Διδάσκεται το πώς να γίνεις συγγραφέας; – 7 λόγοι για να ασχοληθείς σοβαρά με τη Δημιουργική Γραφή

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η συγγραφή λογοτεχνίας δε διδάσκεται, γιατί είναι κάτι που «το έχεις» ή «δεν το έχεις» και χρησιμοποιούν ως επιχείρημα ότι οι

Διδάσκεται το πώς να γίνεις συγγραφέας;:7 λόγοι για να ασχοληθείς σοβαρά με τη Δημιουργική Γραφή

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η συγγραφή λογοτεχνίας δε διδάσκεται, γιατί είναι κάτι που «το έχεις» ή «δεν το έχεις» και χρησιμοποιούν ως επιχείρημα ότι οι παλαιότεροι μεγάλοι συγγραφείς όλου του κόσμου δεν έκαναν ποτέ μαθήματα δημιουργικής γραφής. Προς απάντηση όλων αυτών παραθέτουμε τους λόγους που ωθούν κορυφαία Πανεπιστήμια του εξωτερικού και Σχολές Δημιουργικής Γραφής να προσφέρουν ολοκληρωμένα προγράμματα μαθημάτων και που παρακινούν τους σπουδαστές να παρακολουθούν με λαχτάρα και αφοσίωση τα μαθήματα Δημιουργικής Γραφής:

1. Στη σύγχρονη εποχή δεν είναι ανάγκη κάποιος «να ανακαλύψει τον τροχό». Φυσικά, μπορεί κάποιος να γράψει εξαιρετική λογοτεχνία χωρίς να έχει παρακολουθήσει μαθήματα, όμως όταν διδάσκεται τις βασικές αρχές της, όπως τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου σκηνικού, τη δημιουργία χαρακτήρων, τα είδη των αφηγητών, τη χρήση του διαλόγου και το λογοτεχνικό ύφος, κερδίζει πολύ χρόνο και μπορεί να φτάσει πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά σε ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Advertisment

Ο Νομπελίστας Καζούο Ισιγκούρο που είναι κάτοχος μάστερ στη δημιουργική γραφή από το Πανεπιστήμιου της EastAnglia (UEA) δήλωσε σε συνέντευξή του ότι κέρδισε τουλάχιστον επτά χρόνια μέσα από τα μαθήματα δημιουργικής γραφής, δηλαδή ότι έφτασε στο στόχο του σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι θα χρειαζόταν, αν δεν είχε παρακολουθήσει μαθήματα.

2. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι όλες οι άλλες τέχνες διδάσκονται. Σπανίως αμφισβητείται ο λόγος ύπαρξης μαθημάτων μουσικής, ζωγραφικής, γλυπτικής και υποκριτικής, παρόλο που γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει κορυφαίοι καλλιτέχνες που δεν παρακολούθησαν μαθήματα. Η γραφή είναι μια τέχνη όπως και οι άλλες, φυσικά με τους δικούς της όρους και ιδιομορφίες, που μπορεί να διδαχθεί και να μαθευτεί.

3. Στα πιο εμπεριστατωμένα μαθήματα δημιουργικής γραφής διεξάγεται και εργαστήριο, το οποίο συνδράμει στη δημιουργία εξαιρετικών λογοτεχνικών έργων, γιατί από τη μια καλλιεργεί την αυτοπειθαρχία και τον προγραμματισμό, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για έναν συγγραφέα, ενώ από την άλλη τα σχόλια του διδάσκοντος και των συντρόφων του σε αυτό το ταξίδι τον βοηθούν να αναπτύξει τα θετικά του στοιχεία και να εξαλείψει τις αδυναμίες του. Εννοείται ότι είναι περιττό να αναφέρουμε την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. Πολλές φορές οι σπουδαστές που αμφισβητούσαν την ικανότητά τους να δημιουργήσουν λογοτεχνικά έργα, συνειδητοποιούν ότι μέρα με την ημέρα η γραφή τους βελτιώνεται θεαματικά.

Advertisment

4. Όταν ο διδάσκων έχει βαθιά γνώση της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας και της Δημιουργικής Γραφής, ο σπουδαστής διευρύνει τις γνώσεις του και οξύνει τις δεξιότητές του, καθώς διδάσκεται μέσα από κορυφαία έργα όλα τα σύγχρονα ρεύματα και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται, έτσι ώστε να μπορεί να τις εντάξει, να τις προσαρμόσει και να τις εξελίξει στο προσωπικό του έργο.

5. Παλαιότερα υπήρχαν σε όλη την Ευρώπη τα λεγόμενα «καλλιτεχνικά καφέ» ή ακόμη και αμιγώς «λογοτεχνικά καφέ», στα οποία συναντιούνταν οι καταξιωμένοι αλλά και οι επίδοξοι συγγραφείς και αντάλλασσαν απόψεις σε σχέση με τη λογοτεχνία και με τα έργα τους. Σήμερα που αυτά τα καφέ δυστυχώς έχουν σχεδόν εξαλειφθεί και κυριαρχεί η κοινωνική απομόνωση, τα μαθήματα δημιουργικής γραφής παρέχουν την δυνατότητα στους εκκολαπτόμενους συγγραφείς να ενταχθούν σε μια κοινότητα ανθρώπων που είναι δημιουργικοί, έχουν κοινά ενδιαφέροντα και υποστηρίζει ο ένας τον άλλον.

6. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, όμως είναι πραγματικότητα: Η Δημιουργική Γραφή έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει τη ζωή του ανθρώπου. Όσο μαθαίνεις να σχεδιάζεις καινούριους κόσμους, να δημιουργείς τις κατάλληλες συνθήκες και να αποκτάς τον έλεγχο στις ιστορίες σου, τόσο συνειδητοποιείς ότι μπορείς να κάνεις το ίδιο και με τη ζωή σου, δηλαδή να έχεις τον έλεγχο της ζωής σου, να πάρεις τα ηνία της στα χέρια σου και να δημιουργείς τις κατάλληλες συνθήκες όχι μόνο για τους ήρωες των βιβλίων σου αλλά και για σένα τον ίδιο στην καθημερινή σου ζωή.

7. Ανακαλύπτεις αυτό που συχνά απουσιάζει από τις ζωές των περισσοτέρων ανθρώπων σήμερα: Βιώνεις τη μαγεία της δημιουργίας, την κάνεις κομμάτι του εαυτού σου και τη μεταφέρεις και στους άλλους τομείς της ζωής σου. Βιώνεις τη μαγεία της ζωής.

Άρθρο του Δρ. Δημήτρη Μπογιατζή

Το Harmony & Creativity ξεκινά τα νέα του μαθήματα δημιουργικής γραφής στις 28 Νοεμβρίου. Μάθετε περισσότερα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

leaderman
spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση