Ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία: Ο κανόνας των 5 ωρών

Σε ηλικία δέκα ετών, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος εγκατέλειψε την επίσημη σχολική εκπαίδευση για να γίνει μαθητευόμενος στον πατέρα του. Ως έφηβος, ο ίδιος δεν

Ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία : Ο κανόνας των 5 ωρών

Σε ηλικία δέκα ετών, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος εγκατέλειψε την επίσημη σχολική εκπαίδευση για να γίνει μαθητευόμενος στον πατέρα του. Ως έφηβος, ο ίδιος δεν παρουσίασε κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο εκτός από την αγάπη του για τα βιβλία. Όταν πέθανε, λίγο πάνω από μισό αιώνα αργότερα, ήταν ο πιο σεβαστός πολιτικός της Αμερικής, ο πιο διάσημος εφευρέτης, ένας παραγωγικός συγγραφέας και σαφώς ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας.

Πολλοί είναι αυτοί που ίσως αναρωτιούνται πως τα κατάφερε όλα αυτά, ενώ πράγματι δεν είχε κάποια σαφή κλίση. Πολλοί εξίσου ίσως αναρωτιούνται τι συνέβη και προκάλεσε αυτή την αυξητική άνοδο;

Advertisment

Η απάντηση σε αυτά τα δύο ερωτήματα είναι μια. Ο κανόνας των 5 ωρών! Μια στρατηγική επιτυχίας για τη ζωή, ένα πλούσιο δώρο που μας δίδαξε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος και… μας το χάρισε απλόχερα!

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο ίδιος έκανε μια εξαιρετικά σημαντική επένδυση στη μάθηση, συγκεκριμένα μια ώρα την ημέρα, για κάθε μέρα της εβδομάδας. Τι θα πει αυτό; Ο κανόνας των 5 ωρών σας παρουσιάζεται ευθύς αμέσως! Ο χρόνος εκμάθησης του Βενιαμίν Φραγκλίνου είχε ως εξής:

– Ξύπναγε νωρίς για να διαβάσει και να γράψει

Advertisment

–  Καθόριζε στόχους προσωπικής ανάπτυξης (δηλ. κατάλογος με αρετές) και παρακολουθούσε τα αποτελέσματα

–  Δημιούργησε ένα κλαμπ για «ομοϊδεάτες, επίδοξους τεχνίτες και έμπορους, οι οποίοι ήλπιζαν να βελτιώσουν τον εαυτό τους, βελτιώνοντας και την κοινότητά τους»

–  Εξασκούσε τις ιδέες του σε πειράματα

–  Έκανε, πρωί και βράδυ, ερωτήσεις προβληματισμού

Ίσως πολλοί αναρωτιούνται «Μα καλά… ωραία όλα αυτά, αλλά σίγουρα δεν «έχανε» άλλα πράγματα μέσα στη μέρα του;». Η αλήθεια είναι πως κάθε φορά που ο Φραγκλίνος έπαιρνε χρόνο από την πολυάσχολη μέρα του προκειμένου να ακολουθήσει το χρυσό του Κανόνα των 5 ωρών, επιτύγχανε λιγότερα εκείνη τη μέρα και αυτό γιατί ο κανόνας αυτός εγγυάται μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Σκεφτείτε το… Eίναι απλή λογική. Ποια θα μπορούσε να είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη επένδυση χρόνου που θα σας εξέλισσε προσωπικά και επαγγελματικά, που θα σας «ανέβαζε» την ίδια στιγμή, που θα σας ωρίμαζε και θα σας έκανε να αισθανθείτε μια πνευματική ανάταση; Μια είναι η απάντηση σε όλα αυτά. Μάθηση. Μάθηση και καλλιέργεια.

Ο Κανόνας των 5 Ωρών του Βενιαμίν Φραγκλίνου αντανακλά την πολύ απλή ιδέα, ότι με την πάροδο του χρόνου, οι πιο έξυπνοι και οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι θα είναι αυτοί που υπήρξαν σταθεροί εκπαιδευόμενοι. Αξίζει εδώ να αναφερθούν ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ο Warren Buffett, ξοδεύει πέντε με έξι ώρες την ημέρα διαβάζοντας πέντε εφημερίδες και 500 σελίδες εταιρικών εκθέσεων. Ο Bill Gates διαβάζει 50 βιβλία το χρόνο. Ο Mark Zuckerberg διαβάζει τουλάχιστον ένα βιβλίο κάθε δύο εβδομάδες.

Ο Elon Musk μεγάλωσε διαβάζοντας δύο βιβλία την ημέρα, σύμφωνα με τον αδελφό του. Η Όπρα Γουίνφρει πιστώνει στα βιβλία ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας της: «Τα βιβλία ήταν το πέρασμά μου στην προσωπική μου ελευθερία». Ο Arthur Blank, συνιδρυτής της Home Depot, διαβάζει δύο ώρες την ημέρα. Ο Νταν Γκίλμπερτ, αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης των Κλίβελαντ Καβαλίερς, διαβάζει μία με δύο ώρες την ημέρα.

Με την εστίαση στη μάθηση ως τρόπο ζωής, έχουμε πολύ περισσότερα να κερδίσουμε, μακροπρόθεσμα. Εσείς, είστε έτοιμοι να αγκαλιάσετε τον Κανόνα των 5 Ωρών;

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι εκπληκτικοί τρόποι με τους οποίους η μοναχικότητα μπορεί να γίνει αντίδοτο στη μοναξιά!
Δεν μπορούμε να σώσουμε τους άλλους από τον εαυτό τους
Η θαυματουργή δύναμη του υποσυνείδητου
Ξεπερνώντας την περιοριστική πεποίθηση του "δεν είμαι δημιουργικός/ή"

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση