Τα δύσκολα είναι για τους δυνατούς… μαθητές!

Στη ζωή μας καλούμαστε να κριθούμε και να αξιολογηθούμε καθημερινά, για το έργο που προσφέραμε, για τις ευκαιρίες που αξιοποιήσαμε, για τους ανθρώπους που

Τα δύσκολα είναι για τους δυνατούς… μαθητές!

Στη ζωή μας καλούμαστε να κριθούμε και να αξιολογηθούμε καθημερινά, για το έργο που προσφέραμε, για τις ευκαιρίες που αξιοποιήσαμε, για τους ανθρώπους που επιλέξαμε να μας περιστοιχίζουν, για να αδράξουμε μια ευκαιρία για ένα καλύτερο αύριο… Για τους νέους μας, μια προκλητική συχνά και ψυχοφθόρα αξιολόγηση είναι οι Πανελλήνιες εξετάσεις.

Όσοι από μας περάσαμε από αυτή τη διαδικασία, ίσως ακόμα να βλέπουμε εφιάλτες… Όσοι συνεργαζόμαστε προετοιμάζοντας μαθητές που δίνουν πανελλήνιες, σίγουρα έχουμε αντικρίσει στα μάτια αυτών των παιδιών την αγωνία, την κούραση, το χτυποκάρδι, εκείνο το μούδιασμα των άκρων μας, στην προσπάθειά μας να τα στηρίξουμε και να διακρίνουμε στα πρόσωπά τους τη βεβαιότητα και την ικανοποίηση ότι όλα θα πάνε καλά! Κι όσοι ήρθε η ώρα να συμπορευτούμε με τα παιδιά μας –τα βιολογικά παιδιά μας- στο δρόμο προς αυτή την αξιολόγηση, μάλλον κατακλυζόμαστε από συναισθήματα ανάμικτα.

Advertisment

Το εξεταστικό σύστημα απαιτητικό, η κοινωνία μας ανταγωνιστική, αμφιλεγόμενες οι προοπτικές για επαγγελματική αποκατάσταση μετά τις σπουδές, δυσοίωνο το αύριο χωρίς εφόδια, το άγχος και η πίεση έχουν πιάσει κόκκινο… Kι εμείς – μαθητές, καθηγητές, γονείς – βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από τη «μεγάλη» αξιολόγηση, έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία! Μια πορεία προετοιμασίας, τριών περίπου χρόνων, των τάξεων του λυκείου, φτάνει στο τέρμα της. Ήρθε η ώρα για όλους μας να κάνουμε ταμείο… Δύσκολη ώρα.

Γονείς, τούτη την ώρα ας στηρίξουμε τα παιδιά μας με όλη τη δύναμη της ψυχής μας κι ας παρακολουθήσουμε τις μέρες αυτές της «δοκιμασίας» τους με όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση της δικής μας έντασης. Ας μην ξεχνάμε πως η προσδοκία μας να υλοποιηθούν από τα παιδιά μας, τα δικά μας ανεκπλήρωτα όνειρα, γίνεται πολλές φορές για αυτά, θηλιά στο λαιμό που τα σφίγγει και τα αποσυντονίζει…

Συνάδελφοι, έχοντας ενώσει, τόσες φορές, τις προσπάθειές μας με τις προσπάθειες και τον αγώνα των μαθητών μας, να υλοποιήσουν τα όνειρά τους, ξέρουμε όλοι μας ποιο είναι το σωστό και το πιο ωφέλιμο στη διαχείριση της πίεσης, που προκαλούν οι μέρες αυτές! Καλή μας υπομονή, λοιπόν, για το διάστημα που απέμεινε.

Advertisment

Αγαπητά μου παιδιά –βιολογικά και μη- ο κύκλος της μαθητικής ζωής τείνει να κλείσει και να που είστε τώρα προ των πυλών του τείχους των πανελληνίων… Aπαιτητικό τείχος, αλλά όχι απόρθητο! Πορευθείτε, λοιπόν, μέχρι το τέρμα με ψυχραιμία, ηρεμία κι αισιοδοξία… Έτσι όπως αρμόζει στα νιάτα!

Πιστέψτε στον εαυτό σας, εμπιστευτείτε τις δυνατότητές σας, βγάλτε στο γραπτό τη δύναμη της ψυχή σας και τον πλούτο των γνώσεών σας. Οι Πανελλήνιες είναι μια από τις πολλές αξιολογήσεις, στις οποίες θα κληθείτε να υποβληθείτε στη ζωή σας. Δεν είναι η ζωή σας όλη. Η επιτυχία ή όχι σε αυτές δεν αμβλύνει ούτε στο ελάχιστο την αξία σας, το κύρος σας, την εκτίμηση που τρέφουμε για το πρόσωπό σας και την αγάπη που νιώθουμε για σας!

Απολαύστε, όσο είναι εφικτό, το δρόμο αυτό προς την Ιθάκη σας, καταβάλλοντας τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια. Αποκομίστε όσο περισσότερες εμπειρίες μπορείτε από τη δοκιμασία αυτή. Είμαι σίγουρη ότι όλα θα πάνε καλά! Αυτό να έχετε στο νου σας! Ενεργοποιήστε όση θετική ενέργεια έχετε μέσα σας και προχωρήστε!

Ακόμα κι αν βρεθείτε μπροστά σε δύσκολα θέματα, να θυμάστε ότι ποτέ δεν τα παρατάμε, «ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΤΟΥΣ!». Κι εσείς είστε ΔΥΝΑΤΟΙ, γιατί έχετε τη ζωή μπροστά σας! Οι υπόλοιποι μπροστά στα δύσκολα γονατίζουν… ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Ιωάννα Λένη

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι πιο «τρομακτικές» μάσκες είναι εκείνες που δεν φαίνονται...
Η ζωή δεν φοράει φίλτρα, δεν στολίζεται για να πάρει like, δεν κάνει giveaway τον χρόνο της
Καμία φορά το να πληγώσεις πονάει περισσότερο από το να σε πληγώσουν
Manterruption: Διεκδικώντας χώρο και χρόνο για τις γυναίκες σε μία επαγγελματική συζήτηση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση