Οξεία Λαρυγγίτιδα: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί με την Ομοιοπαθητική και όχι με κορτιζόνη

H οξεία λαρυγγίτιδα απασχολεί συχνά τους γονείς μικρών παιδιών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ψυχρής εποχής και σε γρήγορες αλλαγές του καιρού και της

Οξεία Λαρυγγίτιδα: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί με την Ομοιοπαθητική και όχι με κορτιζόνη

H οξεία λαρυγγίτιδα απασχολεί συχνά τους γονείς μικρών παιδιών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ψυχρής εποχής και σε γρήγορες αλλαγές του καιρού και της υγρασίας στην ατμόσφαιρα. Ήδη, η διάγνωση «Οξεία Λαρυγγίτιδα» προκαλεί λίγο δέος, σωστά;

Δημιουργείται η εντύπωση μιας εξαιρετικά απειλητικής ασθένειας… αλλά στην πραγματικότητα η λαρυγγίτιδα, παρ΄ότι εντυπωσιακή, ΔΕΝ είναι επικίνδυνη στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Και μην ξεχνάτε, στην Ιατρική ό,τι δεν είναι χρόνιο, το ονομάζουμε «οξύ»!

Advertisements

Η οξεία λαρυγγίτιδα ανήκει στις καλύτερες ενδείξεις για ομοιοπαθητική θεραπεία. Μπορείτε με καλή παρατήρηση να αποφύγετε την κορτιζόνη στις περισσότερες περιπτώσεις. Αν έχετε στο σπίτι ομοιοπαθητικό φαρμακείο, καθησυχάστε και παρατηρήστε καλά το παιδί σας και επιλέξτε από τα παρακάτω σκευάσματα. Και μην ξεχνάτε: όπως σε κάθε οξύ περιστατικό, ιδιαίτερα στην αρχή, το παιδί μπορεί να χρειαστεί μια δόση του ομοιοπαθητικού κάθε 15-30 λεπτά, μέχρι να δείξει εμφανή βελτίωση.

Η δυναμοποίηση που συστήνουμε για οικιακή χρήση είναι γενικά η 30CH• εξοικειωμένα άτομα χρησιμοποιούν και την 200CH ιδιαίτερα αν η εικόνα είναι πολύ ξεκάθαρη ή τα συμπτώματα πολύ δραματικά.

1. Aconitum

Πρόκειται για σημαντικότατο σκεύασμα που δεν πρέπει να λείπει από το ομοιοπαθητικό φαρμακείο. Δίνεται σχεδόν πάντα σε ξαφνικό ξεκίνημα των συμπτωμάτων, συνήθως τη νύχτα. Το παιδί ξυπνάει ξαφνικά με έντονο ξηρό, σπασμωδικό βήχα και δείχνει πολύ αγχωμένο με διάπλατα ανοιχτά μάτια.

Δεν θέλει και δεν μπορεί να μείνει μόνο. Το στόμα του είναι ξηρό και το παιδί διψάει, ζητάει νερό. Ακόμη και αν δεν ταιριάζουν απόλυτα τα συμπτώματα, το Aconitum δίνεται πολύ συχνά εφόσον ο λαρυγγικός βήχας ξεκίνησε ξαφνικά – ενδεχομένως να συνεχίσετε με άλλο σκεύασμα που να ταιριάζει καλύτερα στα συμπτώματα.

Advertisements

2. Spongia

Πολύ σημαντικό σκεύασμα για την λαρυγγίτιδα, χρησιμοποιείται συχνά μετά το Aconitum αλλά αν η εικόνα ταιριάζει από την αρχή, μπορεί και να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και να λύσει το πρόβλημα. Επιλέξτε Spongia, αν το παιδί σας έχει έντονη βραχνάδα ή απώλεια φωνής, με υλακώδη βήχα – ακούγεται δηλαδή σαν γάβγισμα σκύλου ή φώκιας.

Επίσης, χαρακτηριστική για χρήση Spongia είναι η δύσπνοια: ιδιαίτερα στην εισπνοή,  μοιάζει να υπάρχει δυσκολία στην εισροή αέρα στους πνεύμονες. Πολλοί γονείς παρατηρούν και ήχο σαν «κοκοράκι» όταν εισπνέει κλαίγοντας το παιδί τους. Η επιλογή του Spongia στηρίζεται περαιτέρω αν παρατηρήσετε βελτίωση του βήχα και της διάθεσης του παιδιού όταν πίνει ζεστά ροφήματα ή τρώει κάτι ζεστό. Αντίθετα, τα συμπτώματα επιδεινώνονται τις νυχτερινές ώρες, όταν πιει κάτι κρύο ή εκτεθεί σε κρύο και όταν συγχυστεί το παιδί.

3. Hepar sulphuris

Σκεφτείτε το Hepar sulphuris αν δεν έχετε δει επαρκή βελτίωση παρά τη επανειλημμένη χρήση Aconitum και Spongia. Χαρακτηριστικά στην εικόνα του Hepar sulphuris ταιριάζει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο κρύο: το παιδί θέλει να είναι σκεπασμένο ή τυλιγμένο σε κουβέρτες και δείχνει γενικά πολύ εκνευρισμένο και κακοδιάθετο. Μόλις ξεσκεπάζεται δείχνει να χειροτερεύει, καθώς και σε κάθε έκθεση σε κρύο ή σε ρεύμα. Αντίθετα, παρατηρείτε βελτίωση με εισπνοές ζεστών υδρατμών και στη ζεστασιά.

4. Belladonna

Αν και πολύ γνωστό και σκεύασμα που συνταγογραφείται συχνά, η Belladonna χρησιμοποιείται μάλλον σπάνια στην οξεία λαρυγγίτιδα. Σκεφτείτε την όμως αν η εικόνα του παιδιού σας ταιριάζει καλά με την εξής περιγραφή: άγριος ξηρός βήχας συνήθως σε κρίσεις, κατακόκκινο πρόσωπο και μάτια που γυαλίζουν με βλέμμα μάλλον απλανές. Το παιδί προτιμά να έχει την ησυχία του και ενοχλείται εμφανώς όσο το «πασπατεύουμε» στο λαιμό ή το πηγαινοφέρνουμε, ηρεμεί καλύτερα στη ζεστασιά και στο κρεβατάκι του.

5. Drosera

Η Drosera δίνεται σε ξηρό, λαρυγγικό βήχα όταν συνοδεύεται από εμετό και ιδιαίτερα όταν παρατηρείτε πως το παιδί ξεκινά να βήχει μόλις ξαπλώσει ή λίγο αφότου ξαπλώσει. Η χειρότερη φάση παρατηρείται γύρω στα μεσάνυχτα και λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Παρατηρούνται κρίσεις βήχα με κόψιμο της ανάσας και σχεδόν μπλάβισμα του προσώπου, αλλά χωρίς ιδιαίτερο φόβο ή άγχος του παιδιού. Τα παιδιά που χρειάζονται Drosera βελτιώνονται όταν ανακάθονται και στον καθαρό αέρα (μπαλκόνι) και χειροτερεύουν χαρακτηριστικά όταν ξαπλώνουν και όταν μιλούν ή τρώνε.

Καλή επιτυχία λοιπόν! Επιλέξτε το σκεύασμα που μοιάζει περισσότερο με την εικόνα των συμπτωμάτων που παρατηρείτε στο παιδί σας. Αν π.χ. αναφέρεται βελτίωση στον καθαρό αέρα και έχετε κρατήσει το παιδί συνέχεια μέσα, βγάλτε το στο μπαλκόνι για ένα τεταρτάκι ώστε να έχετε μια παραπάνω πολύτιμη πληροφορία και να μπορέσετε να επιλέξετε καλύτερα. Όσο πιο κοντά είναι το σκεύασμα στην πραγματική του εικόνα, τόσο πιο άμεσα θα είναι και τα αποτελέσματα που θα δείτε!

Ακόμη και αν ΔΕΝ τα καταφέρετε επαρκώς μόνο με τη χρήση ομοιοπαθητικών, κάνοντας συχνές εισπνοές με υδρατμούς και δίνοντας τακτικά ιβουπροφαίνη σε σιρόπι (π.χ. Algofren ή Nurofen, έχει πολύ καλή αντιφλεγμονώδη δράση) για 1-2 μέρες, μπορείτε σχεδόν πάντα να αποφύγετε την κορτιζόνη, το νοσοκομείο και όλα τα άλλα …δυσάρεστα!

Συντάκτης | Σουζάννα Kemper-Μαργαρίτη

Η Dr. Σουζάννα Kemper-Μαργαρίτη είναι Ελληνίδα ολιστική παιδίατρος στη Ζυρίχη. Σπούδασε Ιατρική και απέκτησε το διδακτορικό της στη Λειψία, αργότερα ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική στην Ελβετία όπου και εργάζεται. Η πολύχρονη πρακτική εργασία της με παιδιά όλων των ηλικιών την οδήγησε στη Φυσική Παιδιατρική, την οποία θεωρεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να μεγαλώνουμε υγιή παιδιά με σωστή διατροφή και ανατροφή, λιγότερα φάρμακα και ισορροπημένο οργανισμό.

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα
Advertisements

Συντάκτης | Σουζάννα Kemper-Μαργαρίτη

Η Dr. Σουζάννα Kemper-Μαργαρίτη είναι Ελληνίδα ολιστική παιδίατρος στη Ζυρίχη. Σπούδασε Ιατρική και απέκτησε το διδακτορικό της στη Λειψία, αργότερα ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική στην Ελβετία όπου και εργάζεται. Η πολύχρονη πρακτική εργασία της με παιδιά όλων των ηλικιών την οδήγησε στη Φυσική Παιδιατρική, την οποία θεωρεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να μεγαλώνουμε υγιή παιδιά με σωστή διατροφή και ανατροφή, λιγότερα φάρμακα και ισορροπημένο οργανισμό.

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Αξίζει να διαβάσετε

ΕΚΔΟΣΕΙΣ key books
ΕΚΔΟΣΕΙΣ key books

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

heartdisease
Σύνδρομο Williams: Τι είναι, συμπτώματα και αντιμετώπιση
Ο αυξημένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων μπορεί να συνδέεται με την ευαισθησία στις ορμόνες του στρες
3 δερματικές παθήσεις που συνδέονται με πιο σοβαρές ασθένειες

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε