, , ,

Νέο φάρμακο κατά της νόσου Αλτσχάιμερ δίνει ελπίδα για το μέλλον της θεραπείας

Ένα νέο φάρμακο φαίνεται να αναπτέρωσε τις ελπίδες της επιστημονικής κοινότητας για την καταπολέμηση της νόσους Αλτσχάιμερ, χάρη σε ένα νέο πειραματικό φάρμακο. Τα

Νέο φάρμακο κατά της νόσου Αλτσχάιμερ δίνει ελπίδα για το μέλλον της θεραπείας

Ένα νέο φάρμακο φαίνεται να αναπτέρωσε τις ελπίδες της επιστημονικής κοινότητας για την καταπολέμηση της νόσους Αλτσχάιμερ, χάρη σε ένα νέο πειραματικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης κλινικών δοκιμών δείχνουν ότι το φάρμακο, ένα αντίσωμα που ονομάζεται BAN2401, επιβράδυνε την πρόοδο της ασθένειας και αύξησε την επίδοση των γνωστικών λειτουργιών.

Η δοκιμή περιελάμβανε 856 ασθενείς με ήπια αποδυνάμωση των γνωστικών ικανοτήτων σε σχέση με το Αλτσχάιμερ, οι οποίοι χωρίστηκαν σε έξι ομάδες. Στις πέντε ομάδες ασθενών δόθηκαν διάφορες δόσεις του φαρμάκου και σε μια δόθηκε ψευδοφάρμακο. Οι ασθενείς είχαν μη φυσιολογικά επίπεδα αμυλοειδών πρωτεϊνών που μπορούν να συσσωρευτούν και να δημιουργήσουν πλάκες. Αυτές οι πλάκες συσσωρεύονται ανάμεσα σε νευρώνες και διαταρράσουν την κυτταρική λειτουργία, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση.

Advertisment

Η έρευνα επίσης χρησιμοποίησε τρία εργαλεία μέτρησης των γνωστικών ικανοτήτων για το Αλτσχάιμερ και την άνοια, ώστε να καθορίσουν τις αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία. Στις υψηλότερες δόσεις του, το φάρμακο μείωσε τις αμυλοειδείς πρωτεΐνες μέχρι και στο 93%. Η δοκιμή επίσης ανέφερε μια 26-30% βελτίωση στις γνωστικές επιδόσεις.

Οι αμυλοειδείς πρωτεΐνες και το Αλτσχάιμερ

«Είναι η πρώτη επιτυχημένη έρευνα που φθάνει σε προχωρημένο στάδιο και αφορά αντισώματα αμυλοειδών με στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα στους 18 μήνες. Σε αυτό τον πληθυσμό, η θεραπεία μπορούσε να μειώσει τα αμυλοειδή στους εγκεφάλους των ασθενών και αυτό συσχετίστηκε με κλινική βελτίωση στην επιβράδυνση της πορείας της νόσου.

Ο Dr. Kaufer επισημαίνει ότι τα κλινικά σημαντικά αποτελέσματα της θεραπείας σχετίζονται με τη δόση. Όσο μεγαλύτερη, τόσο μεγαλύτερη και η μείωση των αμυλοειδών. Ωστόσο, δηλώνει πώς ένα από τα χαρακτηριστικά της δοκιμής δυσκολεύουν το εγχείρημα της σύγκρισης με τις υπόλοιπες έρευνες. Οι ερευνητές, αντί να χωρίσουν τυχαία τους ασθενείς σε έξι ομάδες, χρησιμοποίησαν μια μέθοδο σύμφωνα με την οποία καταχωρούσαν νέα υποκείμενα στη μελέτη, αφού πρώτα ερευνούσαν τα πρωταρχικά αποτελέσματα. Χρησιμοποιούσαν πληροφορίες για να τροποποιήσουν το πώς καταχωρούσαν τα μελλοντικά υποκείμενα στην έρευνα. Αυτό δυσκολεύει την αναγωγή των αποτελεσμάτων στον πραγματικό κόσμο της κλινικής πρακτικής.

Advertisment

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Ωστόσο, οι ερευνητές δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι και αναμένουν η 3η φάση να παρέχει απαντήσεις σε ερωτήματα που παραμένουν. «Θα λειτουργήσει; Θα είναι ασφαλές;».

Το συμπέρασμα αυτής της δοκιμής, όπως επίσης και η πιθανή αποδοχή από τους επίσημους φορείς χρειάζονται ακόμα δύο ή περισσότερα χρόνια. Δυστυχώς, αυτές οι έρευνες χρειάζονται πολύ χρόνο. Ακόμα και πριν την διεξαγωγή αυτής της δοκιμής, χρειάστηκαν τουλάχιστον έξι μήνες για να εγγραφούν οι συμμετέχοντες στην έρευνα.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά
Ιδιοπαθής υπέρταση: Πώς επηρεάζει η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας στην αντιμετώπισή της
Ημικρανίες και φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου | Πώς συνδέονται

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση