Οστεοαρθρίτιδα: Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για τη μείωση των συμπτωμάτων της;

Η οστεοαρθρίτιδα είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος αρθρίτιδας. Αναπτύσσεται όταν ο χόνδρος των αρθρώσεων υποχωρεί με τον καιρό. Ο ιστός αυτός λειτουργεί σαν μαξιλαράκι

Οστεοαρθρίτιδα: Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για τη μείωση των συμπτωμάτων της;

Η οστεοαρθρίτιδα είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος αρθρίτιδας. Αναπτύσσεται όταν ο χόνδρος των αρθρώσεων υποχωρεί με τον καιρό. Ο ιστός αυτός λειτουργεί σαν μαξιλαράκι ανάμεσα στις αρθρώσεις, βοηθώντας τα κόκκαλα να γλιστρούν το ένα πάνω στο άλλο κατά την κίνηση. Η πάθηση μπορεί να επηρεάσει κάθε άρθρωση στο σώμα, αλλά συνήθως παρατηρείται στα γόνατα, τα χέρια, το ισχίο ή στη σπονδυλική στήλη.

Πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην οστεοαρθρίτιδα;

Δεν είναι δυνατό η διατροφή ή τα διατροφικά συμπληρώματα να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα, αλλά σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για την Αρθρίτιδα, ορισμένες τροφές και διατροφικές συνήθειες μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα. Κάποιες τροφές έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ άλλες δημιουργούν ανακούφιση από τον πόνο και τη δυσφορία.

Advertisment

Μια ισορροπημένη δίαιτα θα προσφέρει στο σώμα τα εργαλεία να προλάβει περαιτέρω βλάβη στις αρθρώσεις, σημαντικό για τους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Ορισμένες τροφές είναι γνωστό πως μειώνουν τις φλεγμονές, όπως αυτές που περιέχουν αρκετά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Α, C και Ε.

Επιπλέον, φαίνεται ότι οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή χοληστερόλη, οπότε η διατήρηση των καλών επιπέδων χρειάζεται να αποτελεί στόχο εδώ. Τέλος, ένας σημαντικός παράγοντας που αυξάνει τα συμπτώματα και τον πόνο είναι το βάρος. Αυτό πιέζει περισσότερο τις αρθρώσεις, γι’ αυτό και χρειάζεται να το ρυθμίζουμε κατάλληλα.

8 τροφές που μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας

1. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν πολλά υγιεινά ωμέγα-ε λιπαρά οξέα. Αυτά τα πολυακόρεστα λιπαρά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ώστε μπορούν να ωφελήσουν τους ασθενείς. Ο στόχος είναι τουλάχιστον μία μερίδα ανά εβδομάδα. Στα λιπαρά ψάρια περιλαμβάνονται:

Advertisment

– Σαρδέλες

– Φρέσκος τόνος

– Σολομός

– Σκουμπρί

Άλλες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων περιλαμβάνουν οι σπόροι chia, το έλαιο λιναρόσπορου και τα καρύδια. Αυτές οι τροφές μπορούν να βοηθήσουν επίσης στην καταπολέμηση των φλεγμονών.

2. Έλαια

Εκτός από τα λιπαρά ψάρια, κάποια άλλα έλαια μπορούν να μειώσουν τις φλεγμονές. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιέχει υψηλά επίπεδα ολεοκανθάλης, που έχει παρόμοιες ιδιότητες με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Το έλαιο από αβοκάντο επίσης αποτελεί μια υγιεινή επιλογή και μπορεί να μειώσει την χοληστερόλη.

3. Γαλακτοκομικά προϊόντα

Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά αυξάνουν την οστική δύναμη, βελτιώνοντας τα συμπτώματα πόνου. Τα γαλακτοκομικά περιέχουν επίσης πρωτεΐνες που βοηθούν στην αύξηση της μυϊκής μάζας.

4. Σκούρα φυλλώδη λαχανικά

Τα σκούρα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη D, αλλά και φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν το στρες. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και μπορεί επίσης να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας το σώμα να αντισταθεί στις λοιμώξεις. Τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά περιλαμβάνουν:

– Σπανάκι

– Κάλε

– Σέσκουλα

5. Μπρόκολο

Το μπρόκολο περιέχει μια ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη και η οποία, σύμφωνα με επιστήμονες, μπορεί να επιβραδύνει την οστεοαρθρίτιδα. Αυτό το λαχανικό είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες C και Κ, όπως επίσης και σε ασβέστιο, που δυναμώνει τα οστά.

6. Πράσινο τσάι

Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικά που οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορούν να μειώσουν τις φλεγμονές και να επιβραδύνουν το ρυθμό της βλάβης των χόνδρων. Το πράσινο τσάι περιέχει υψηλά επίπεδα πολυφαινόλων.

7. Σκόρδο

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια ουσία που ονομάζεται διαλλυλο δισουλφίδιο και εντοπίζεται στο σκόρδο λειτουργεί κατά των ενζύμων που προκαλούν την βλάβη στους χόνδρους.

8. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί κάνουν καλό στην καρδιά και περιέχουν υψηλά επίπεδα ασβεστίου, ψευδάργυρου, μαγνησίου, βιταμίνης Ε και φυτικών ινών. Επίσης περιέχουν α-λινολενικό οξύ, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μεσογειακή διατροφή: Κατά πόσο βοηθάει;

Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι η Μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας. Εκτός από αυτό μπορεί να βοηθήσει και στην απώλεια βάρους. Η διατροφή συνίσταται σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, ψάρι, γιαούρτι και υγιεινά λιπαρά, όπως ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς. Η κατανάλωση κρέατος επίσης είναι αισθητά λιγότερη.

3 είδη τροφών που χρειάζεται να αποφεύγετε

Όταν κάποιος ζει με οστεοαρθρίτιδα, το σώμα του βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου για εμφάνιση πολλών φλεγμονών. Αν και οι παραπάνω τροφές έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ορισμένες άλλες μπορεί να αντιστρέφουν τα αποτελέσματα. Γι’ αυτό, καλύτερα να αποφεύγετε:

1. Ζάχαρη

Η επεξεργασμένη ζάχαρη προκαλεί την απελευθέρωση κυτοκίνων, που δρουν ως φλεγμονώδεις αγγελιαφόροι στο σώμα. Επίσης, χρειάζεται να αποφεύγονται ανθρακούχα αναψυκτικά, το γλυκό τσάι, καφέδες με γεύσεις και ορισμένοι χυμοί που περιέχουν γλυκαντικά.

2. Κορεσμένα λίπη

Τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά, όπως πίτσα και κόκκινο κρέας μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές στον λιπώδη ιστό, αλλά και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων νόσων, που θα επιδεινώσει την αρθρίτιδα.

3. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και τα πατατάκι πυροδοτούν την παραγωγή προχωρημένης γλυκοζυλίωσης. Αυτή ενισχύει την εμφάνιση φλεγμονών.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.helpguide.org/articles/diets/the-mediterranean-diet.htm

https://www.cdc.gov/arthritis/basics/osteoarthritis.htm

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28507182

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δεκατιανό: 10 ιδανικά σνακ γεύματα που είναι τόσο νόστιμα όσο και θρεπτικά
Φρούτα και λαχανικά: Να τα προτιμάμε ολόκληρα ή να πίνουμε τον χυμό τους;
4 είδη ουσιών στα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας
Αλάτι: Πόσο χρειάζεται να καταναλώνουμε μέσα στη μέρα;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση