,

Συμβάλλει ο κλιματισμός στο πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη;

Καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να ανεβάζει τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες ακόμα ψηλότερα, η αυξημένη χρήση κλιματισμού στα κτίρια μπορεί να συμβάλλει στο πρόβλημα της

Μπορεί ο κλιματισμός να συμβάλλει στο πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη;

Καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να ανεβάζει τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες ακόμα ψηλότερα, η αυξημένη χρήση κλιματισμού στα κτίρια μπορεί να συμβάλλει στο πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την ποιότητα της ατμόσφαιρας αυξάνοντας την επίδραση της ατμοσφαιρικής μόλυνσης στην υγεία μας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Το επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine, δημιουργώντας ένα ειδικό αφιέρωμα στην κλιματική αλλαγή, δημοσίευσε μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, στην οποία προέβλεψαν ότι χίλιοι επιπλέον θάνατοι ετησίως στην Ανατολική Αμερική και μόνο οφείλονται στα αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλούνται από την αυξημένη χρήση ορυκτών καυσίμων, για τον κλιματισμό κτηρίων, σπιτιών και εργασιακών χώρων.

Advertisment

«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση θα επιδεινωθεί», εξηγεί ο David Abel, ο κύριος ερευνητής από το Ινστιτούτο Nelson για το Κέντρο Περιβαλλοντικών Ερευνών για τη Βιωσιμότητα και το Περιβάλλον. «Υπάρχουν συνέπειες για την προσαρμογή στη μελλοντική κλιματική αλλαγή».

Η ανάλυση συνδυάζει μεθόδους από πέντε διαφορετικά μοντέλα για να προβλέψει την αυξημένη καλοκαιρινή χρήση ενέργειας σε έναν θερμότερο πλανήτη και πώς αυτό θα επιδράσει στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, στην ποιότητα του αέρα και συνεπώς, στην ανθρώπινη υγεία σε λίγες μόνο δεκαετίες από σήμερα.

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, και καθώς τα κύματα καύσωνα και ζέστης πρόκειται να είναι συχνότερα και με μεγαλύτερη ένταση λόγω της κλιματικής αλλαγής, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κλιματισμός σώζει και θα σώζει ζωές, τονίζει ο Jonathan Patz, μέλος της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής περιβαλλοντικών μελετών.

Advertisment

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι αν η αυξημένη χρήση κλιματισμού εξαρτάται από την ενέργεια που παράγεται από τα ορυκτά καύσιμα, θα υπάρξει ένα μεγάλο πρόβλημα στην ποιότητα του αέρα και στην ανθρώπινη υγεία. Στην ουσία, ανταλλάζουμε προβλήματα. Τα κύματα καύσωνα θα αυξηθούν, θα έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη για δροσιά, κάτι που απαιτεί περισσότερο ηλεκτρισμό. Αλλά αν συνεχίζουμε να βασιζόμαστε στις ίδιες συμβατικές μορφές παραγωγής ενέργειας, κάθε φορά που θα ανάβουμε τον κλιματισμό, θα συνεισφέρουμε στη ρύπανση του αέρα, προκαλώντας περισσότερες ασθένειες και ακόμα και θανάτους.

Η έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιδράσεις της προσαρμοστικότητας στην κλιματική αλλαγή, προσομοιώνοντας το φάσμα χρήσης ορυκτών καυσίμων στον κλιματισμό των κτηρίων σε μελλοντικά σενάρια κλιματικής αλλαγής.  Η ποιότητα του αέρα αποτελεί ένα μεγάλο, σοβαρό ζήτημα για τη δημόσια υγεία• η αύξηση στα επίπεδα του όζοντος και των λεπτών μικροσωματίδιων του αέρα – παραπροϊόντα της καύσης ορυκτών καυσίμων και γνωστοί εχθροί της ανθρώπινης υγείας – θα επιδεινώσουν το πρόβλημα, όπως ήδη το κάνουν.

Η μελέτη προβλέπει 13.000 επιπλέον θανάτους ετησίως, που θα προκληθούν από τα υψηλότερα καλοκαιρινά επίπεδα λεπτών μικροσωματιδίων και 3.000 αυτών θα προκληθούν από το όζον μόνο στην Ανατολική Αμερική μέχρι τα μέσα του αιώνα. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους αποδίδονται σε φυσικές διαδικασίες, όπως στην ατμοσφαιρική χημεία και στις φυσικές εκπομπές, οι οποίες θα αυξηθούν από τις αυξημένες θερμοκρασίες.

Ωστόσο, σχεδόν 1.000 από αυτούς τους θανάτους θα συμβούν λόγω της αυξημένης χρήσης του κλιματισμού, που λειτουργεί μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος, άρα μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και θα χρειαστεί να προσαρμοστούμε περισσότερο και καλύτερα. Θα χρειαστεί να επανεξετάσουμε και να αλλάξουμε τις βιώσιμες πηγές ενέργειας, όπως την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Αν δεν αλλάξουμε τους τρόπους μας, τα πράγματα θα επιδεινωθούν.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ινδία: «Πνίγεται» το Νέο Δελχί από την τοξική αιθαλομίχλη - «Άφαντο» το Ταζ Μαχάλ! (βίντεο)
Η επαφή με τη φύση επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες
Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο Πηγή: iefimerida.gr - Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο - iefimerida.gr
Act for Earth: Πώς επιβαρύνεται το περιβάλλον από τη βιομηχανία της μόδας (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση