6 λόγοι που δείχνουν ότι σημασία έχει η πράξη και όχι η πρόθεση

Στον κόσμο που ζούμε η σκληρή αλήθεια είναι ότι οι προθέσεις έχουν ελάχιστη αξία. Οι πράξεις όμως έχουν μεγάλη σημασία. Υπάρχει μια λογική πίσω

6 λόγοι που δείχνουν ότι αυτό που έχει σημασία είναι η πράξη και όχι η πρόθεση

Στον κόσμο που ζούμε η σκληρή αλήθεια είναι ότι οι προθέσεις έχουν ελάχιστη αξία. Οι πράξεις όμως έχουν μεγάλη σημασία. Υπάρχει μια λογική πίσω από αυτό. Ζούμε σε μια εποχή συνεχούς προπαγάνδας και ψεμάτων, οπότε οι άνθρωποι προτιμούν να κρίνουν βασισμένοι σε αυτό που κάνουν και όχι σε αυτό που λένε ή προτίθενται να κάνουν.

Και μπορούμε να το προχωρήσουμε και ακόμα παραπέρα. Αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία δεν είναι οι πράξεις μας, αλλά οι συνέπειες των πράξεών μας. Αυτό σημαίνει ότι οι προθέσεις μας έχουν αξία, αλλά μόνο στο βαθμό που μας ωθούν σε πράξεις, οι οποίες θα βελτιώσουν της ζωή σας και τη ζωή των ανθρώπων γύρω σας.

Advertisment

Δυστυχώς, γενικά εστιάζουμε στις προθέσεις μας και δεν δίνουμε την απαραίτητη προσοχή σε αυτό που κάνουμε στη ζωή μας. Οι καλές προθέσεις αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ιστορίας, αλλά δεν είναι αυτές που αλληλεπιδρούν με τον φυσικό κόσμο. Δεν είναι αυτές που διαμορφώνουν την κοινωνία, την κουλτούρα και τον πλανήτη. Γι’ αυτό, ήρθε η ώρα να αρχίζουμε να κάνουμε τη ζωή μας βασισμένοι στις πράξεις και όχι στις προθέσεις μας.

6 λόγοι που δείχνουν ότι αυτό που έχει σημασία είναι η πράξη και όχι η πρόθεση

1. Προσδιορίζεστε από το πώς μεταχειρίζεστε τους ανθρώπους, όχι από το πώς δικαιολογείτε τη μεταχείρισή τους

Ακριβώς όπως κάθε κυβέρνηση έχει την ιδεολογία της και δικαιολογεί τις πολιτικές της, έτσι και εμείς έχουμε τις δικές μας αφηγήσεις για τους λόγους που αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους με συγκεκριμένο τρόπο. Όμως, αυτές οι αφηγήσεις αλλάζουν με τον καιρό. Ο τρόπος που μεταχειριζόμαστε τους ανθρώπους θα συνεχίσει να ισχύει.

2. Προσδιορίζεστε από αυτά που επιδιώκετε στη ζωή, όχι από τους λόγους για τους οποίους τα επιδιώκετε

Σημασία δεν έχουν αυτά που λέμε ότι θέλουμε ή σκοπεύουμε να κάνουμε, ακόμα κι αν είναι το πιο φιλόδοξο σχέδιο του κόσμου. Αν δεν πραγματοποιηθεί, δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Οι ιδέες δεν είναι αρκετές. Στο τέλος της ημέρας, κρινόμαστε για το τι πράγματι κυνηγήσαμε στη ζωή και όχι για τους λόγους ή για την ιδέα πίσω από αυτό.

Advertisment

3. Προσδιορίζεστε από τους ανθρώπους που σας περιτριγυρίζουν, όχι από τις δικαιολογίες για να κρατάτε τους λάθος ανθρώπους

Αυτό είναι ένα δύσκολο μάθημα. Μπορεί οι άνθρωποι με τους οποίους περνάμε τη ζωή μας να ακολουθούν το ίδιο τοξικό λάθος: να μιλούν για όλα αυτά που προτίθενται να κάνουν, για τις προθέσεις τους. Κι όμως να μένουν στο ίδιο σημείο. Κι εμείς να βρίσκουμε δικαιολογίες για να τους κρατάμε στη ζωή μας.

4. Προσδιορίζεστε από τις πεποιθήσεις σας, όχι από τους λόγους για τους οποίους πιστεύετε

Μεγαλύτερη σημασία έχει αυτό που πιστεύετε και όχι οι λόγοι για τους οποίους το πιστεύετε. Δεν μπορεί να ζείτε, δικαιολογώντας συνεχώς τις πεποιθήσεις σας ή λέγοντας ότι οι γονείς σας σας τις δίδαξαν ή ότι έτσι σας έμαθαν στο σχολείο. Είστε μια ανεξάρτητη μονάδα, ένα σκεπτόμενο ον με αρκετή αυτονομία, για να αλλάξει αυτό που πιστεύει.

5. Προσδιορίζεστε από τον τρόπο που αγαπάτε, όχι από το πώς νιώθετε όταν αγαπάτε

Οι σπουδαιότερες στιγμές σε μια οποιαδήποτε σχέση δεν είναι ο τρόπος που νιώσαμε, αλλά το πώς δράσαμε σε συγκεκριμένες καταστάσεις, οι οποίες έφεραν και τα αντίστοιχα συναισθήματα. Οι πράξεις αγάπης είναι αυτές που θα μείνουν στους άλλους ανθρώπους, στον κόσμο.

6. Προσδιορίζεστε από τη ζωή που δημιουργείτε, όχι από τις δικαιολογίες που υιοθετήσετε στην πορεία

Τίποτα δεν σας προσδιορίζει περισσότερο από τη ζωή που έχετε δημιουργήσει για τον εαυτό σας. Είναι το άθροισμα όλων των δημιουργικών σας εκφράσεων και πράξεων, των παθών σας, των πεποιθήσεων και των επιλογών σας. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι το τι προτίθεστε να δημιουργήσετε, αλλά τι συμβαίνει μετά τις πράξεις σας.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω» | Καρλ Γιουνγκ
«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει» | Γ. Ρίτσος
Οι πιο «τρομακτικές» μάσκες είναι εκείνες που δεν φαίνονται...
Η ζωή δεν φοράει φίλτρα, δεν στολίζεται για να πάρει like, δεν κάνει giveaway τον χρόνο της

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση