Τα ωμέγα–3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ψωρίασης

Τα συμπληρώματα ωμέγα- 3 λιπαρών οξέων έχουν πλέον γίνει δημοφιλή για την αντιμετώπιση της ψωρίασης. Πώς λειτουργούν και ποιες φυσικές πηγές τους είναι οι

Τα ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ψωρίασης

Τα συμπληρώματα ωμέγα- 3 λιπαρών οξέων έχουν πλέον γίνει δημοφιλή για την αντιμετώπιση της ψωρίασης. Πώς λειτουργούν και ποιες φυσικές πηγές τους είναι οι καλύτερες; Τα ωμέγα-3 έχει αποδειχθεί ότι έχουν διάφορα οφέλη στην υγεία μας, που περιλαμβάνουν την βελτίωση των δερματικών παθήσεων και την τόνωση της καρδιακής μας υγείας.

Στο παρόν άρθρο, εξετάζουμε τις έρευνες πίσω από τα γνωστά οφέλη των ωμέγα-3 για τα συμπτώματα της ψωρίασης. Επίσης, συζητάμε ποιες δόσεις, πηγές και συμπληρώματα είναι τα καλύτερα.

Advertisment

Μπορούν τα ωμέγα-3 να αντιμετωπίσουν την ψωρίαση;

Η έρευνα έχει υποστηρίξει ότι τα ωμέγα-3 μπορούν να βελτιώσουν διάφορα σημάδια και συμπτώματα της ψωρίασης. Μια αναλυτική ανασκόπηση επιστημονικών ερευνών, δημοσιευμένων στο Journal of the American Academy of Dermatology δείχνει ότι τα ωμέγα-3 βελτίωσαν τα συμπτώματα ψωρίασης των συμμετεχόντων στις 12 από τις 15 πειραματικές δοκιμασίες.

Τα οφέλη περιελάμβαναν βελτιώσεις στη φαγούρα, στο ξεφλούδισμα, στην κοκκινίλα και στις φλεγμονές. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν χορηγούν από το στόμα, τα ωμέγα-3 είναι πιο αποτελεσματικά σε μια χρονική περίοδο 3 μηνών ή και περισσότερο.

Εκτός από τα εξωτερικά συμπτώματα, τα ωμέγα-3 βοηθούν στους μακροπρόθεσμους κινδύνους υγείας. Οι ασθενείς με ψωρίαση είναι πιθανότερο να εμφανίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις και τα ωμέγα-3 μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακού θανάτου και καρδιακών παθήσεων.

Advertisment

Ποια είναι η δόση που μπορώ να λαμβάνω;

Για να λάβουμε τα οφέλη των ωμέγα-3, χρειάζεται να βεβαιωθούμε ότι τα συμπληρώματα περιέχουν εξισορροπημένες δόσεις εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA) και δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA). Και τα δύο τα βρίσκουμε στα περισσότερα συμπληρώματα μουρουνέλαιου.

Οι Αμερικάνοι επιστήμονες τονίζουν ότι η κατανάλωση περίπου 250 γραμμαρίων ψαριού ή άλλων θαλασσινών την εβδομάδα ή περίπου 250 mg των παραπάνω οξέων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακού θανάτου. Σε περίπτωση που θέλετε να λάβετε συμπλήρωμα, είναι καλύτερα να ξεκινήσετε από μικρές δόσεις.

Επίσης, είναι αποτελεσματικότερο να τα καταναλώνετε κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα γεύμα για καλύτερα αποτελέσματα. Πριν ξεκινήσετε κάποιο συμπλήρωμα για αντιμετώπιση της ψωρίασης, χρειάζεται να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Οι υψηλές δόσεις συμπληρώματος μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, διάρροια ή άλλα πεπτικά ζητήματα, αν και είναι ήπιας έντασης.

Οι καλύτερες πηγές ωμέγα-3 για την ψωρίαση

Τα συμπληρώματα είναι μία εύκολη επιλογή για όσους δεν προτιμούν τα ψάρια ή γενικά τα θαλασσινά. Ωστόσο, τα ωμέγα-3 απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό, αν ληφθούν από διατροφικές φυσικές πηγές. Ορισμένες από αυτές είναι:

– Σολομός

– Ρέγγα

– Σκουμπρί

– Καρύδια

– Λινέλαιο

– Σπόροι chia

Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, μπορείτε να επιλέξετε τις πηγές σας. Σε διαφορετική περίπτωση, επιλέξτε σωστά το συμπλήρωμά σας προσέχοντας τις δόσεις και την ποιότητα του προϊόντος.

Άλλα συμπληρώματα για την αντιμετώπιση της ψωρίασης

Οι γιατροί και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα ποια είναι τα καλύτερα συμπληρώματα για τη βελτίωση των συμπτωμάτων ψωρίασης, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται. Μια ερευνητική ανασκόπηση υποστηρίζει ότι τα συμπληρώματα μουρουνέλαιου παρουσιάζουν καλύτερα αποτελέσματα σε άτομα τα οποία παρουσιάζουν ψωρίαση, σε σύγκριση σε με άλλα τρία συμπληρώματα: βιταμίνη D, B-12 και σελήνιο. Άλλες φυσικές θεραπείες περιλαμβάνουν:

– Βιταμίνη D, η οποία τονώνει και διατηρεί τη λειτουργικότητα του ανοσοποιητικού, βελτιώνοντας τα συμπτώματα της ψωρίασης, η οποία είναι αυτοάνοση.

– Κουρκουμάς, ο οποίο αποτελεί μια αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική ρίζα.

Για τα εξωτερικά συμπτώματα της ψωρίασης, μπορείτε να δοκιμάστε τις ακόλουθες φυσικές θεραπείες:

– Αλόη βέρα, που μειώνει την ερυθρότητα και το ξεφλούδισμα.

– Μηλόξιδο, που μπορεί να μειώσει τη φαγούρα, αλλά θα πρέπει να αποφευχθεί αν το κρανίο αιμορραγεί ή έχει σχισμές, καθώς μπορεί να ερεθίσει περισσότερο την επιδερμίδα.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4134971/

https://www.psoriasis.org/advance/fish-oil-does-it-really-help-psoriasis

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Οι οικιακές εργασίες συνδέθηκαν με καλύτερη μνήμη και νοητικές λειτουργίες στους ηλικιωμένους
Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση