Για όσους ξεκίνησαν τώρα, ο διαλογισμός μπορεί να αποδειχθεί αρκετά δύσκολος, για όσους τον εξασκούν καιρό, μπορεί να έρχεται φυσικά πια, αλλά για τους περισσότερους, ο διαλογισμός δεν είναι μόνο δύσκολος. Μπορεί να γίνει στρεσογόνoς, παρά θετικός. Κι αυτό οδηγεί πολλούς αρχάριους να ξοδεύουν πολύ χρόνο έρευνας στο πώς να βελτιώσουν την εξάσκηση του διαλογισμού, κάτι που προσθέτει και αυτό περισσότερο στρες και σύγχυση. Εδώ έχουμε συγκεντρώσει κάποια εύκολα tips, για να μην ψάχνετε μάταια στο διαδίκτυο.
4 βασικές συμβουλές για να βελτιώσετε τον διαλογισμό σας
Στάση του σώματος
Όλα στην εξάσκηση του διαλογισμού συνδέονται, ο νους συνδέεται με την ενέργεια, η ενέργεια συνδέεται με το σώμα κλπ. Κάθε πλευρά της ύπαρξής μας μπορεί να επηρεάσει την άλλη. Για παράδειγμα, η κατάσταση του νου μπορεί να επηρεάσει τη στάση του σώματος και η τελευταία να επηρεάσει την κατάσταση του νου.
Advertisment
Μαθαίνοντας να ρυθμίζουμε το σώμα μας, κάνουμε το πρώτο ταξίδι προς τον επιτυχημένο διαλογισμό. Αν ελέγξετε το σώμα σας, ακολουθεί και ο νους σας. Μακράν η καλύτερη θέση για διαλογισμό είναι η στάση του πλήρους λωτού, αλλά δεν έχουμε όλοι την ευλυγισία να την κάνουμε. Αλλά μην ανησυχείτε αν δεν μπορείτε! Για αρχή μπορείτε να καθίσετε στη στάση του μισού λωτού.
Αναπνοή
Το επόμενο βήμα είναι να μάθετε πώς να ελέγχετε την αναπνοή σας. Η αναπνοή ελέγχει το νου και το σώμα, ο νους συγκεντρώνεται περισσότερο, επιτρέποντας στο κενό να καταλάβει το χώρο που θέλετε, απομακρύνοντας την ένταση, επιτρέποντας στην ενέργεια να κινηθεί πιο ομαλά.
Η μέθοδος της αναπνοής είναι πιο ευεργετική μέσω της κοιλιακής αναπνοής, απαλή, αλλά βαθιά μέσω της μύτης. Το στόμα χρειάζεται να είναι ελαφριά ανοιχτό. Αν δεν μπορείτε να αναπνεύσετε μέσω της μύτης για ιατρικούς λόγους, τότε κάντε το μέσω του στόματος. Κατά την κοιλιακή αναπνοή, οι μύες του κορμού θα διαστέλλονται και θα συστέλλονται με την αναπνοή. Μέσω αυτής της κίνησης, θα παρέχετε περισσότερο αέρα στους πνεύμονες και θα φέρετε μια αίσθηση καθαρότητας του νου.
Advertisment
Έλεγχος του νου
Η μεγαλύτερη πρόκληση όλων είναι το να μπορέσουμε να βάλουμε σε τάξη τον νου μας που καλπάζει, που δεν φαίνεται να θέλει να μείνει ακίνητος. Είναι αστείο αν σκεφτεί κανείς ότι προσπαθώντας να κάνουμε μια άσκηση που θα ηρεμήσει το νου, τελικά τον ενεργοποιεί περισσότερο και ύστερα προκαλεί περισσότερο στρες.
Για να αρχίσουμε να μαθαίνουμε να τιθασεύουμε το νου, χρειάζεται να καταλάβουμε ακριβώς το γιατί συμβαίνει αυτό, γιατί ο νους μας αποσπάται από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι τη στιγμή που αποκοιμιόμαστε. Τη στιγμή που τον απελευθερώνεται από τον καθημερινό περισπασμό, ο νους μπορεί να είναι παρόν για τον εαυτό του.
Οι περισσότεροι δάσκαλοι θα σας προτείνουν να διαλογιστείτε σε ένα αντικείμενο, κοιτώντας το με ηρεμία, αλλά αν το καλοσκεφτείτε, αυτό που θα κάνετε είναι να παρατείνετε την ανάγκη (που σίγουρα θα παρουσιαστεί κάποια στιγμή μπροστά σας) να αντιμετωπίσετε κατά μέτωπο όλες αυτές τις σκέψεις.
Για να ελέγξετε επιτυχώς το νου σας, χρειάζεται να έχετε επίγνωση της κατάστασής του. Αντί να χρησιμοποιείτε αντικείμενο, επιτρέψτε στο νου σας να εισέλθει και να μείνει μόνο στο εδώ και τώρα. Μην σκέφτεστε το παρελθόν ή το μέλλον. Παρατηρήστε την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε κάθε δευτερόλεπτο που περνά. Μπορείτε να το κάνετε με ανοιχτά ή κλειστά μάτια.
Θα παρατηρήσετε ότι διάφορες σκέψεις θα εμφανιστούν. Εσείς όμως μην τις ακολουθείτε, απλά αφήστε τες να περάσουν. Αν το κάνετε σωστά, οι σκέψεις θα εξαφανιστούν και ύστερα θα έρθει η κατάσταση του κενού. Το κενό είναι ο χώρος ανάμεσα σε κάθε σκέψη. Αυτό μπορεί να χρειαστεί χρόνο να επιτευχθεί. Όμως μπορείτε και θα το καταφέρετε. Μείνετε παρόντες και παρατηρήστε, θα δείτε πόσο απελευθερωτικό θα γίνει με τον καιρό.
Εξάσκηση και υπομονή
Βρείτε χρόνο να αφοσιωθείτε στην εξάσκηση του διαλογισμού. Μόνο έτσι θα νικήσετε κάθε εμπόδιο. Χωρίς την αφοσίωση, δεν πρόκειται να δείτε αποτελέσματα. Να θυμάστε ότι αυτό δεν επιτυγχάνεται με κανέναν γρήγορο τρόπο. Χρειάζεται επίσης υπομονή με τον εαυτό σας, αφού σίγουρα θα υπάρχουν φορές που θα δυσκολευτεί, που θα κουράζεται και θα αγανακτεί. Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι.
Photo: Author/Depositphotos