,

Τα 9 σημαντικότερα Ομοιοπαθητικά για την αλλεργική ρινίτιδα και πώς θα επιλέξετε το σωστό

Μέσα σ’ όλα τα ωραία της άνοιξης, άρχισαν δυστυχώς και οι αλλεργίες, τα μάτια που φαγουρίζουν και τρέχουν, τα φτερνίσματα, όλα αυτά τα… ωραία!

Τα 9 σημαντικότερα Ομοιοπαθητικά για την αλλεργική ρινίτιδα και πώς θα επιλέξετε το σωστό

Μέσα σ’ όλα τα ωραία της άνοιξης, άρχισαν δυστυχώς και οι αλλεργίες, τα μάτια που φαγουρίζουν και τρέχουν, τα φτερνίσματα, όλα αυτά τα… ωραία! Και όπως κάθε άνοιξη, έτσι και φέτος, με ρωτούν «Δεν θέλω να παίρνω συνέχεια αντιισταμινικά, με κάνουν να αισθάνομαι περίεργα και κάποιες φορές με κοιμίζουν – ξέρετε κάποιο ομοιοπαθητικό να πάρω;»

Αν έχετε στο σπίτι ομοιοπαθητικό φαρμακείο, παρατηρήστε καλά τα συμπτώματα και επιλέξτε από τα εξής σκευάσματα:

1. Aconitum

Σημαντικό στοιχείο για τη χρήση του Aconitum είναι το ξαφνικό ξεκίνημα των συμπτωμάτων. Το κεφάλι είναι βαρύ και «καίει», τα μάτια είναι ερεθισμένα με αίσθημα άμμου, και υπάρχει φωτοευαισθησία, δακρύρροια και έντονο φτέρνισμα. Η μύτη είναι βουλωμένη και το στόμα μάλλον στεγνό. Συχνά παρατηρείται και πονοκέφαλος ανάμεσα στα μάτια.

Advertisment

2. Allium cepa

Το Allium cepa θα βοηθήσει πολύ στην αλλεργική ρινίτιδα όταν έχετε πάρα πολλές λεπτές/όξινες μύξες που ερεθίζουν τη μύτη, από την άλλη όμως η δακρύρροια ΔΕΝ οδηγεί σε ιδιαίτερο ερεθισμό των ματιών. Περαιτέρω χαρακτηριστικά είναι το συχνό φτέρνισμα και ο πονοκέφαλος κυρίως στο μέτωπο, καθώς και μια γενική βελτίωση στον καθαρό αέρα ή όταν χρησιμοποιούνται δροσερές κομπρέσες.

3. Arsenicum album

Σκεφτείτε το Arsenicum album αν υπάρχει επαναλαμβανόμενο βίαιο φτέρνισμα με λεπτές εκκρίσεις που ερεθίζουν μύτη και άνω χείλος – ο ασθενής αισθάνεται όμως τη μύτη μάλλον βουλωμένη. Τα μάτια είναι ερεθισμένα και ευαίσθητα στο φως. Υπάρχει επιδείνωση στον καθαρό αέρα και βελτίωση μέσα στο σπίτι και με ζεστές κομπρέσες. Μερικές φορές παρατηρείται και πονοκέφαλος με ή χωρίς φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής.

4. Euphrasia

Η Euphrasia ταιριάζει όταν τα συμπτώματα είναι εντονότερα στα μάτια παρά στη μύτη: τα μάτια είναι κόκκινα και ερεθισμένα, «κολυμπούν» στα δάκρυα και ανοιγοκλείνουν συχνά. Η μύξες τρέχουν αλλά δεν ερεθίζουν ιδιαίτερα τη μύτη. Συχνά υπάρχει επίσης πονοκέφαλος και αίσθημα κούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα βρείτε την Euphrasia και σε μορφή κολλύριου για εξωτερική χρήση σε αλλεργικά συμπτώματα. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αραιωμένο βάμμα Euphrasia για πλύσεις των ματιών καθώς ξεκουράζει τα μάτια και καταπραΰνει τον ερεθισμό.

Advertisment

5. Ferrum phosphoricum

Και εδώ είναι ερεθισμένα τα μάτια με αίσθηση άμμου μέσα, οι εκκρίσεις από τη μύτη είναι λεπτόρρευστες. Χαρακτηριστική είναι η βελτίωση με δροσερές κομπρέσες.

6. Galphimia glauca

Αν πραγματικά τίποτα άλλο δεν ταιριάζει στην εικόνα σας, μια καλή επιλογή είναι η Galphimia glauca. Το σκεύασμα αυτό είναι γενικά αντιαλλεργικό και απαλύνει τα συμπτώματα με φυσικό τρόπο. Επιλέξτε το μόνο αν δεν βρίσκετε σε αυτόν τον οδηγό άλλη περιγραφή που να είναι κοντά στα συμπτώματά σας.

7. Nux vomica

Η Nux vomica είναι από τα κυριότερα σκευάσματα για την αλλεργική ρινίτιδα και ταιριάζει πολύ σε εργατικά και τελειομανή άτομα. Χαρακτηριστικά παρατηρούμε πονοκέφαλο, ευαισθησία των ματιών στο φως, και μπούκωμα της μύτης που αλλάζει πλευρές. Η μύτη είναι κυρίως μπουκωμένη τη νύχτα ενώ τη μέρα οι μύξες τρέχουν. Η φαγούρα είναι δύσκολο να εντοπιστεί ακριβώς αλλά επηρεάζει μάτια, αυτιά, ουρανίσκο και λαιμό.

8. Rhus toxicodendron

Τα μάτια είναι πρησμένα, ερεθισμένα και τα βλέφαρα κολλούν μεταξύ τους. Χαρακτηριστικό είναι το φτέρνισμα με κοκκινισμένη μύτη, και η δακρύρροια που χειροτερεύει στο φως. Μια περαιτέρω ιδιαιτερότητα είναι η βελτίωση της γενικής κατάστασης όταν κινείται ο ασθενής ή/και όταν χρησιμοποιεί ζεστές κομπρέσες π.χ. στη μύτη ή στα μάτια.

9. Wyethia

Επιλέξτε Wyethia αν έχετε κνησμό (φαγούρα) εκτός από τη μύτη και στα αυτιά, έντονα στον ουρανίσκο και στο λαιμό.

Ο οδηγός αυτός δεν είναι με σειρά «σπουδαιότητας», αλλά απλά με αλφαβητική σειρά. Κάτω από το κάθε σκεύασμα βλέπετε και τα συμπτώματα ή αλλιώς την «ομοιοπαθητική εικόνα» που υποστηρίζει ιδανικά την εκάστοτε επιλογή. Επιλέξτε αυτό που μοιάζει περισσότερο με την εικόνα των συμπτωμάτων που παρατηρείτε!

Αν π.χ. αναφέρεται βελτίωση στον καθαρό αέρα και ο ασθενής ήταν μέσα όλη μέρα, ας βγει έξω για ένα τεταρτάκι ώστε να έχετε μια παραπάνω πολύτιμη πληροφορία και να μπορέσετε να επιλέξετε σωστά. Όσο πιο κοντά είναι το σκεύασμα στην πραγματική σας εικόνα, τόσο πιο άμεσα θα είναι και τα αποτελέσματα που θα δείτε!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ψωρίαση: Ποια άλλα όργανα μπορεί να επηρεάσει εκτός από το δέρμα
Πάρκινσον : Η εξέταση που προβλέπει τη νόσο 7 χρόνια πριν τα συμπτώματα
Διπολική διαταραχή: Μπορούν να απαλλαγούν από τα συμπτώματα οι πάσχοντες; Έρευνα απαντά
Έρευνα: Από μητέρα σε παιδί το Αλτσχάιμερ; Ο ρόλος της κληρονομικότητας για την εμφάνιση της νόσου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση