,

Τεστοστερόνη: 8 φυσικοί τρόποι για να ενισχύσετε τα επίπεδά της

Η τεστοστερόνη είναι η πιο σημαντική ανδρική ορμόνη του σεξ. Είναι φυσικό τα επίπεδα της τεστοστερόνης να μειώνονται, όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν, αλλά υπάρχουν

Τεστοστερόνη: 8 τρόποι να την ενισχύσετε με φυσικό τρόπο

Η τεστοστερόνη είναι η πιο σημαντική ανδρική ορμόνη του σεξ. Είναι φυσικό τα επίπεδα της τεστοστερόνης να μειώνονται, όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν, αλλά υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορούν να ληφθούν, για να επιβραδύνουν, ίσως και να αντιστρέψουν τη διαδικασία. Η τεστοστερόνη είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και ευεξία.

Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να επιδρούν στη σωματική διάπλαση και καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουμε, τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους. Επιπλέον, επιδρά στη σεξουαλική λειτουργία, μειώνοντας τη λίμπιντο, τη στύση και αυξάνοντας την πιθανότητα στειρότητας.

Advertisment

8 τρόποι να ενισχύσετε την τεστοστερόνη με φυσικό τρόπο

1. Επαρκής ύπνος

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα των ορμονών και των χημικών ουσιών που το σώμα χρειάζεται, για να λειτουργήσει σωστά, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Chicago βρήκαν ότι τα επίπεδα της ορμόνης πέφτουν σε άνδρες που δεν έχουν κοιμηθεί επαρκώς. Συγκεκριμένα, μετά από μόλις 1 εβδομάδα περιορισμένου ύπνου, τα επίπεδα της έπεσαν κατά 15%. Χρειάζεται λοιπόν να προσπαθείτε να κοιμάστε για τουλάχιστον 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ.

2. Ισορροπημένη διατροφή

Σύμφωνα με αναφορά της Journal of Neuroinflammation, τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και η παχυσαρκία συνεισφέρουν σε μια ποικιλία φλεγμονωδών παθήσεων και αποδυναμωμένης νευρολογικής λειτουργίας. Οι συνεχείς και απότομες αλλαγές στη διατροφή διαταράσσουν τα επίπεδα των ορμονών. Αυτό είναι περισσότερο εμφανές στους αθλητές.

3. Απώλεια βάρους

Έρευνα του περιοδικού Clinical Endocrinology ανέφερε ότι οι υπέρβαροι άντρες 14 – 20% είχαν σχεδόν 50% μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης από εκείνους που δεν είναι υπέρβαροι. Γενικά, η ιατρική θεωρεί ότι οι άνδρες με μεγαλύτερο βάρος έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.

Advertisment

4. Κίνηση και άσκηση

Μελέτη δημοσιευμένη στο European Journal of Applied Physiology βρήκε ότι όσο πιο δραστήριοι είμαστε, τόσο περισσότερη τεστοστερόνη θα παράγει το σώμα μας. Μια άλλη μελέτη υποστηρίζει ότι η αύξηση της σωματικής κίνησης είναι ωφέλιμη, καθώς το βάρος διατηρείται σταθερό και έτσι βελτιώνονται τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Όμως, είναι καλή ιδέα να μην το παρακάνετε, διότι μετά θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.

5. Μείωση του στρες

Το χρόνιο στρες είναι επικίνδυνο για πολλά θέματα υγείας. Το στρες ανεβάζει την ορμόνη της κορτιζόλης, που με τη σειρά της επιδρά στην τεστοστερόνη. Σε έρευνα του 2016, στρεσογόνα γεγονότα (όπως τελικές εξετάσεις) συνεισέφεραν σημαντικά στα επίπεδα της ορμόνης. Ένα τέτοιο φαινόμενο προκαλεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, επιθετικότητα και συναισθηματικό μούδιασμα στους άνδρες.

6. Βιταμίνες και συμπληρώματα

Σύμφωνα με την Journal of Hormone and Metabolic Research, τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να διορθώσουν μια έλλειψη και να συνεισφέρουν και σε αυξημένα επίπεδα της τεστοστερόνης. 15 λεπτά επαφής με τον ήλιο την ημέρα αυξάνουν αυτή τη βιταμίνη στον οργανισμό σας. Τα συμπληρώματα μαγνησίου και ψευδαργύρου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην επαναφορά των επιπέδων της ορμόνης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ωστόσο, μπορείτε να λάβετε και τα δύο μέταλλα από τη διατροφή σας: δημητριακά και σκούρα φυλλώδη λαχανικά για μαγνήσιο, λιναρόσπορο και κολοκυθόσπορο, αλλά και σκούρα λαχανικά για τον ψευδάργυρο. Τέλος, η κρεατίνη θεωρείται ότι εξασφαλίζει μικρή, αλλά αξιόπιστη αύξηση της τεστοστερόνης.

7. Αναθεωρήστε τη χρήση φάρμακων

Αν και τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση μιας ποικιλίας προβλημάτων υγείας, είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τα χαμηλά επίπεδα της τεστοστερόνης. Σύμφωνα με μια αναφορά της BMC Medicine, οι στατίνες, που μειώνουν την χοληστερόλη, μπορούν εν μέρει να λειτουργήσουν, μειώνοντας την τεστοστερόνη.

8. Αποφύγετε την κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ

Η κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Σύμφωνα με το National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism, η χρήση αλκοόλ επιδρά τους αδένες και τις ορμόνες που εμπλέκονται στην ανδρική αναπαραγωγική υγεία.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://academic.oup.com/jcem/article/102/4/1161/2884621

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22234399

https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/understanding-how-testosterone-affects-men

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4707424/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25224590

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28470410

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17136944

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση