, ,

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Το Tai chi ως εναλλακτική λύση στη συμβατική θεραπεία

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα εύρος αναπνευστικών παθήσεων- συμπεριλαμβανόμενου του εμφυσήματος, της χρόνιας βρογχίτιδας

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Το Tai chi ως εναλλακτική λύση στη συμβατική θεραπεία

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα εύρος αναπνευστικών παθήσεων- συμπεριλαμβανόμενου του εμφυσήματος, της χρόνιας βρογχίτιδας και ορισμένων μορφών άσθματος. Παγκοσμίως, το ΧΑΠ υπολογίζεται ότι επηρεάζει περίπου 251 εκατομμύρια ανθρώπους, με 3.17 εκατομμύρια θανάτους να προκαλούνται ετησίως από κάποια από αυτές τις νόσους.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη ΧΑΠ ακόμα, αλλά η αντιμετώπισή της μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα και να μειώσει την πιθανότητα θανάτου από τη νόσο. Η πιο συνηθισμένη συνταγογραφούμενη αντιμετώπιση είναι η πνευμονική αποκατάσταση, ένα πρόγραμμα που εμπεριέχει διάφορες παρεμβάσεις, όπως τεχνικές αναπνοής, διατροφικές συμβουλές και άσκηση.

Advertisment

Μπορεί το tai chi να αντικαταστήσει την πνευμονική αποκατάσταση;

Για να ωφεληθούν οι ασθενείς, όμως, από την πνευμονική αποκατάσταση, χρειάζονται εξειδικευμένους επαγγελματίες και ειδικές εγκαταστάσεις, κάτι που κάνει τη θεραπεία αυτή ακριβή και έτσι όχι δεν είναι προσβάσιμη για όλους. Η εξάσκηση της αρχαίας πολεμικής τέχνης του tai chi έχει αποδειχτεί ότι διαθέτει πολυάριθμα οφέλη στην υγεία. Δε βελτιώνει μόνο την ισορροπία και την ευλυγισία στους ηλικιωμένους, αλλά οι έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι αυτή η πρακτική βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της καρδιακής υγείας.

Δεδομένων αυτών των αποδεδειγμένων οφελών, ερευνητές από το Εργαστήριο Νόσων του Αναπνευστικού στο Guangzhou, στην Κίνα υπέθεσαν ότι το tai chi θα μπορούσε να βοηθά και στη βελτίωση της αναπνευστικής υγείας.

Πώς ελέγχθηκαν οι επιδράσεις του tai chi

Για να ελέγξουν την υπόθεσή τους, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις επιδράσεις του tai chi σε 120 Κινέζους συμμετέχοντες, που ζούσαν με ΧΑΠ, αλλά δεν είχαν ποτέ χρησιμοποιήσει βρογχοδιασταλτικά. Μόλις οι συμμετέχοντες άρχισαν να λαμβάνουν ινδακατερόλη- ένα φάρμακο που συνταγογραφείται για την αντιμετώπιση του ΧΑΠ και για άλλες αναπνευστικές νόσους- χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες που είτε λάμβαναν τη συμβατική πνευμονική αποκατάσταση, είτε την εκπαίδευση tai chi για 12 εβδομάδες.

Advertisment

Μετά τις 12 εβδομάδες, προτάθηκε στους συμμετέχοντες να συνεχίσουν την εξάσκηση για άλλες 12 εβδομάδες, αν το επιθυμούσαν και η τελική ανάλυση έγινε μετά από και από αυτή την τελευταία χρονική περίοδο.

Μια «εφικτή εναλλακτική» στη συμβατική θεραπεία

Οι ερευνητές εξηγούν: «Το tai chi είναι ένα κατάλληλο υποκατάστατο της πνευμονικής αποκατάστασης». Οι επιπλέον 12 εβδομάδες ήταν αυτές που έκαναν τη διαφορά στην αξιολόγηση και ανέδειξαν τις βελτιώσεις που μπορεί να επιφέρει το tai chi. «Συμπεραίνουμε ότι το tai chi είναι ισοδύναμο της πνευμονικής αποκατάστασης και μπορεί να επιφέρει πιο μακροχρόνια οφέλη» προσθέτουν οι ερευνητές.

Ο Michael I. Polkey, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο για την Έρευνα στην υγεία στο Leicester της Αγγλίας επίσης σχολιάζει τα ευρήματα: «Η παρούσα έρευνα υποδεικνύει ότι η άσκηση χαμηλού κόστους αποτελεί μια παρέμβαση ισοδύναμη με την επίσημη πνευμονική αποκατάσταση και αυτό μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε ένα μεγαλύτερο αριθμό ασθενών να θεραπευτούν».

«Ενθαρρύνουμε», καταλήγει «οι επαγγελματίες που παρέχουν πνευμονική αποκατάσταση να προσφέρουν το tai chi ως εναλλακτική θεραπεία, την οποία ύστερα, οι ασθενείς θα μπορούν να εξασκούν μόνοι τους, χωρίς επίβλεψη».

[toggle title="Πηγές"]

https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/pulmonary-rehabilitation

https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/chronic-obstructive-pulmonary-disease-(copd)

https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a612014.html

https://journal.chestnet.org/article/S0012-3692(18)30313-1/fulltext

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση