5 ισχυροί τρόποι να θεραπεύσετε το πληγωμένο «εσωτερικό παιδί» σας

Το «εσωτερικό παιδί» είναι μία από εκείνες τις έννοιες που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά, κι όμως, είναι ένας αρκετά μπερδεμένος όρος. Αναφέρεται με διαφορετικό περιεχόμενο,

5 ισχυροί τρόποι να θεραπεύσετε το πληγωμένο «εσωτερικό παιδί» σας

Το «εσωτερικό παιδί» είναι μία από εκείνες τις έννοιες που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά, κι όμως, είναι ένας αρκετά μπερδεμένος όρος. Αναφέρεται με διαφορετικό περιεχόμενο, από «το παιδί αρχέτυπο», «το παιδί μέσα μας», μέχρι το «παιδί θαύμα» και το «πληγωμένο παιδί». Τι σημαίνει, όμως, τελικά; Και πώς η σύνδεση με το πληγωμένο «εσωτερικό σας παιδί» βοηθά στο να προχωρήσετε σε θετικές αλλαγές στη ζωή σας;

Λίγες μέρες νωρίτερα, παρακολούθησα μια εξαιρετική συνεδρία υπνοθεραπείας, κατά την οποία η ψυχολόγος μας πήγε πίσω στην παιδική μας ηλικία με στόχο να καθαρίσουμε κάθε τραυματική εμπειρία που μπορεί να προκάλεσε οποιοδήποτε φόβο απόρριψης. Αυτή η συνεδρία υπνοθεραπείας ήταν πραγματικά πολύ έντονη και με έκανε να σκεφτώ την έννοια του «εσωτερικού παιδιού». Να, λοιπόν, τι σημαίνει και ποιοι είναι οι 5 αποτελεσματικότεροι τρόποι για να θεραπεύσετε το «εσωτερικό σας παιδί».

Advertisment

Τι είναι το «εσωτερικό παιδί»;

Ο όρος «εσωτερικό παιδί» δεν αναφέρεται στο τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που συγκρατεί τις παιδικές σκέψεις μας! Αναφέρεται περισσότερο στο εσωτερικό παιδί με την «παιδιάστικη» έννοια στο εσωτερικό του ασυνειδήτου μας. Αντανακλά το παιδί που ήμασταν κάποτε τόσο με τη «θετική», όσο και με την «αρνητική» έννοια. Τόσο οι ανικανοποίητες ανάγκες, όσο και τα καταπιεσμένα παιδικά μας συναισθήματα, τόσο η παιδική μας αθωότητα, ο φυσικός ενθουσιασμός, όσο και η δημιουργικότητα, όλα μας περιμένουν κάπου μέσα μας.

Τα καταπιεσμένα συναισθήματα αναφέρονται σε όλα εκείνα που διδαχτήκαμε ως παιδιά ότι δεν επιτρέπεται να νιώσουμε, αν θέλαμε να λάβουμε αγάπη. Το αποτέλεσμα ήταν να μας προσφέρουν προσοχή, μόνο όταν υπακούαμε. Είναι σχεδόν αναπόφευκτο αυτό να συμβεί όταν οι γονείς, το εκπαιδευτικό σύστημα και η κοινωνία επιβάλλουν κανόνες και νόρμες, για να μας βοηθήσουν να κοινωνικοποιηθούμε και να γίνουμε λειτουργικά, ανθρώπινα όντα. Βέβαια, αυτό είναι καλό να συμβαίνει• απαιτούνται περιορισμοί, ώστε να κατανοήσουμε τα όρια και να εξελιχθούμε.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι το εσωτερικό μας παιδί να κρατά θλίψη, θυμό και τραύματα από όλες τις περιπτώσεις που βίωσε την απόρριψη. Κάποια απλά παραδείγματα είναι προτάσεις όπως «είναι καλύτερα να μη λες πραγματικά τι σκέφτεσαι», «μη προσπαθείς να πάρεις την προαγωγή, επειδή δεν είσαι αρκετά έξυπνη», «το σεξ είναι καλό» και «πρέπει να ευχαριστείς πάντα τους γονείς σου».

Advertisment

Η σύνδεση με το εσωτερικό μας παιδί εστιάζει στην επαναφορά αυτών των συναισθημάτων στην επιφάνεια και πάλι, στο συνειδητό, ώστε να μπορούμε να βρούμε τη ρίζα του προβλήματος που προκαλείται στην ενήλικη ζωή σας.

Πώς να θεραπεύσετε το πληγωμένο σας εσωτερικό παιδί

Βαθιά μέσα μας κατοικούν οι αναμνήσεις των εμπειριών που είχαμε ως παιδιά. Αυτές οι αναμνήσεις συνεχίζουν να ζουν και να αλληλεπιδρούν με το παρόν. Το εσωτερικό μας παιδί αποτελεί την πηγή της ζωτικότητας και της δημιουργικότητας και η ανάπτυξη μιας σχέσης με αυτό βοηθά στην επούλωση των συναισθηματικών προβλημάτων, που προέκυψαν από την καταπίεση αυτής μας της πλευράς στην ενήλικη ζωή.

Υπάρχουν πολλές πιέσεις στην ενήλικη ζωή μας που απειλούν να εξοντώσουν τη φλόγα του εσωτερικού παιδιού που κατοικεί μέσα μας.

Μπορείτε να αντεπιτεθείτε σε αυτές τις πιέσεις, συνδεόμενοι με αυτή την πηγή μέσω 5 τρόπων:

1. Επανασυνδεθείτε με την παιδική σας ηλικία

Ένας τρόπος για να το καταφέρετε αυτό είναι να ταξιδέψετε «πίσω στο χρόνο» στην παιδική σας ηλικία. Το καταφέρνετε, φτιάχνοντας μια λίστα πραγμάτων που σας έκαναν να νιώθετε χαρά, όταν ήσασταν νέοι. Ξαναζήστε αυτές τις αναμνήσεις, σαν να συνέβαιναν στο σήμερα.

2. Αναγνωρίστε το συγκεκριμένο τύπο εσωτερικού παιδιού

Υπάρχουν μοτίβα παιδικής ηλικίας που είναι κοινά στους περισσότερους ανθρώπους. Δείτε ποια μοτίβα ταιριάζουν σε εσάς, ώστε να το συνδέσετε με το σήμερα. Να και κάποια παραδείγματα:

-Το εγκαταλελειμμένο παιδί: Αναδύεται από μέσα μας όταν δεν παίρνουμε αρκετή προσοχή από τους γονείς μας. Μπορεί οι λόγοι να είναι αθώοι, όπως το ότι οι γονείς ήταν πάντα πολυάσχολοι ή πιο σοβαροί, που προέρχονται από κακοποίηση ή παραμέληση.

-Το παιχνιδιάρικο παιδί: Αυτό το παιδί είναι υγιές και συχνά παραμελείται στην ενήλικη ζωή. Θυμάστε πότε νιώθατε να έχετε αυθόρμητη διάθεση παιχνιδιού, να διασκεδάζετε χωρίς ενοχές ή άγχος;

-Το φοβισμένο παιδί: Αυτό το παιδί λάμβανε συνεχώς επικριτικά σχόλια και συχνά βιώνει άγχος, όταν δεν παίρνει αρκετή επιβεβαίωση.

3. Γράψτε ένα γράμμα στο εσωτερικό σας παιδί

Μπορείτε να το καταφέρετε με τη μορφή συγγνώμης, αν νιώθετε ότι κάνετε μια ζωή που δεν τιμά το εσωτερικό σας παιδί. Ή θα μπορούσατε να γράψετε ένα απλό γράμμα, εξηγώντας ότι επιθυμείτε πια να χτίσετε μια ισχυρότερη σχέση με το εσωτερικό σας παιδί.

4. Δώστε προσοχή στα συναισθήματά σας

Το εσωτερικό σας παιδί είναι ευαίσθητο και ευάλωτο. Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στους φόβους και στις ανασφάλειες του εσωτερικού σας παιδιού, όπως επίσης και στην τάση εξερεύνησης και χαρά που συνοδεύει τη σύνδεση μαζί του. Κατά τη διάρκεια της μέρα, αναρωτηθείτε: «πώς νιώθω αυτή τη στιγμή»;

5. Να έχετε συνείδηση του εσωτερικού σας κριτή

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισα περνώντας χρόνο με το εσωτερικό μου παιδί ήταν ότι στην αρχή ένιωσα γελοία που το έκανα αυτό. Ήταν ο εσωτερικός μου κριτής που το έκανε αυτό. Είναι σημαντικό να αφουγκράζεστε αυτή τη φωνή και να ακούτε παράλληλα και το εσωτερικό σας παιδί. Όλες αυτές οι φωνές αξίζουν να ακουστούν και ακούγοντάς τες, θα τους παραχωρήσετε το χώρο για να διαμορφώσουν και το πώς νιώθετε σήμερα.

Άρθρο του Justin Brown – Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευγνωμοσύνη: Βρίσκοντας τη γλυκιά πλευρά της ζωής μέσα στις πικρές της στιγμές
Η Αυτογνωσία ως ουσιαστικός παράγοντας για την οικονομική επιτυχία
Πώς να δημιουργήσουμε εσωτερικό διάλογο για να μειώσουμε το άγχος και την κατάθλιψη
6 φράσεις που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση