Πώς να διαβάζετε γρηγορότερα, για περισσότερη γνώση με λιγότερη προσπάθεια

Και ποιος δεν θα ήθελε να διαβάζει γρηγορότερα; Διαβάζουμε για αμέτρητους λόγους:Advertisment • Διαβάζουμε για να αναπτύξουμε νέες δεξιότητες, να μάθουμε στρατηγικές, έννοιες και

Πώς να διαβάζετε γρηγορότερα, για περισσότερη γνώση με λιγότερη προσπάθεια

Και ποιος δεν θα ήθελε να διαβάζει γρηγορότερα;

Διαβάζουμε για αμέτρητους λόγους:

Advertisment

• Διαβάζουμε για να αναπτύξουμε νέες δεξιότητες, να μάθουμε στρατηγικές, έννοιες και άλλα θέματα

• Διαβάζουμε άρθρα και blog για πρόσφατες ειδήσεις και πληροφορίες πάνω σε ένα θέμα

• Διαβάζουμε λογοτεχνία, για να βυθιστούμε μέσα στις αγαπημένες μας ιστορίες

Advertisment

Και ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα ή αργά διαβάζετε, το πιθανότερο είναι να ότι υπάρχει περιθώριο ακόμα για να γίνετε πιο παραγωγικοί αναγνώστες.  Φανταστείτε να μπορούσατε να διαβάσετε ένα νέο μη-λογοτεχνικό ή λογοτεχνικό βιβλίο στο μισό χρόνο ή να μπορούσατε να ρίξετε μια καλή ματιά σε ένα εγχειρίδιο με αρκετά λιγότερη προσπάθεια, ενώ παράλληλα να διατηρούσατε το ίδιο επίπεδο συγκράτησης; Η αξία είναι ανυπολόγιστη. Και είναι κάτι που μπορείτε να μάθετε να κάνετε με ελάχιστα κόλπα και λίγη σκληρή δουλειά.

«Το διάβασμα είναι για το μυαλό, ό,τι και η άσκηση για το σώμα» – Joseph Addison

Αρχικά, η γρήγορη ανάγνωση βασίζεται στην αναγνώριση των αναγνωστικών σας συνηθειών. Πώς διαβάζετε; Που διαβάζετε; Προσπαθείτε να διαβάζετε συχνά ή όποτε βρεθεί η ευκαιρία; Έχετε κάνει κάποια εσωτερική αναζήτηση ή όχι; Αν δεν έχετε καταφέρει μια στενότερη σχέση με τον αληθινό σας εαυτό, τότε ίσως δυσκολευτείτε να συγκεντρωθείτε και να συγκρατείτε πληροφορίες, καθώς δεν θα γνωρίζετε τα «κουμπιά» σας καλύτερα (ο διαλογισμός είναι μια υπέροχη επιλογή εδώ).

Μετά από αυτή τη, σημαντική παρόλα αυτά, υποσημείωση, παρακάτω υπάρχει μια συλλογή tips και στρατηγικών, τοποθετημένα σε λογική σειρά, που θα σας επιτρέψουν να διαβάζετε γρηγορότερα, ενώ παράλληλα θα συγκρατείτε την ίδια ποσότητα πληροφοριών.

1. Ανακαλύψτε την ταχύτητα ανάγνωσής σας

Προσπαθήστε να χρονομετρήσετε σε πόση ώρα διαβάζετε μια σελίδα ενός βιβλίου, χωρίς όμως να βιάζεστε παραπάνω απ’ ότι συνήθως και καταγράψτε το χρόνο. Αν δεν γνωρίζετε τον αρχικό σας ρυθμό, δεν θα γνωρίζετε και πόσο έχετε βελτιωθεί. Όμως, μη σταματήσετε εκεί. Δοκιμάστε να μειώσετε ελάχιστα τον χρόνο σας την επόμενη φορά και με όσες επαναλήψεις χρειαστούν, για να το πετύχετε. Καταγράψτε τον χρόνο σας κάθε φορά, ώστε να βεβαιωθείτε ότι κάνετε κάποια πρόοδο.

2. Μάθετε να διαβάζετε χωρίς να λέτε από μέσα σας τις λέξεις

Το επόμενο βήμα είναι ίσως και το σημαντικότερο απ’ όλα. Όταν διαβάζουμε, τις περισσότερες φορές τα λέμε «φωναχτά από μέσα μας», δηλαδή προφέρουμε νοητά τις λέξεις στον εαυτό μας καθώς διαβάζουμε, ακόμα κι αν δεν μιλάμε κανονικά. Το πρόβλημα είναι ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος με αυτό τον τρόπο για να διαβάσουμε τις λέξεις. Γι’ αυτό και η αναπροσαρμογή αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην ταχύτητα ανάγνωσής μας. Αυτή βέβαια η συνήθεια εγκαθίσταται από πολύ μικρή ηλικία, οπότε θα χρειαστεί χρόνος για να την αναπροσαρμόσουμε. Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το πετύχετε.

Δοκιμάστε να διαβάσετε μία μόνη λέξη, ενώ παράλληλα προσπαθείστε να συγκρατήσετε την ανάγκη σας να την προφέρετε από μέσα σας. Θα αρχίζετε να παρατηρείτε μικρές κινήσεις στο στόμα και το λαιμό σας ως μέρος της διαδικασίας, αλλά με τον καιρό, θα γίνει πιο εύκολο και θα αρχίζετε να διαβάζετε χωρίς αυτές. Αυτό είναι, όπως προείπαμε, το δυσκολότερο κομμάτι, οπότε μην ανησυχείτε αν σας παίρνει αρκετό χρόνο. Αξίζει την προσπάθεια. Απλά προσπαθήστε να την εξασκήσετε κάθε φορά που διαβάζετε κάτι και θα κάνετε πολύ γρήγορα πρόοδο.

3. Ακολουθήστε το δείκτη σας

Πρόκειται για άλλο ένα σημαντικό tip και δεν χρειάζεται καθόλου χρόνος ή ενέργεια για να το εφαρμόσετε (απλά χρειάζεται να το θυμάστε). Καθώς διαβάζετε, ακολουθήστε το δείκτη σας. Αυτό αποδεικνύεται χρήσιμο για διάφορους λόγους, ένας εκ των οποίων είναι ότι κάνοντάς το, έχετε τη δυνατότητα να βλέπετε παραστατικά και να διατηρείτε το ρυθμό ανάγνωσης, να επιλέγετε την ταχύτητα, μόλις καταλαβαίνετε ότι επιβραδύνετε. Αυτό από μόνο του θα βελτιώσει την ταχύτητα ανάγνωσης σε αξιοσημείωτο βαθμό.

Επιπλέον, θα μειώσετε και τις περιπτώσεις της επιστροφής στην ίδια γραμμή και την πιθανότητα να μπερδευτείτε για το πού είχατε μείνει, κάτι που συχνά μας κάνει να χάνουμε τη συγκέντρωσή μας και να χάνουμε έτσι και χρόνο.

4. Εκπαιδεύστε τα μάτια σας να μειώνουν την κίνησή τους

Πρόκειται για ένα πολύ απλό κόλπο, που βασίζεται σε μια συνηθισμένη συνήθεια ανάγνωσης. Όταν διαβάζουμε, τα μάτια μας μεταπηδούν από εκεί και από εδώ, τριγύρω, χωρίς έναν συγκεκριμένο τρόπο ή μοτίβο. Κινούνται μπροστά, πάνω, πάλι πίσω και ξαναχάνονται και όλες αυτές οι επιπλέον κινήσεις μας επιβραδύνουν και συχνά μας αποσπούν από το περιεχόμενο του βιβλίου.

Την επόμενη φορά που θα κάτσετε να διαβάσετε, παρατηρήστε πώς κινούνται τα μάτια σας. Το πιθανότερο είναι να δυσκολευτείτε στην αρχή να κινήσετε τα μάτια σας μόνο σε ευθεία γραμμή. Ωστόσο, εξασκώντας το «σκανάριμα» από τα αριστερά μόνο προς τα δεξιά σε ευθεία γραμμή και πάλι πίσω, μπορείτε να μειώσετε την περιφερειακή όραση και να μειώσετε δραστικά την ταχύτητα της ανάγνωσής σας.

Διάβασμα, διάβασμα και πάλι διάβασμα!

Αν είστε λάτρεις του βιβλίου, ίσως έχετε βρει τις δικές σας τεχνικές για να διαβάζετε γρηγορότερα. Βέβαια, όλοι οι βιβλιοφάγοι έχουν πάντα το ίδιο παράπονο: τόσα πολλά βιβλία, τόσος λίγος χρόνος! Οπότε οι παραπάνω συμβουλές ίσως σας βοηθήσουν έστω και λίγο να εξερευνήσετε περισσότερο και γρηγορότερα τον κόσμο του βιβλίου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η Ιστορία του Λεωνίδα και της Μαρίας: Ένα Μάθημα Προσφοράς και Αποτυχημένου Μάρκετινγκ
home-sun
dolce-attica-riviera
Γιατί φιλιόμαστε; Η επιστήμη πίσω από την πιο διαδεδομένη κίνηση των ανθρώπων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση