Οι ραγάδες είναι πολύ συνηθισμένες και μπορούν να επηρεάσουν μέχρι και το 88% των ανθρώπων. Η εφηβεία, η εγκυμοσύνη και άλλες περίοδοι απότομων αλλαγών βρίσκονται ανάμεσα στις πιο συνηθισμένες αιτίες των ραγάδων. Τα σημάδια τείνουν να μειώνονται με τον χρόνο. Μπορεί να φαίνεται ότι εξαφανίζονται ή ότι γίνονται και πάλι ορατά.
Στο παρόν άρθρο, περιγράφουμε τι είναι ακριβώς οι ραγάδες και ποιοι έχουν την τάση να τις εμφανίζουν. Ερευνούμε τους τρόπους που μπορούν να μειώσουν την παρουσία τους, συμπεριλαμβανομένων σπιτικών και φυσικών θεραπειών. Τέλος, εξερευνούμε τα στοιχεία πίσω από αυτές τις μεθόδους.
Advertisment
Τι προκαλεί τις ραγάδες;
Η επιδερμίδα είναι ελαστική, αλλά όταν τεντώνεται ή μαζεύεται απότομα, μπορεί να επηρεαστεί η παραγωγή δύο σημαντικών πρωτεϊνών: του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Αυτή η δυσλειτουργία ορισμένες φορές προκαλεί τα σημάδια που είναι γνωστά ως ραγάδες.
Οι ραγάδες εμφανίζονται συνήθως ως αποχρωματισμένες σειρές δέρματος, ίσως με έναν κόκκινο ή μωβ τόνο. Προκαλούν κάποιες φορές φαγούρα και μπορεί να έχουν διαφορετική υφή από το υπόλοιπο δέρμα. Με τον καιρό, γίνονται λιγότερο έντονες. Σε ορισμένους ανθρώπους, φαίνεται να εξαφανίζονται. Οι ραγάδες μπορούν να εμφανιστούν σε κάθε ηλικία. Συχνά αναπτύσσονται στου γλουτούς, στο στήθος ή στους γοφούς.
Τα σημάδια είναι πιθανότερο να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εφηβείας, της εγκυμοσύνης, κατά τις περιόδους γρήγορης απώλειας ή απόκτησης βάρους και στην προπόνηση βάρους που αυξάνει σύντομα την μυϊκή μάζα.Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ραγάδες μετά τη χρήση κρεμών ή αλοιφών που περιέχουν στεροειδή για μεγάλη χρονική περίοδο.
Advertisment
Κλινική θεραπεία
Οι ραγάδες τείνουν να γίνονται λιγότερο ορατές με το χρόνο. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για ένα είδος ουλής, δεν εξαφανίζονται ποτέ εντελώς. Ο δερματολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει τρετινοΐνη, έναν τύπο ρετινοειδούς. Διάφορες έρευνες έχουν βρει ότι η τρετινοΐνη μπορεί να μειώσει την πρώιμη παρουσία των ραγάδων, αλλά η φαρμακευτική αγωγή έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα στα ώριμα σημάδια.
Οι δερματολόγοι μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν διάφορες τεχνικές για να μειώσουν την εμφάνιση ων ραγάδων. Σε αυτές περιλαμβάνονται θεραπεία λέιζερ, μικροδερμοαπόξεση, θεραπεία με υπερήχους, θεραπεία ραδιοσυχνότητας και χημικό peeling.
Σπιτικές και φυσικές θεραπείες
Μια ποικιλία σπιτικών και φυσικών θεραπειών μπορούν να μειώσουν την παρουσία των ραγάδων. Η Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογία έχει ερευνήσει τα επιστημονικά δεδομένα που το υποστηρίζουν. Συστήνει οι έγκυες γυναίκες και όσες θηλάζουν να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν κάποια τέτοια θεραπεία. Και αυτό διότι ορισμένα προϊόντα περιέχουν συστατικά που θα μπορούσαν να βλάψουν το μωρό, όπως η ρετινόλη.
Κρέμες, λοσιόν και τζελ
Υπάρχουν πολλές κρέμες, λοσιόν και τζελ που υποστηρίζουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ραγάδες. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν καταλήξει ότι κανένα προϊόν από μόνο του δεν λειτουργεί και μάλιστα για όλους.
Μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, αν χρησιμοποιήσουμε τέτοια προϊόντα αμέσως μόλις εμφανιστούν οι ραγάδες και καθημερινά για πολλές εβδομάδες. Είναι σημαντικό να κάνουμε ταυτόχρονα προσεκτικό μασάζ σε αυτή την περιοχή.
Θεραπεία βοτάνων
Μέχρι τώρα, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το μασάζ με βούτυρο κακάο, το ελαιόλαδο, το αμυγδαλέλαιο ή το έλαιο βιταμίνης Ε μπορούν να απομακρύνουν τις ραγάδες. Εντούτοις, αυτά τα προϊόντα είναι γενικά ασφαλή και ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να ωφεληθούν από αυτά.
Μαύρισμα
Οι ραγάδες δεν μαυρίζουν και όταν κάποιος μαυρίσει, τα σημάδια μπορούν να γίνουν πιο ορατά. Όταν χρησιμοποιήσουμε, όμως, λοσιόν μαυρίσματος, μπορούμε να βοηθήσουμε τις ραγάδες να «κρυφτούν». Αν χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν μαυρίσματος, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων:
1. Πριν χρησιμοποιήσετε το προϊόν, κάντε απολέπιση στην επιδερμίδα σας.
2. Στεγνώστε τη προσεκτικά, πριν εφαρμόστε τη λοσιόν.
3. Πλύνετε τα χέρια με σαπούνι και νερό αφού εφαρμόσετε τη λοσιόν.
4. Για ένα πιο φυσικό look, απλώστε καλά σε περιοχές όπως στους αστραγάλους, στα πόδια, στους καρπούς και στα χέρια.
5. Φτιάξτε καλύτερα ένα διάλυμα λοσιόν, όταν την εφαρμόσετε στα γόνατα, στους αστραγάλους και στους ώμους. Αυτές οι περιοχές έχουν λεπτότερη επιδερμίδα και τείνουν να απορροφούν περισσότερο προϊόν.
6. Αφήστε το δέρμα να στεγνώσει καλά για τουλάχιστον 10 λεπτά, πριν ντυθείτε.
7. Αφού εφαρμόσετε τη λοσιόν, αποφύγετε να φορέσετε στενά ρούχα και να ιδρώσετε για τουλάχιστον 3 ώρες.
Υαλουρονικό οξύ
Το υαλουρονικό οξύ υπάρχει φυσικά στο δέρμα μας. Ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι κάνει τις ραγάδες λιγότερο ορατές. Αυτό το οξύ μπορεί να εμφανίζεται ως συστατικό σε λοσιόν και ενυδατικές. Όμως, δεν είναι αποτελεσματικό σε όλους.
Μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση των ραγάδων;
Ορισμένοι συστήνουν ότι η εφαρμογή προϊόντων όπως το αμυγδαλέλαιο, το βούτυρο κακάο, το ελαιόλαδο και η βιταμίνη Ε μπορεί να προλάβει την εμφάνιση ραγάδων, αλλά οι επιστήμονες δεν διαθέτουν ακόμα αρκετά δεδομένα για να επιβεβαιώσουν πλήρως αυτές τις ιδιότητες. Αξίζει να θυμόμαστε ότι αν και οι ραγάδες είναι μόνιμες, τείνουν να ξεθωριάζουν με τον χρόνο. Σε πολλές περιπτώσεις, φαίνεται και να εξαφανίζονται. Εξάλλου, είναι γοητευτικές, δηλώνουν στοιχεία και στιγμές της ζωής μας.
[toggle title="Πηγές"]
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jdv.13223
[/toggle]