Πολλά είναι τα αρχιτεκτονικά σχέδια και οι μέθοδοι αντιμετώπισης που έχουν προταθεί για τις πόλεις του μέλλοντος, όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση θα αποτελεί παρελθόν. Κάποιες από αυτές είναι ιδιαίτερα συναρπαστικές και ορισμένες αντιτίθενται στις τρέχουσες νόρμες για την εικόνα των πόλεών μας.
Και μπορεί να μη θεωρείτε την «αόρατη» ατμοσφαιρική ρύπανση τόσο σημαντική όσο το κυκλοφοριακό χάος, αλλά θα εκπλαγείτε διαβάζοντας τα σοκαριστικά νούμερα: 7 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι ετησίως. Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν άμεσα να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα;
Advertisment
Μια Γερμανική εταιρία βρήκε την πιο πρωτότυπη, καινοτόμα λύση στο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αντί να φυτέψουν δέντρα, μια χρονοβόρα διαδικασία, ανέπτυξαν μια κινητή εγκατάσταση που μπορεί να απορροφήσει τα βλαβερά σωματίδια του αέρα και το διοξείδιο του άνθρακα. Αυτές οι κινητές πράσινες εγκαταστάσεις διαμορφώθηκαν από την startup επιχείρηση Green City Solutions, της οποίας η βάση βρίσκεται στο Βερολίνο και το project ονομάστηκε CityTree. Η κατασκευή αποτελείται στην ουσία από καλλιέργειες βρύων.
Η εταιρία δηλώνει ότι «τα βρύα δεσμεύουν αιωρούμενα σωματίδια, οξείδια του αζώτου και διοξείδιο του άνθρακα και παράγουν το πολύτιμο οξυγόνο. Ταυτόχρονα, δροσίζουν τον αέρα». Κάθε εγκατάσταση έχει περίπου 3 μέτρα πλάτος, ύψος 4 μέτρα και βάθος 2.19 μέτρα. Το εντυπωσιακότερο όμως με αυτή την ιδέα είναι ότι το CityTree είναι ικανό να παρέχει στις μεγαλουπόλεις τα ίδια περιβαλλοντικά οφέλη με εκείνα που θα μας πρόσφεραν 250 δέντρα.
Advertisment
Η κάθε εγκατάσταση μπορεί να απορροφήσει 250 γραμμάρια σωματιδίων την ημέρα, απομακρύνοντας 240 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. Αυτή η δυνατότητα οφείλεται στο γεγονός ότι τα φύλλα των βρύων έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια από κάθε άλλο φυτό. Κάθε πράσινη εγκατάσταση διαθέτει ενσωματωμένους αισθητήρες Wi- Fi που μετρούν την ποιότητα του αέρα γύρω από αυτή. Καθώς χρειάζεται ελάχιστο χρόνο και χώρο για να εγκατασταθεί, το CityTree έχει αποδειχθεί μια ιδιαίτερα αποτελεσματική στρατηγική, όπου έχει δοκιμαστεί.
Η παγκόσμια ατμοσφαιρική ρύπανση συνεχίζει να αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα και είναι εμφανές ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις. Βασισμένες σε αυτά τα δεδομένα, το Όσλο, το Παρίσι, η Μόντενα, οι Βρυξέλλες και το Χονγκ Κονγκ έχουν ήδη εγκαταστήσει «πράσινους» τοίχους. Μάλιστα, χώρες όπως η Ινδία, όπου το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, αλλά ο προϋπολογισμός ελάχιστος, έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εγκατάστασή τους. Ίσως ήρθε η ώρα να το σκεφτούμε και εμείς…