Ο «χρυσός κανόνας της διατροφής» για τη βελτίωση της υγείας και του πεπτικού συστήματος

Όταν πρωτοεμφανίστηκε ο άνθρωπος στο φυσικό του περιβάλλον, η τροφή σπάνιζε και γι’αυτό έτρωγε μόνο όποτε έβρισκε τροφή. Με τις τότε υπάρχουσες συνθήκες, πιθανόν

Ο «χρυσός κανόνας της διατροφής» για τη βελτίωση της υγείας και του πεπτικού συστήματος

Όταν πρωτοεμφανίστηκε ο άνθρωπος στο φυσικό του περιβάλλον, η τροφή σπάνιζε και γι’αυτό έτρωγε μόνο όποτε έβρισκε τροφή. Με τις τότε υπάρχουσες συνθήκες, πιθανόν να έμενε και ολόκληρες εβδομάδες νηστικός. Αυτό γίνεται φανερό όταν παρατηρήσει κανείς το ζωικό βασίλειο καθώς τα ζώα στην φύση, κάνουν μεγάλο αγώνα για να βρουν την τροφή τους και μένουν νηστικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Επίσης, όταν βρίσκουν τροφή, τρώνε όσο περισσότερο μπορούνε για να αποθηκεύσουν την ενέργεια που θα τους χρειαστεί στις δύσκολες μέρες της έλλειψης. Το ίδιο πρόγραμμα έχει και ο άνθρωπος δηλαδή δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός που να τον περιορίζει στην ποσότητα με αποτέλεσμα, όταν βρίσκει τροφή να τρώει σα να μην υπάρχει αύριο!

Advertisment

Στη σημερινή εποχή που η τροφή βρίσκεται σε αφθονία, έχουμε χάσει την αίσθηση του μέτρου. Η πολυφαγία εκτός ότι βλάπτει το σώμα γιατί προσθέτει περιττά κιλά, επηρεάζει το βάθος και τον ρυθμό της αναπνοής επιδεινώνοντας την υγεία. Οι σοφοί της Αρχαίας Ελλάδας, μίλησαν για το πόσο σημαντική είναι η τήρηση του μέτρου στην λήψη τροφής.

Ξεκινώντας με βασική αρχή, την τήρηση του μέτρου που θα μπορούσε να αποτυπωθεί και ως «ο χρυσός κανόνας της διατροφής», μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία και το πεπτικό μας σύστημα.

1. Το μυστικό της υγείας και της μακροζωίας είναι το μέτρο! Καλό είναι να μην φορτώνουμε το στομάχι μας με πολλή τροφή, έτσι ώστε μετά από κάθε γεύμα να έχουμε την αίσθηση του ανικανοποίητου και όχι του κορεσμού.

Advertisment

2.Το αίσθημα της πείνας είναι αυτό που ακούμε πάνω απ’ όλα! Δεν τρώμε με το ρολόι, αλλά μόνον εφόσον πεινάσουμε.

3. Οι φυσικές τροφές, λαχανικά, φρούτα, καρποί, είναι σημαντικό να έχουν την κυρίαρχη θέση στην καθημερινή μας διατροφή, γιατί έχουν τα δικά τους ένζυμα και πέπτονται εύκολα χωρίς να βάζουν τον οργανισμό στην κουραστική και χρονοβόρα διαδικασία της παραγωγής πεπτικών ενζύμων.

4. Τρώμε απλά και λιτά. Αυτό σημαίνει ότι δεν συνδυάζουμε πολλές διαφορετικές κατηγορίες τροφών στο ίδιο γεύμα. Όσο λιγότερους συνδυασμούς κάνουμε σε ένα γεύμα, τόσο πιο γρήγορα και εύκολα γίνεται η πέψη των τροφών.

5. Αποφεύγουμε τα μεγάλα γεύματα. Η μεγάλη ποσότητα τροφής σε ένα γεύμα μας φέρνει δυσφορία και «κλέβει» την ενέργειά μας. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον γιατί ο οργανισμός δυσκολεύεται να χωνέψει μεγάλη ποσότητα τροφής, με αποτέλεσμα η διαδικασία της πέψης να επιβραδύνεται. Δεύτερον, φουσκώνει το στομάχι μας και αυτό με τη σειρά του πιέζει το διάφραγμα δυσκολεύοντας την αναπνοή μας και οδηγώντας σε βαθιά αναπνοή.

6. Καμία τροφή δεν είναι καλή αν εμείς δυσκολευόμαστε να την χωνέψουμε. Η διατροφή είναι διαφορετική για τον κάθε άνθρωπο, γιατί σε καθέναν μας ταιριάζουν διαφορετικές τροφές και άρα μόνο αυτές μας ωφελούν. Ακόμα και την πιο θρεπτική τροφή να φάμε, αν δεν μας αρέσει οπτικά και γευστικά, δεν θα την αφομοιώσουμε και θα μετατραπεί στο σώμα μας σε δηλητήριο.

7. Η τροφή εκτός από θρεπτική αξία έχει και ενεργειακή. Καθετί στη φύση έχει μια δόνηση, η ζωντανή τροφή μας μεταφέρει την δικιά της δόνηση και ενέργεια. Οι μαγειρεμένες τροφές, εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας, χάνουν τις περισσότερες βιταμίνες κατά το μαγείρεμα και επιπλέον μειώνεται η ενεργειακή τους αξία.

«Φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας» – Ιπποκράτης

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

11 λόγοι για τους οποίους είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστεί η ψυχαναγκαστική υπερφαγία
Πρωτεΐνη: Οι 9 καλύτερες και χειρότερες πηγές
Διατροφικές διαταραχές: Είναι συχνές σε έναν στους τέσσερις εφήβους με αυτή την πάθηση
6 δημιουργικοί τρόποι να καταναλώνουμε περισσότερα λαχανικά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση