Βρετανία: Άδεια ράφια από λαχανικά και φρούτα μετά τη διακοπή της συγκομιδής καλλιεργειών σε Ευρώπη και Αφρική

Η κατάσταση αρχίζει να είναι ανησυχητική, καθώς ορισμένες εταιρείες αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Βρετανία: Άδεια ράφια από λαχανικά και φρούτα μετά τη διακοπή της συγκομιδής καλλιεργειών σε Ευρώπη και Αφρική

Η Βρετανία αντιμετωπίζει έλλειψη λαχανικών, ιδιαίτερα ντομάτας, αφού οι προμήθειες των σούπερ μάρκετ επλήγησαν από τη διακοπή της συγκομιδής στη Νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική, ωθώντας δύο μεγάλα παντοπωλεία να περιορίσουν τις αγορές των πελατών.

Η Asda, το τρίτο μεγαλύτερο παντοπωλείο της Βρετανίας, δήλωσε ότι εισήγαγε ένα προσωρινό όριο αγοράς των πελατών ανά τριών συσκευασιών για αγορές ντοματών, πιπεριών, αγγουριών, μαρουλιών, σακούλες για σαλάτες, μπρόκολο, κουνουπίδι και επίσης σμέουρα.

Advertisment

Advertisment

«Όπως και άλλα σούπερ μάρκετ, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις προμήθειας για ορισμένα προϊόντα που καλλιεργούνται στη νότια Ισπανία και τη βόρεια Αφρική», δήλωσε εκπρόσωπος της Asda.

Η Rival Morrisons είπε ότι θα επιβάλει ανώτατο όριο δύο ειδών ανά πελάτη στις ντομάτες, τα αγγούρια, τα μαρούλια και τις πιπεριές από την Τετάρτη.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με φωτογραφίες από άδεια ράφια φρούτων και λαχανικών, με ιδιαίτερες ελλείψεις ντομάτες.

Η Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής (BRC), η οποία αντιπροσωπεύει όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της αγοράς Tesco και του Νο. 2 Sainsbury’s, δήλωσε ότι τα προβλήματα προμήθειας αφορούσαν ολόκληρο τον κλάδο.

Ανέφερε ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες στη νότια Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική είχαν διαταράξει τη συγκομιδή μιας σειράς καλλιεργειών.

Ο Andrew Opie, διευθυντής τροφίμων και βιωσιμότητας της BRC, είπε: «Ενώ η αναταραχή αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, τα σούπερ μάρκετ είναι ικανά να διαχειρίζονται ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και συνεργάζονται με τους αγρότες για να εξασφαλίσουν ότι οι πελάτες έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα φρέσκων προϊόντων»

Οι παντοπώλες ανέφεραν ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε από τη λιγότερη χειμερινή παραγωγή σε θερμοκήπια στη Βρετανία και την Ολλανδία λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Αν και σε μεγάλο βαθμό αυτάρκης το καλοκαίρι, η Βρετανία συνήθως εισάγει το 95% των ντοματών της και το 90% των μαρουλιών από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της BRC.

Η Βρετανία εξαρτάται ιδιαίτερα από την Ισπανία και όλο και περισσότερο από το Μαρόκο, το οποίο νωρίτερα αυτό το μήνα απαγόρευσε τις εξαγωγές ντομάτας, κρεμμυδιού και πατάτας σε χώρες της Δυτικής Αφρικής για να μειώσει τις εγχώριες τιμές και να προστατεύσει τις εξαγωγές στην Ευρώπη.

Οι Ισπανοί παραγωγοί εξέφρασαν επίσης ανησυχία.

«Η κατάσταση αρχίζει να είναι ανησυχητική, καθώς ορισμένες εταιρείες αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εκπλήρωση των προγραμμάτων των πελατών τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ένωση Οργανώσεων Παραγωγών Φρούτων και Λαχανικών της Αλμερία, Coexphal.

Χιόνι και χαλάζι

Ο Τζέιμς Μπέιλι, εκτελεστικός διευθυντής του πολυτελούς σούπερ μάρκετ Waitrose, είπε ότι φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα παρά το Brexit.

«Έχει χιόνι και χαλάζι στην Ισπανία, έπεφτε χαλάζι στη Βόρεια Αφρική την περασμένη εβδομάδα – αυτό εξαφανίζει ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των καλλιεργειών», είπε στο ραδιόφωνο LBC.

«Δώστε το περίπου ένα δεκαπενθήμερο και οι υπόλοιπες καλλιεργητικές εποχές σε άλλα μέρη του κόσμου θα έχουν φτάσει και θα πρέπει να είμαστε σε θέση να επαναφέρουμε αυτό το απόθεμα».

Ένας εκπρόσωπος της Marks & Spencer είπε ότι ο όμιλος δεν είχε ανοσία από τα προβλήματα προμήθειας, αλλά είχε μετριάσει την προμήθεια από εναλλακτικές αναπτυσσόμενες αγορές.

Πέρυσι, τα βρετανικά παντοπωλεία υπέστησαν διακοπές στον εφοδιασμό λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η διαθεσιμότητα βελτιώθηκε πριν από τα Χριστούγεννα, εκτός από τα αυγά.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται να επηρεάζονται λιγότερο από τη Βρετανία, με τη γερμανική εταιρεία χονδρικής Metro να λέει ότι δεν επηρεάζεται.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση