Πώς να μην αφήσετε μια κακή στιγμή να καταστρέψει εντελώς την ημέρα σας

Κανείς δεν έχει μια ολοκληρωτικά άσχημη ζωή. Ούτε καν μια άσχημη μέρα. Απλά άσχημες στιγμές. Μήπως νιώθετε ότι είχατε μια άσχημη μέρα; Συχνά, μας

Πώς να μην αφήσετε μια κακή στιγμή να καταστρέψει εντελώς την ημέρα σας

Κανείς δεν έχει μια ολοκληρωτικά άσχημη ζωή. Ούτε καν μια άσχημη μέρα. Απλά άσχημες στιγμές. Μήπως νιώθετε ότι είχατε μια άσχημη μέρα; Συχνά, μας συμβαίνει ένα άσχημο γεγονός, που μας κάνει να νιώθουμε απογοήτευση. Είτε ξυπνάμε αργά, είτε ξεχνάμε ένα σημαντικό γεγεονός ή καταστρέφουμε μια συνάντηση.

Αυτό μας πετά έξω από το ίδιο μας το παιχνίδι, που ύστερα μας κάνει να μένουμε πίσω στη δουλειά, να ξεχνάμε κάτι λόγω αφηρημάδας και η λίστα συνεχίζεται. Και πριν το αντιληφθείτε, ολόκληρη η ζωή σας παίρνει την κάτω βόλτα. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μια άσχημη στιγμή δεν χρειάζεται να οδηγεί σε μια άσχημη μέρα. Αν γνωρίζετε τι να κάνετε όταν εμφανίζεται εκείνη η κακή στιγμή, μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση και να αλλάξετε το παιχνίδι.

Advertisment

Πώς να μην επιτρέψετε σε μια κακή στιγμή να καταστρέψει τη μέρα σας

1. Κάντε μια παύση και παρατηρήστε αυτό που συμβαίνει

Το πιο σημαντικό που μπορείτε να κάνετε αφού συναντηθείτε με μια αναποδιά, μια απογοήτευση, μια ανεπιθύμητη έκπληξη ή μια άλλη κακή στιγμή ή εμπειρία είναι να σταματήσετε αμέσως και να χειριστείτε την κατάσταση, ξεκινώντας από μέσα σας. Κάνετε μια παύση και παρατηρήστε ποιες σκέψεις τριγυρνούν στο νου σας. Όταν αυτό συμβαίνει, λέμε συχνά στον εαυτό μας ότι η μέρα ξεκίνησε άσχημα ή ότι δεν θα είναι και η αγαπημένη μέρα αυτής της εβδομάδας.

Μετά από μια κακή στιγμή, είμαστε πρόθυμοι να αφήσουμε και σε άλλες τέτοιες στιγμές να έρθουν και να μας επηρεάσουν. Παρατηρήστε, λοιπόν, αυτά τα μοτίβα σκέψης και τα σχετικά συναισθήματα τρόμου, θλίψης, θυμού, σύγχυσης κλπ. Υπενθυμίστε συνεχώς στον εαυτό σας ότι μια και μόνο κακή στιγμή δεν προμηνύει μια κακή μέρα.

2. Αλλάξτε οπτική γωνία

Ασχέτως του πόσο έξυπνοι πιστεύουμε ότι είμαστε, το συνειδητό μας μπορεί να γίνει αρκετά παρανοϊκό και ά-λογο. Στην πραγματικότητα, τα πράγματα δεν είναι σχεδόν ποτέ τόσο άσχημα όσο εμφανίζονται, οπότε είναι σημαντικό να αναζητήσετε νέα οπτική. Μόλις παρατηρήσετε τι συμβαίνει μέσα σας (το πρώτο βήμα), αναρωτηθείτε αν αυτές οι σκέψεις και τα συναισθήματα είναι λογικά. Κάνετε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις, ώστε να βγείτε από τον «λήθαργο»:

Advertisment

– Αυτή η κακή στιγμή σημαίνει ότι πρόκειται να έχω μια άσχημη μέρα;

– Τι μπορώ να κάνω για να αλλάξω αυτή την κακή στιγμή;

– Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσωτη μέρα μου;

3. Σταματήστε να υπεραναλύετε και λάβετε θετική δράση

Τώρα που έχετε τουλάχιστον βγει από το «λάκκο», ήρθε η ώρα να αποφασίσετε να περάσετε στην πράξη, σε μια θετική πράξη, ώστε να αλλάξετε την πορεία της ημέρας σας. Ορισμένες φορές, αυτό θα περιλαμβάνει να κάνετε κάτι, ώστε να βελτιώσετε αυτό που συνέβη. Άλλες φορές, δεν θα υπάρχει τίποτα που να μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό που συνέβη.

Ωστόσο, υπάρχουν πάντα άλλες θετικές πράξεις που μπορείτε να κάνετε ώστε να εξισορροπήσετε τα πράγματα, ώστε να μην επιτρέψετε αυτό το ένα συμβάν να επηρεάσει τα υπόλοιπα. Ακόμα κι αν δεν είστε αρκετά βέβαιοι για το τι να κάνετε, απλά αποφασίστε κάτι και κινηθείτε. Η κίνηση θρέφει το κίνητρο και την αυτοπεποίθηση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση