Δεν έχει σημασία πόσες φορές την έχουμε γευτεί, πάντα μας πληγώνει. Και το χειρότερο, μας κάνει να χάνουμε όση αυτοπεποίθηση διαθέταμε πριν. Αυτοί οι δύο παράγοντες δημιουργούν την ιδανική φούσκα, για να ζούμε μια ζωή μεταμέλειας και χαμένων ευκαιριών. Αλλά είτε προσπαθείτε να εφαρμόσετε μια επιχειρηματική ιδέα, να πείσετε άλλους να στηρίξουν τον σκοπό σας, είτε απλά ζητάτε κάποιον/α σε ραντεβού, η απόρριψη μπορεί να αποτελέσει βοηθητικό σκαλοπάτι, αντί για εμπόδιο. Αν μπορείτε να αλλάξετε την οπτική σας ως προς την απόρριψη, τότε μπορείτε να αλλάξετε και τη συνολική σας οπτική.
«Η απόρριψη δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα απαραίτητο βήμα στην αναζήτηση της επιτυχίας» – Bo Bennett
Advertisment
Πριν μιλήσουμε για την αντιμετώπιση της απόρριψης, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η απόρριψη σχετίζεται κυρίως με το τι συμβαίνει στο κεφάλι σας.
Βέβαια, προκαλείται από ένα εξωτερικό γεγονός, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι αυτό που συμβαίνει στο δικό σας μυαλό αμέσως μετά.
• Κατηγορείτε τον εαυτό σας;
• Λέτε στον εαυτό σας ότι τελικά δεν είστε αρκετά καλοί;
Advertisment
• Ή τη βλέπετε ως βοηθητικό σκαλοπάτι για κάτι σπουδαιότερο, κατανοώντας ότι για να φτάσετε στην επιτυχία, χρειάζεται να έρθετε αντιμέτωποι με κάποια απόρριψη;
Έχοντας εργαστεί σε επιχειρηματικό περιβάλλον, έχω αναπτύξει μια στενότερη σχέση με την απόρριψη. Είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που ποτέ δεν θα καταλάβετε 100%, αλλά που μπορείτε σίγουρα να μάθετε να αντιμετωπίζετε με παραγωγικό τρόπο, περίπου όπως και με τα αρνητικά συναισθήματα του φόβου ή του θυμού.
Και για μένα, αυτό που οδήγησε στην τελειοποίηση της τέχνης του να αντιμετωπίζω την απόρριψη ήταν πραγματικά μια απλή ιδέα. Αν αντιληφθείτε ότι αυτή ιδέα ισχύει και για πολλά άλλα πράγματα στη ζωή, θα αλλάξει την οπτική σας πάνω στην απόρριψη για πάντα. Αντί να την δείτε ως κάτι που θα σας ρίξει κάτω, με περίπτωση να μην σηκωθείτε ποτέ ξανά, μπορείτε να την αντιληφθείτε ως ένα επώδυνο γεγονός που τελικά σας κινητοποιεί να προχωράτε μπροστά.
Πώς μπορεί ένα σύστημα στόχων που βασίζεται σε αριθμούς να σας βοηθήσει να μετατρέψετε την απόρριψη σε παιχνίδι
Θα αναφερθώ ξανά στο επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο εργαζόμουν και συγκεκριμένα στις πωλήσεις. Εκεί έπρεπε να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους μέσω διάφορων μεθόδων, όπως μέσω απροειδοποίητων τηλεφωνημάτων. Οι πωλήσεις, πάντως, αποτελούν ένα παιχνίδι αριθμών. Και είναι γεμάτο απορρίψεις. Συνεπώς, τι κάναμε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την απόρριψη; Μετά από λίγο καιρό, μετρούσαμε τα πόσα «όχι» λαμβάναμε, μέχρι να ακούσουμε ένα «ναι».
Οπότε κάθε φορά που παίρναμε ένα όχι, θα το καταγράφαμε, λέγοντας στον εαυτό μας ότι πλησιάζουμε σε ένα ναι. Μετατρέπαμε δηλαδή την απόρριψη σε μέθοδο μέτρησης της παραγωγικότητας. Θα το επαναλάβω λοιπόν: μετατρέπαμε το «όχι» σε ένα επιθυμητό, παραγωγικό αποτέλεσμα. Αυτό άλλαξε τη συνολική οπτική μου ως προς την απόρριψη. Και όχι μόνο όταν εργαζόμουν στις πωλήσεις, αλλά εφάρμοσα αυτή μου την ιδεολογία σε ό,τι άλλο έκανα μετά.
Αυτό το κόλπο μετατρέπει το σκληρό ταξίδι της επίτευξης στόχων σε ένα εθιστικό παιχνίδι πιθανοτήτων. Με αυτό τον τρόπο μεταμορφώνετε τη σχέση σας με την απόρριψη για πάντα, απαλύνοντας την εμπειρία όταν εμφανίζεται και αυξάνοντας την πιθανότητα επιτυχίας κατά δέκα φορές περισσότερο.
Ποιο είναι το δικό σας νούμερο;
Οπότε, η ερώτησή μου προς εσάς είναι η εξής: Ποιος είναι ο δικός σας αριθμός; Πιθανότατα να μην έχετε καμία ιδέα τώρα, αλλά αν συνεχίσετε, θα πάρετε κι εσείς ένα ναι. Και μπορεί να σκέφτεστε: «Κι αν δεν πάρω κανένα ναι;».
Το εντυπωσιακό είναι ότι όλοι έχουμε έναν αριθμό. Ο δικός σας μπορεί να είναι μεγαλύτερος από κάποιου άλλου, που σημαίνει ότι χρειάζεται να έρθετε αντιμέτωποι με περισσότερες απορρίψεις, πριν καταφέρετε τον στόχο σας, είτε εξαιτίας λιγότερων εμπειριών, δεξιοτήτων, συνδέσεων, ατυχίας ή άλλων παραγόντων, αλλά και πάλι θα έχετε έναν αριθμό μετά τον οποίο θα πάρετε το «ναι» σας.
Άρθρο του Matt Valentine