Πώς να απαλλαγείτε από την εμμονή της τελειομανίας

Η τελειομανία γίνεται κατάρα για κάποιον που την αποκτά, επειδή είναι δύσκολο να την αποτινάξει από τη ζωή και τη σκέψη του. Μας κάνει

Πώς να απαλλαγείτε από την εμμονή της τελειομανίας

Η τελειομανία γίνεται κατάρα για κάποιον που την αποκτά, επειδή είναι δύσκολο να την αποτινάξει από τη ζωή και τη σκέψη του. Μας κάνει να διστάζουμε να ξεκινήσουμε κάτι, μας ψιθυρίζει δεύτερες σκέψεις και μας επικρίνει, όταν τελικά κάνουμε κάτι• αν τελικά μπούμε στη διαδικασία να το ολοκληρώσουμε.

Η τελειομανία αποτελεί ένα συνηθισμένο και τοξικό μοτίβο σκέψης, ωστόσο, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε, ώστε να τη διαχειριστείτε και να την ξεφορτωθείτε μια και καλή. Είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, αλλά αξίζει στο τέλος. Εξάλλου, δεν έχετε άλλη επιλογή από το να απαλλαχτείτε κάποια στιγμή στη ζωή σας από την κατάρα της. Σε άλλη περίπτωση, ρισκάρετε να χάσετε τον εαυτό σας στην πορεία και την ευκαιρία σας τόσο για ευτυχία, όσο και για επιτυχία.

Advertisment

Πώς να απαλλαγείτε από την εμμονή της τελειομανίας

1. Ορίστε ένα όριο και εμμείνετε σε αυτό

Πρώτα, χρειάζεται να δημιουργήσετε ένα σύστημα για να αντιμετωπίσετε την τελειομανία, ενώ εργάζεστε για να ξεριζώσετε την υποβόσκουσα αιτία. Για να το καταφέρετε αυτό, αρχίστε να βάζετε όρια, όταν έρχεστε αντιμέτωποι με προβλήματα. Όταν πλησιάζετε την ολοκλήρωση ενός έργου και η τελειομανία σας χτυπά, όταν ξαφνικά εντοπίζετε αμέτρητα προβλήματα και κολλάτε, δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο, για να λάβετε δράση. Απαγορεύστε στον εαυτό σας, όσο μπορείτε, να σκέφτεται αρνητικά. Μόλις ο χρόνος τελειώσει, θα έχετε ήδη τελειώσει.

2. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας παρελθοντικές νίκες

Η τελειομανία αποτελείται από έλλειψη πίστης στον εαυτό, όχι από επιθυμία να κάνετε τέλεια τη δουλειά σας. Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια. Αφού βρείτε ένα σύστημα για να διαχειριστείτε την τελειομανία βραχυπρόθεσμα, χρειάζεται να αρχίσετε να ξεριζώνετε σταδιακά την αιτία της τελειομανίας. Ο πρώτος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να υπενθυμίζετε συνεχώς στον εαυτό σας τις παρελθοντικές σας νίκες.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί απλά μέσω της μνήμης, μέσω της ανασκόπησης θετικών στιγμών και δηλώσεων, σχολίων από άλλους στην εργασία σας ή από φίλους. Για πράγματα που έχετε πετύχει στο παρελθόν. Η ουσία είναι να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας τακτικά ότι είστε καταπληκτικοί και ότι έχετε την ικανότητα και τις δεξιότητες, για να πετύχετε κάτι εκπληκτικό. Όσο περισσότερο το υπενθυμίζετε αυτό στον εαυτό σας, τόσο περισσότερο θα αρχίσετε να πιστεύετε σε εσάς και θα σταματήσετε να έχετε αμφιβολίες και δεύτερες σκέψεις.

Advertisment

3. Μειώστε τις τοξικές επιρροές

Ορισμένες φορές, το περιβάλλον μας διαιωνίζει και επαναλαμβάνει αυτή την έλλειψη πίστης στον εαυτό μας, κάτι που μετατρέπεται εύκολα σε αγώνα με την τελειομανία. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα παραδείγματα στον καλλιτεχνικό χώρο είναι η ιδέα ότι χρειάζεται μια γυναίκα να είναι λεπτοκαμωμένη για να είναι όμορφη. Οτιδήποτε διαφορετικό από αυτό, είναι άσχημο.

Είναι ένα άσχημο στερεότυπο, εντελώς μη ρεαλιστικό και βέβαια 100% λάθος. Εντούτοις, βρίσκεται βαθιά ριζωμένο στα Δυτικά μέσα μαζικής επικοινωνίας, οπότε είναι δύσκολο να το αποβάλλουμε και να μην επηρεαστούμε από αυτό. Αυτό αναγκάζει τα νεαρά κορίτσια να παλεύουν να πετύχουν το «υποτιθέμενο» τέλειο σώμα, για να αποτύχουν επανειλημμένως. Ακόμα κι αν πετύχουν το επιθυμητό βάρος, και πάλι δεν θα είναι αρκετό, επειδή εξ αρχής το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ το βάρος.

Ωστόσο, μειώνοντας τις τοξικές επιρροές, όπως την τηλεόραση, το διαδίκτυο, αλλά και άλλες κοινωνικές πηγές, που μπορεί να διαιωνίζουν ιδέες που ενθαρρύνουν την τελειομανία και μας κάνουν να συγκρινόμαστε με τους άλλους, μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση καλύτερα και να δημιουργήσουμε ένα υγιέστερο περιβάλλον για εμάς.

4. Αποδεχτείτε ότι είστε άνθρωπος και υπενθυμίστε στον εαυτό σας τις ατέλειες και τωνσπουδαιότερων ανθρώπων

Οι πιθανότητες είναι, ασχέτως της τέχνης, του πάθους, της προσπάθειας ή του επαγγέλματος που ακολουθείτε, να υπάρχουν σπουδαίοι άνθρωποι για εσάς εκεί έξω. Και αν υπάρχουν, μπορείτε να μάθετε από την ιστορία τους και να τους μοιάσετε.

Ο σκοπός αυτού είναι να αναγνωρίσετε την ανθρώπινη φύση σε όλους αυτούς. Να δείτε ότι ακόμα και εκείνοι που είναι τέλειοι σε κάτι, δεν είναι τέλειοι σε όλα. Για την ακρίβεια, θα δείτε ότι πάντα όταν παλεύουν για τελειομανία, χάνουν την επιτυχία και το μεγαλείο που μέχρι τότε είχαν πετύχει.

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας αυτά τα παραδείγματα και το γεγονός ότι είστε ένας άνθρωπος. Και ο άνθρωπος έχει ατέλειες από τη φύση του. Και το πιο υπέροχο στοιχείο απ’ όλα είναι ότι οι άνθρωποι με τους οποίους εργάζεστε και αλληλεπιδράτε έχουν και αυτοί ατέλειες. Η κατάρα της τελειομανίας μπορεί να σας κρατήσει πίσω. Μην επιτρέψετε στην ανάγκη σας για επιβεβαίωση να σας απομακρύνει από την επίτευξη μιας μοναδικής και καλύτερης εκδοχής του εαυτού σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Αυτογνωσία | Τα 3 στάδια και τεχνικές για να την κατακτήσετε
Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε: Μια αναμέτρηση με τον εαυτό μας και τη μοναξιά
Οι μικρές μου αλήθειες | O φόβος της επιτυχίας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση