Πώς να ξεφορτωθείτε την κακοσμία του στόματος: 10 φυσικές αποτελεσματικές θεραπείες

Η κακοσμία του στόματος, το επιστημονικό  όνομα της οποίας είναι halitosis, δεν είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε άβολα

Πώς να ξεφορτωθείτε την κακοσμία του στόματος: 10 φυσικές αποτελεσματικές θεραπείες

Η κακοσμία του στόματος, το επιστημονικό  όνομα της οποίας είναι halitosis, δεν είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε άβολα στις κοινωνικές σας συναναστροφές, αλλά επίσης μπορεί να σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει με την υγεία σας, που χρειάζεται προσοχή.

Βέβαια, υπάρχουν πράγματα που μπορεί να πίνουμε ή να τρώμε και να προκαλούν κακοσμία ή έστω να δίνουν περίεργη μυρωδιά, όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια, ο καφές και το αλκοόλ, αλλά αν η κακοσμία επιμένει, το καλύτερο είναι να διερευνήσετε τους λόγους. Είναι εκατομμύρια οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, αλλά οι περισσότεροι δεν αναζητούν βοήθεια για το πρόβλημά τους, επειδή ντρέπονται.

Advertisment

Ένας υγιής ισορροπημένος οργανισμός δεν θα παράγει το σύμπτωμα της χρόνιας κακοσμίας. Όπως ένας πονοκέφαλος ή η κόπωση, η κακοσμία είναι μόνο ένας από τους τρόπους που ο οργανισμός σας λέει ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο χρειάζεται αντιμετώπιση. Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι το 5- 10% της κακοσμίας είναι το αποτέλεσμα μιας σοβαρής ιατρικής πάθησης – που μεταφράζεται σε περίπου 2 – 5 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι χρειάζεται να έρθουν σε καλύτερη επαφή με τον οργανισμό τους.

Λόγοι που μπορεί να εμφανίζετε κακοσμία στόματος

Παρακάτω αναφέρονται κάποιοι από τους λόγους που μπορεί να εμφανίζεται κακοσμία στόματος:

– Τερηδόνα

Advertisment

– Ουλίτιδα

– Αμυγδαλίτιδα

– Λοίμωξη ρινικών κόλπων

– Αλλεργίες

– Καντιντίαση

– Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

– Ελικοβακτήριο του πυλωρού

– Ηπατοπάθεια

– Νεφρική ανεπάρκεια

– Σύνδρομο Sjögren

– Διαβήτη

– Πολλές τοξίνες

Φυσικές θεραπείες για την κακοσμία του στόματος

Στοματικό διάλυμα με αλατόνερο

Το διάλυμα με αλατόνερο βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης βακτηρίων στον λάρυγγα και στο στόμα. Επειδή το αλάτι είναι ελαφρώς όξινο, βοηθά στην εξισορρόπηση του αλκαλικού περιβάλλοντος που μπορεί να προκαλεί την ανάπτυξη των μικροβίων, προκαλώντας στοματική κακοσμία.

Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση

Η κατανάλωση περισσότερων τέτοιων τροφών, όπως το κεφίρ, μπορεί να διατηρήσει την χλωρίδα του εντέρου σε υγιή επίπεδα και να καταπολεμήσει μύκητες και βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν κακοσμία. Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε πολλά φρέσκα φρούτα και τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση.

Ελαιοκάθαρση

Η ελαιοκάθαρση είναι μια αρχαία πρακτική της Ayuverda που απομακρύνει τοξίνες από το στόμα και αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται όλο το βράδυ. Και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν κακοσμία.

Τρόπος

– Η ελαιοκάθαρση είναι προτιμότερο να γίνεται το πρωί, πριν φάτε ή πιείτε οτιδήποτε

– Βάλτε 2 κουταλιές του γλυκού οργανικού ελαίου καρύδας στο στόμα σας

– Γυρίστε το έλαιο σε όλο το σώμα σας για περίπου 10 -15 λεπτά. Μην το αφήνετε να έρθει σε επαφή με το πίσω μέρος του λάρυγγά σας.

– Βουρτσίστε τα δόντια σας, όπως θα κάνατε κανονικά.

Φυτικές ίνες

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών βοηθά το πεπτικό σας σύστημα να απομακρύνει τις βλαβερές τοξίνες, που μπορεί να συσσωρευτούν και να προκαλέσουν κακοσμία. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν πορτοκάλια, καρότα, αβοκάντο, γλυκοπατάτα, βρώμη, αμύγδαλα και μήλα.

Μαγειρική σόδα

Προσθέστε λίγη μαγειρική σόδα στην οδοντόβουρτσά σας ή φτιάξτε τη δική σας οδοντόκρεμα με μαγειρική σόδα. Είναι ο μόνος τρόπος να διατηρήσετε λευκά τα δόντια σας, αλλάζει επίσης το pH στο στόμα, ώστε να κάνει τα βακτήρια λιγότερο επιθυμητά.

Οδοντόκρεμα για την κακοσμία του στόματος

– ½ φλιτζάνι μαγειρικής σόδας

– 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι

– 1 κουταλιά του γλυκού στέβια

– ½ φλιτζάνι λάδι καρύδας

– 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας

Καθαρισμός γλώσσας

Ακόμα κι αν βουρτσίζετε τη γλώσσα σας με την οδοντόβουρτσα, και πάλι αφήνετε επίμονα βακτήρια πίσω. Χρησιμοποιήστε τις ειδικές ξύστρες για να βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε υπολείμματα. Αν δεν έχετε την ειδική ξύστρα, επιλέξτε ένα μεταλλικό ή πλαστικό κουτάλι.

Ροφήματα με βότανα

Μπορείτε να τονώσετε την πεπτική σας λειτουργία με βότανα, όπως κουρκουμά, τζίντζερ, μαύρο πιπέρι και μάραθο. Για να διευκολύνετε την πέψη, απολαύστε μία κούπα ρόφημα τζίντζερ 20 λεπτά πριν τα γεύματα. Μασήστε επίσης γαρύφαλλο για να ανακουφιστείτε από την κακοσμία.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Αποφύγετε την ξηροστομία, πίνοντας πολύ νερό. Το πράσινο τσάι είναι επίσης ένα εξαιρετικό ρόφημα, καθώς είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ανεπιθύμητων βακτηρίων στο στόμα.

Αλόη βέρα

Η αλόη βέρα περιέχει τόσο αντιμυκητιακές, όσο και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Προτιμήστε λοιπόν 100% χυμό αλόη βέρα, όσο συχνά χρειάζεται, για να σκοτώσει τα βακτήρια και να διατηρήσει φρέσκο το στόμα σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση