,

Ακράτεια ούρων και ψυχολογία

Η ακράτεια ούρων είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα υγείας το οποίο εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες που έχουν υποστεί τοκετό με καισαρική. Οφείλεται στη μείωση αντοχής

Ακράτεια ούρων και ψυχολογία

Η ακράτεια ούρων είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα υγείας το οποίο εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες που έχουν υποστεί τοκετό με καισαρική. Οφείλεται στη μείωση αντοχής της ουρήθρας και στη χαλάρωσή της, με αποτέλεσμα η ίδια να αδυνατεί να κρατήσει τα ούρα.

Ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν μερική, ενώ άλλοι ολική απώλεια των ούρων. Ενώ οφείλεται, συνήθως σε απλές αιτίες, αυτό δεν αποκλείει πως μπορεί να είναι η ένδειξη κάποιας σοβαρότερης πάθησης (η επίσκεψη στο γιατρό και οι εξετάσεις θα φανερώσουν τι ακριβώς συμβαίνει).

Advertisment

Ακόμα και σήμερα όμως, παραμένει ένα θέμα ταμπού στη σημερινή κοινωνία, με ανθρώπους που διστάζουν ακόμα και να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Αυτό έχει ως συνέπεια την απόσυρση των ίδιων από τη διασκέδαση, την εργασία, τον αθλητισμό, τις κοινωνικές εξόδους και από οποιαδήποτε άλλη έκφανση της ζωής ενός ανθρώπου.

Στον παρόν άρθρο μου, θα προσπαθήσω να αναφερθώ στην αρνητική επίδραση της ακράτειας ούρων στην ψυχολογία ενός ατόμου και στην επίδραση που αυτή επιφέρει στην κοινωνική του ζωή. Είναι γεγονός πως οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτή βάλλονται από έντονο το αίσθημα της ντροπής και αποφεύγουν την κοινωνική συναναστροφή φοβούμενοι μήπως τη στιγμή που αισθανθούν την ανάγκη για ούρηση δε θα καταφέρουν να τα συγκρατήσουν και εκτεθούν.

Πολλοί άνθρωποι όταν βρεθούν σε κατάσταση έντονου άγχους, πίεσης ή στρες έχουν αισθανθεί έστω μερικές σταγόνες να τους ‘’φεύγουν’’. Αυτό μπορεί να είναι κάτι απλό και παροδικό το οποίο μπορεί και να φύγει εντελώς.

Advertisment

Αυτό όμως που θα ήθελα να τονίσω είναι πως κανένα μα κανένα απολύτως πρόβλημα υγείας δεν επιτρέπεται στις ημέρες μας να θεωρείται ταμπού, να αποσιωπείται και να διαιωνίζει με αυτό τον τρόπο το στίγμα που το περιβάλλει. Ο κάθε άνθρωπος οφείλει να αναζητά την ιατρική συμβουλή αμέσως μόλις αντιληφθεί πως κάτι τον δυσχεραίνει ή τον δυσαρεστεί.

Και, φυσικά, πρέπει να σταματήσει να αισθάνεται ενοχή για κάτι που δεν πράττει εσκεμμένα. Δυστυχώς, εκείνη τη στιγμή δεν μπορεί να πράξει αλλιώς. Η ακράτεια ούρων επηρεάζει την ποιότητα της ζωής πολλών ανθρώπων, κυρίως, την ψυχολογία του. Οφείλουμε να καταπολεμήσουμε το στίγμα που τη συνοδεύει.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μελέτη συνδέει την κατάθλιψη με τη θερμοκρασία του σώματος
bruce lipton_hero
Για «τι» θα μιλήσουμε στην ψυχοθεραπεία;
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση