Το λιοντάρι και ο άνθρωπος: Μια σύντομη ιστορία για σκέψη…

Ένα λιοντάρι κάποτε επιθυμούσε να γνωρίσει τους ανθρώπους καλύτερα, ήθελε να τους ρωτήσει γιατί το αποκαλούν το αγριότερο από όλα τα ζώα. Ήθελε να

Το λιοντάρι και ο άνθρωπος: Μια σύντομη ιστορία για σκέψη...

Ένα λιοντάρι κάποτε επιθυμούσε να γνωρίσει τους ανθρώπους καλύτερα, ήθελε να τους ρωτήσει γιατί το αποκαλούν το αγριότερο από όλα τα ζώα. Ήθελε να μάθει περισσότερα πράγματα για τον τρόπο ζωής τους και αποφάσισε μία μέρα να τους πλησιάσει και να μάθει όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούσε. Αφού απομακρύνθηκε από τη ζούγκλα, άρχισε να περπατάει μέχρι να φτάσει στην πρώτη πόλη. Μόλις βρήκε έναν άνθρωπο, αποφάσισε να τον γνωρίσει και να συστηθεί. Εκείνος μόλις είδε το λιοντάρι, σάστισε και άρχισε να τον παρακαλάει:

– Σε παρακαλώ, μη με φας! Άφησέ με να ζήσω!

Advertisment

– Μη φοβάσαι, του είπε εκείνο, δεν έχω κακές προθέσεις. Επιθυμώ να έρθω σε επαφή με τον πολιτισμό των ανθρώπων και προσπαθώ να βρω κάποιον από αυτούς ώστε να με βοηθήσει να τους γνωρίσω καλύτερα. Έχω μεγάλη περιέργεια να μάθω ποιοι είναι εκείνοι που με χαρακτηρίζουν το πιο άγριο ζώο στη ζούγκλα.

– Δείξε μου εμπιστοσύνη! του είπε εκείνος. Θα σε βοηθήσω εγώ, ό,τι χρειάζεσαι μπορείς να με ρωτάς.

Προχωρώντας, το λιοντάρι έριχνε με προσοχή το βλέμμα του και παρατηρούσε πολυκατοικίες και πάρκα γεμάτα παιδιά, σχολείο και ψηλά κτήρια. Ξαφνικά, τα μάτια του πέφτουν σε ένα δάσος το οποίο εκείνη τη στιγμή είχε παραδοθεί στις φλόγες.

Advertisment

– Γιατί το δάσος αυτό καίγεται; ρώτησε τον άνθρωπο.

– Υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν φωτιές και κατακαίνε τα δάση. Είναι λυπηρό, αλλά αυτό το γεγονός συμβαίνει κάθε χρόνο.

– Αλήθεια; είπε το λιοντάρι και σιώπησε.

Προχωρώντας, το λιοντάρι παρατήρησε μία θάλασσα μαύρη με ψάρια να ανασύρονται από αυτή και να πεθαίνουν στην ακτή. Γεμάτος απορία, γύρισε και ρώτησε τον άνθρωπο τι συμβαίνει.

– Είναι ξανά ένα λυπηρό θέαμα και γεγονός, απάντησε εκείνος. Θάλασσες ολόκληρες δηλητηριάζονται από πετρέλαια που ρίχνουν είτε άνθρωποι εσκεμμένα, είτε πλοία. Οι θάλασσες δηλητηριάζονται, τα ψάρια όλα γεμίζουν ασθένειες και πεθαίνουν με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο κύκλος της ζωής.

– Είναι πράγματι τραγικό, αποκρίθηκε το λιοντάρι.

Προχώρησαν παρακάτω και το λιοντάρι είδε σε ένα βουνό ολόκληρα κοπάδια από κατσίκια, γουρούνια και πρόβατα. Ρώτησε τον άνθρωπο για ποιο λόγο είναι μαζεμένα όλα μαζί.

– Πάνε για σφαγή, αποκρίθηκε εκείνος. Υπάρχουν μάλιστα ειδικές ημέρες στις οποίες οι άνθρωποι καταναλώνουν υπερβολικά το κρέας των ζώων και γίνονται μαζικά χιλιάδες σφαγές γιατί οι άνθρωποι θέλουν με τις σάρκες τους να γιορτάσουν και να στολίσουν τραπέζια.

Προχώρησαν παρακάτω και το λιοντάρι είδε δέντρα ξεριζωμένα και στη θέση τους πολυκατοικίες που είχαν αντικαταστήσει το πράσινο.

– Η απληστία του ανθρώπου, σχολίασε ο άνθρωπος, που τον οδηγεί πολλές φορές στο να καταστρέφει τα πάντα και να απομακρύνεται από τη φύση.

Το λιοντάρι σκεπτόμενο όλα αυτά που είχε δει, γύρισε και ρώτησε τότε τον άνθρωπο:

– Ποιος είναι ο πραγματικά άγριος; Εσείς ή τα λιοντάρια;

Photo: Author/Depositphotos

Latest posts by Μαρία Σκαμπαρδώνη (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πράξεις καλοσύνης που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας
Γκάντι: Για να σταματήσει η φυσική βία πρέπει πρώτα να σταματήσει η παθητική βία
Ο Αρίν και το δικαστήριο | Μια ιστορία για τις αξίες και το πραγματικό νόημα της δικαιοσύνης
Μην ελέγχετε με φόβο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση