέθους εξήντα τ.μ. και χωρητικότητας σαράντα περίπου ατόμων. Εδώ φιλοξενούνται σεμινάρια διαφόρων ειδών, εργαστήρια εκμάθησης και εξάσκησης και άλλες δραστηριότητες.

Η αίθουσα Δίας

Στο βάθος, βρίσκονται οι δύο μεγάλες και ψηλοτάβανες αίθουσες εκδηλώσεων του Πολυχώρου. Η αίθουσα που μαγνητίζει αναμφίβολα το βλέμμα του επισκέπτη, είναι η αίθουσα «Ουρανός». Η χωρητικότητα της είναι εκατό περίπου ατόμων, ενώ οι τοιχογραφίες του Κένταυρου Χείρωνα και του Υδροχόου, που δεσπόζουν, δεν αφήνουν σίγουρα κανέναν ανεπηρέαστο. Αίθουσες ευάερες και λουσμένες στο φως. Η θέα του βουνού, μα κυρίως η ενέργεια του χώρου, μας προσφέρουν στιγμές διαφυγής από τη φρενήρη καθημερινότητα και προδιαθέτουν έντονα για ενδοσκόπηση.

Η αίθουσα «Ουρανός», κατάλληλη για τη φιλοξενία μεγαλύτερων εκδηλώσεων, συνεδρίων, ομιλιών ή και παραστάσεων μπορεί να ενωθεί με τη διπλανή της αίθουσα, «Χείρωνας», δημιουργώντας έναν ενιαίο χώρο διακοσίων είκοσι πέντε τ.μ., χωρητικότητας έως και διακοσίων ψυχών.

Η αίθουσα Ουρανός
Η αίθουσα Χείρωνας
Η αίθουσα Ερμής

Η βιβλιοθήκη, ο εξώστης και οι βεράντες: αφεθείτε στην ενέργεια του βουνού!

Δίπλα από τις αίθουσες εκδηλώσεων, υπάρχει μία πολύ όμορφη βιβλιοθήκη καθώς και ένα καθιστικό, όπου ο επισκέπτης μπορεί να διαβάσει με την ησυχία του το βιβλίο που διάλεξε.

Το καθιστικό μπροστά από τη βιβλιοθήκη

Ο δεύτερος όροφος, είναι σαν εξώστης θεάτρου. Υπάρχει κι εκεί μια μικρότερη αίθουσα σεμιναρίων, όπως επίσης χώροι γραφείων, συναντήσεων και ένα ακόμη καθιστικό, ενώ τα φώτα που κρέμονται από το ταβάνι είναι παρατεταγμένα σε συμβολική διάταξη.

Ο Πολυχώρος διαθέτει φυσικά άνετους χώρους στάθμευσης και επαγγελματικό εξοπλισμό για προβολές και παρουσιάσεις. Ένας ζεστός μπουφές με αφεψήματα και κουλουράκια μας υποδέχεται στην είσοδο, ενώ πληρούνται όλες οι προδιαγραφές για πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες, αφού διαθέτει ασανσέρ, φαρδείς διαδρόμους και κατάλληλες τουαλέτες. Τέλος, δε θα μπορούσαν να λείπουν τα φυσικά σαπούνια και οι βαμβακερές πετσετούλες, φίλα προσκείμενες στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μία υπέροχη βεράντα σας περιμένει να αφήσετε το βλέμμα σας στις κορυφές του βουνού, ενώ σε κάθε τραπέζι σας περιμένουν υγιεινά αρτοσκευάσματα για να συνοδέψετε το ρόφημά σας.

Η βεράντα

Τι μπορεί να βρει κανείς στον Πολυχώρο Χείρωνα

Οι χώροι προσφέρονται για ενοικίαση, με σκοπό τη διεξαγωγή σεμιναρίων, συμποσίων, φεστιβάλ, συνεδρίων, εργαστηρίων και παρουσιάσεων, που έχουν πάντα σχέση με τη θεματολογία του ΧΕΙΡΩΝΑ. Ταυτόχρονα, ο Πολυχώρος Χείρωνας και μια ομάδα νέων ανθρώπων που τον στελεχώνει, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διοργανωτές εκδηλώσεων, στον τομέα των ολιστικών θεραπευτικών ή αυτογνωσιακών τεχνών και μεθόδων. Αυτή τη στιγμή ο Πολυχώρος ΧΕΙΡΩΝΑΣ συγκαταλέγεται ήδη μεταξύ των μεγαλύτερων σεμιναριακών χώρων που διαθέτει η χώρα, με διοργανώσεις που έρχονται και από το εξωτερικό. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στους δέκα μόνο μήνες της λειτουργίας του, έχει φιλοξενήσει ή συνδιοργανώσει πάνω από 50 μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις. Η γκάμα μεγάλη αλλά πάντα επιλεκτικά ποιοτική.

Έχουν πραγματοποιηθεί από βραδιές αφήγησης παραμυθιών για μικρούς ή μεγάλους, μέχρι εκπαιδευτικά προγράμματα ανθοθεραπείας και από ομάδες συστημικής αναπαράστασης μέχρι πιστοποιημένα σεμινάρια νευρογλωσσικού προγραμματισμού (NLP). Στους φιλόξενους χώρους του Χείρωνα έχουν λάβει χώρα ως τώρα βιωματικά εργαστήρια Τάντρα, Μη Βίαιης Επικοινωνίας, Δραματοθεραπείας και μουσικής φιλοσοφίας. Επίσης, θεατρικές παραστάσεις, ομάδες ηχοθεραπείας με γκονγκ, workshop παρασκευής φυσικών καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης, αιθέριων ελαίων και αρωματοθεραπείας και άλλα πολλά. Σε συνεργασία με άλλους φορείς και διοργανωτές ο χώρος έχει φιλοξενήσει συνέδρια, προβολές ντοκιμαντερ και αξιόλογους εισηγητές μεθόδων αυτοβελτίωσης από άλλες χώρες.


Συνέντευξη με τον Ανδρέα Παλαιολόγο (Συνιδρυτής Εγχειρήματος ΧΕΙΡΩΝΑΣ)

– Ανδρέα, φτάνοντας κανείς στον Πολυχώρο Χείρωνα αντιλαμβάνεται πως από τα παλιά υλικά ενός εργοστασίου φτιάξατε έναν υπέροχο καινούριο χώρο. Τι σημαίνει για εσάς, «με παλιά υλικά δημιουργούμε κάτι νέο»;

Αυτή η φράση σε ένα μεταφορικό και συμβολικό επίπεδο, είναι πάρα πολύ επίκαιρη. Είναι αυτό που κατ’ ουσίαν επιχειρεί η ελληνική κοινωνία. Είμαι της άποψης ότι το παλιό δεν πρέπει να κρύβεται, όσο άσχημο κι αν είναι. Θα πρέπει να ενσωματώνεται στο νέο. Αυτή είναι η δική μου φιλοσοφία. Φυσικά χρειάζεται ταυτόχρονα οι δυνάμεις της προόδου να κάνουν τη δουλειά τους. Όσον αφορά το χώρο αυτόν εδώ που στεγάζει ολόκληρο το Εγχείρημα ΧΕΙΡΩΝΑΣ – μέσα σ’ ένα παλιό ακίνητο στη βιομηχανική ζώνη της Παιανίας – θέλαμε να δώσουμε το στίγμα μας και ως η νέα γενιά του τόπου, που επιστρέφουμε με κάποιες εμπειρίες και γνώσεις από το εξωτερικό – αλλά κυρίως με νέες ιδέες -, για να αγκαλιάσουμε το παλιό και να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε μέσα από αυτό.

– Παρατηρώντας τον χώρο, είδαμε ότι κάθε γωνιά έχει το συμβολισμό της. Πώς λειτουργούν τα σύμβολα μέσα στο Εγχείρημα Χείρωνας;

Ολόκληρο το Εγχείρημα Χείρωνας έχει σχεδιαστεί με τρόπο συμβολικό, αποτελείται από σύμβολα και χρησιμοποιεί τα σύμβολα. Είναι – θα λέγαμε – το ίδιο σχεδόν μια συλλογή συμβόλων. Και ο Πολυχώρος Χείρωνας που το στεγάζει είναι κι αυτός, ως κατασκευή, διαμόρφωση και διακόσμηση, μια συλλογή συμβόλων. Για παράδειγμα, οι τοίχοι εδώ αυτοί είναι φτιαγμένοι από υλικά κατεδαφίσεων, που επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε κατά την ανακαίνιση που πραγματοποιήσαμε. Πήραμε τα παλιά μπετά, τα τρίψαμε, τα διαμορφώσαμε και τα αναδείξαμε. Ο χώρος είναι φτιαγμένος έτσι, ώστε να μπαίνει φως από παντού. Τα φωτιστικά είναι βαλμένα σε συμβολική διάταξη. Όταν σχεδιάζαμε τους χώρους χρησιμοποιήσαμε, όσο γίνονταν, αρμονικές αναλογίες.

Δημιουργήσαμε με τη βοήθεια ενός νέου ταλαντούχου καλλιτέχνη, του Αλέξη Φιδετζή, συμβολικές τοιχογραφίες. Απεικονίσαμε το σοφό Κένταυρο Χείρωνα, που ενσαρκώνει το μυθολογικό Αρχέτυπο του θεραπευτή και τον Υδροχόο που έχει άμεση σχέση με την εποχή μας. Από μια αστρολογική-φιλοσοφική σκοπιά, ολόκληρη η ανθρωπότητα περνά, κάθε περίπου 2000 χρόνια, σε μια νέα εποχή και ένα άλλο αστρολογικό Αρχέτυπο γίνεται το κυρίαρχο συνειδησιακό Αρχέτυπό μας.

Τώρα λέγεται ότι βγαίνουμε από μια εποχή των Ιχθύων και εισερχόμαστε στην εποχή του Υδροχόου. Αυτός είναι ένας συμβολισμός. Η φιγούρα του Υδροχόου, που επιλέξαμε, είναι ο Γανυμήδης – ο οινοχόος των θεών. Είναι ο άνθρωπος με Α κεφαλαίο. Συμβολίζει, μεταξύ άλλων, την ανθρωπιά, τη φιλία, την ελευθερία, την ομαδικότητα, τα μεγάλα και τα ωραία στα οποία μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος και τα οποία κάνουν ταυτόχρονα τους μυθολογικούς θεούς να χαίρονται. Στην τοιχογραφία μας απεικονίζεται με ένα πυθάρι από το οποίο χύνεται θεϊκό νερό στη γη. Ο άνθρωπος παρουσιάζεται δηλαδή πλέον ως ένας διαμεσολαβητής μεταξύ του ουρανού και της γης – ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ του κάτω και του πάνω, της ύλης και του πνεύματος.

– Όταν σχεδιάζατε το χώρο είχατε στο μυαλό σας ότι ο Πολυχώρος Χείρωνας μπορεί να γίνει μια κοιτίδα αυτοκάθαρσης και αυτοβελτίωσης των ανθρώπων που θα έρθουν και θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του;

Ναι, είχαμε ακριβώς αυτό. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας αξιοπρεπής και όμορφος χώρος συνάντησης και συμβολικά να δωθεί επίσης χώρος σε διάφορες πραγματικά αξιόλογες αυτοθεραπευτικές ή αυτογνωσιακές τέχνες για να αναπτυχθούν, να ανθίσουν και να φανούν χρήσιμες σε κάθε αναζητητή. Για να βρίσκονται εδώ λογιών λογιών άνθρωποι και να συνδέονται μεταξύ τους, σε ένα άλλο επίπεδο, ως άνθρωπος με άνθρωπο, ασχέτως τι είναι καθένας εκεί έξω στον αγώνα της επιβίωσης.

Φτιάξαμε τον Πολυχώρο για να μαζευόμαστε όλοι μαζί γύρω από αυτά τα ενδιαφέροντα θέματα – τη θεραπεία, την τέχνη, τη φιλοσοφία, την πνευματικότητα – να μοιραζόμαστε, να μαθαίνουμε, να συνεργαζόμαστε, να εξασκούμαστε, να γίνονται μέσα μας ζυμώσεις. Ασχέτως αν υπάρχει, κάθε δεδομένη στιγμή, κάποιος εισηγητής ή συντονιστής στο κέντρο μιας ομάδας, όλες οι εκδηλώσεις που διοργανώνουμε ή φιλοξενούμε εδώ γίνονται σε πνεύμα φιλίας, ελευθερίας και ισότητας. Ο Πολυχώρος Χείρωνας είναι ένας χώρος συνεύρεσης, με επίκεντρο το ΧΕΙΡΩΝΑ που συμβολίζει τη δύναμη της αυτοθεραπείας, μέσα μας – μέσα σε κάθε άνθρωπο.

Τα «κλαδιά» του Εγχειρήματος ΧΕΙΡΩΝΑΣ δεν είναι μόνο αυτά που σας παρουσιάσαμε. Μία σειρά από καινούριες δράσεις, υπηρεσίες και προϊόντα έρχονται να ενταχθούν με την έλευση του καλοκαιριού. Μέχρι τότε, αφήστε το ΧΕΙΡΩΝΑ να ακουμπήσει στη ζωή σας τα θεραπευτικά του δώρα! Καλή περιήγηση!

Περισσότερες πληροφορίες για τα σεμινάρια και τις δράσεις θα βρείτε στον ιστοσελίδα του πολυχώρου καθώς και στην Εναλλακτική Ατζέντα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μπορούμε να αποφύγουμε την άνοια αν μάθουμε μια νέα γλώσσα;
Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου
Κάποιες φορές δεν μπορείς να πιστέψεις αυτό που βλέπεις, πρέπει να πιστέψεις αυτό που αισθάνεσαι
Έρευνα: Το «αντικοινωνικό» χαρακτηριστικό που θεωρείται σημάδι ευφυίας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση