,

Φούσκωμα: Πώς να το αντιμετωπίσετε μέσω της διατροφής

Το φούσκωμα αποτελεί ένα συνηθισμένο πρόβλημα του γαστρεντερικού συστήματος και συμβαίνει όταν η γαστρεντερική οδός γεμίζει με αέρα. Συνήθως νιώθουμε ότι έχουμε παραφάει, αλλά

Φούσκωμα: Πώς να το αντιμετωπίσετε μέσω της διατροφής

Το φούσκωμα αποτελεί ένα συνηθισμένο πρόβλημα του γαστρεντερικού συστήματος και συμβαίνει όταν η γαστρεντερική οδός γεμίζει με αέρα. Συνήθως νιώθουμε ότι έχουμε παραφάει, αλλά το πιθανότερο είναι να μην οφείλεται σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού.

Εντούτοις, οι λόγοι που νιώθουμε φουσκωμένοι είναι ποικίλοι• μπορεί να οφείλεται σε συγκεκριμένες διατροφικές μας συνήθειες, σε συγκεκριμένες γαστρεντερικές διαταραχές (λειτουργώντας ως σύμπτωμα), ακόμα και στο στρες, όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες.

Το φαινόμενο του φουσκώματος μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της διατροφής. Για παράδειγμα, λαχανικά, όπως το κουνουπίδι και το μπρόκολο (που ανήκουν στην οικογένεια των κραμβοειδών), το λάχανο, τα όσπρια, το κρεμμύδι, αλλά και οι πολύ λιπαρές τροφές μπορούν να προκαλέσουν την αίσθηση ότι έχουμε βαρύνει και φουσκώσει, ακόμα και μετά από την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων.

Εντούτοις, έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούμε να αποφεύγουμε. Βέβαια, ο κάθε οργανισμός λειτουργεί διαφορετικά στις διάφορες τροφές και γι’ αυτό χρειάζεται να εντοπίσουμε τι ενοχλεί προσωπικά το δικό μας πεπτικό σύστημα, ώστε να περιορίσουμε την κατανάλωσή του.

Εκτός από τις παραπάνω τροφές, αν θέλουμε να μειώσουμε το φαινόμενο του φουσκώματος, χρειάζεται να μασάμε πολύ καλά ο,τι καταναλώνουμε και να αποφεύγουμε να πίνουμε ανθρακούχα ποτά και αναψυκτικά (ειδικά κατά τη διάρκεια ενός γεύματος). Επιπροσθέτως, προσπαθήστε να αποφύγετε την προσθήκη πολύ αλατιού και ζάχαρης σε κάθε γεύμα σας.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι το πεπτικό σας σύστημα δυσκολεύεται να χωνέψει, όταν τρώτε γρήγορα και βαριά φαγητά υπό την πίεση του χρόνου και με την παρουσία στρες. Σε περίπτωση που αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, αλλά και πάλι δεν έχει υπάρξει σημαντική αλλαγή, τότε χρειάζεται να εξετάσετε την ύπαρξη άλλων παραμέτρων όπως:

– Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

– Διατροφικές διαταραχές (όπως ανορεξία και βουλιμία)

– Συγκεκριμένα φάρμακα

– Δυσκοιλιότητα

– Ελκώδης κολίτιδα

– Ψυχολογικοί παράγοντες (στρες, άγχος, κατάθλιψη)

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε